Dėl pasikėsinimo sukčiauti ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi kalta pripažintai Vilniaus rajone gyvenančiai viešosios įstaigos „Vaikų poliklinika jūsų namuose“ vienintelei steigėjai ir direktorei buvo skirta 100 MGL dydžio (13 tūkst. litų) bauda.

Teismas taip pat nusprendė, kad pralobti siekusi medikė privalo Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos (VSDFV) Vilniaus skyriui atlyginti padarytą žalą – 72 tūkst. 100,20 Lt. Šiuos pinigus ji jau yra sumokėjusi.

A. Dilienės baudžiamąją bylą apeliacine tvarka išnagrinėjusi Vilniaus apygardos teismo trijų teisėjų kolegija paskelbė, kad Vilniaus rajono apylinkės teismas pagrįstai medikę pripažino kalta – pirmosios instancijos teismo išvados, kuriomis remiantis nuteistoji pripažinti kalta padarius nusikalstamas veikas, yra pagrįstos ir teisingos.

Bylos duomenimis, būdama nėščia A. Dilienė, kaip vienintelė viešosios įstaigos steigėja, priėmė įsakymą, kuriuo sau, kaip gydytojai skyrė 32 tūkst. Lt premiją.

Nepagrįstai padidinusi savo draudžiamąsias pajamas, A. Dilienė vėliau kreipėsi į VSDFV Vilniaus skyrių, prašydama jai skirti motinystės pašalpą (mokamą nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpiu), ir taip gavo 14 729,97 Lt išmoką.

Vėliau jai buvo priskaičiuota pašalpa, mokama vaiko priežiūros atostogų laikotarpiu – 85 116,23 Lt.

Pasak teismo, A. Dilienė apgaule pasikėsino 99 tūkst. 846, 20 Lt, tačiau dėl pradėto ikiteisminio tyrimo įgyvendino tik dalį savo nusikalstamo sumanymo gavo 48 tūkst. 145,48 Lt.

Teisme A. Dilienė savo kaltės nepripažino, tačiau tokią jos poziciją teisėjai įvertino kaip siekimą išvengti baudžiamosios atsakomybės.

Gydytoja nurodė, kad premija buvo paskirta teisėtai už jos, kaip konsultantės darbą televizijos laidose, už straipsnių ruošimą spaudai bei konsultavimą internete.

„Paskirta premija yra apgaulinga, kadangi jos nepagrindė dokumentai, patvirtinantys atliktų darbų ir jo vertės pagrįstumą, kurių pagrindu buvo išmokėta būtent 32 tūkst. dydžio premija“, – pabrėžė bylos duomenis išanalizavusi teisėjo Stasio Punio pirmininkaujama kolegija.

Kad premija buvo skirta už darbus, kurie buvo neapmokėti ir už kuriuos nebuvo gautos pajamos, patvirtino teisme apklausti liudytojai – sutartis su keliomis bendrovėmis A. Dilienė pradėjo pasirašinėti po to, kai patikrinimą pradėję VSDFV darbuotojai pareikalavo dokumentų, kurie patvirtintų paslaugų atlikimo faktą.

Motinystės pašalpa paskirta tyčinių ir nuoseklių A. Dilienės veiksmų pasekoje nepagrįstai pasididinus pinigines lėšas, o tokie nuteistosios veiksmai liudija tyčios kryptingumą veikti nusikalstamai“, – pažymėjo teismas.

Pasak teisėjų kolegijos, A. Dilienė pagrįstai nuteista ir dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi – įsteigusi viešąją įstaigą ji prilyginama valstybės tarnautojui.

„A. Dilienė pagal kompetenciją teikė viešąsias paslaugas – t. y., teikė pacientams pagalbą jų namuose jiems patogiu laiku, švenčių dienomis ir savaitgaliais bei atliekant papildomas funkcijas – šviečiant visuomenę per masines informavimo priemones, taip pat, įstaigų ir privačių asmenų vakcinaciją“, – konstatavo teismas.

Kolegijos teigimu, jos veiksmai siekiant gauti didesnę motinystės pašalpą yra nesuderinami su tarnybos interesais.

„Būdama aukštojo išsilavinimo ir eidama direktorės pareigas A. Dilienė taip elgdamasi turėjo žinoti, kad ji veikia priešingai tarnybos interesams, t. y. piktnaudžiauja tarnybine padėtimi ir viršija įgaliojimus, siekdama asmeninės ar (ir) turtinės naudos nepagrįstai įgyja teisę į padidintas savo draudžiamas pajamas ir taip daro valstybei didelę žalą valstybei“, – įsiteisėjusioje nutartyje pažymėjo teismas.