Vilniaus apygardos teismas, išnagrinėjęs R. Karpio skundą, paskelbė, kad prieš mirtį R. Karpavičiaus pasirašytas testamentas yra teisėtas ir turi juridinę galią, todėl paveldėti milijonieriaus turtą turi teisę 2019 m. kovo 28 d. su juo susituokusi kaunietė Aistė Grybauskienė, po santuokos sudarymo pasirinkusi Karpavičienės pavardę, ir brolis Henrikas Karpavičius.

Jie abu buvo nurodyti R. Karpavičiaus testamente. Po R. Karpavičiaus mirties jie veikė kaip viena komanda, tačiau dabar, Delfi.lt duomenimis, jie jau yra perėję į priešingas barikadų puses, neseniai H. Karpavičiaus patalpose pareigūnai, atliekantys ikiteisminį tyrimą, atliko kratas dėl vienos bendrovės dokumentų galimo paslėpimo ar sunaikinimo.

Vilniaus apygardos teismo paskelbta nutartis įsiteisėjo nuo paskelbimo, tačiau ją per tris mėnesius dar galima skųsti kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT). Net neabejojama, kad R. Karpis tokia galimybe bandys pasinaudoti, tačiau kasacinis teismas bylas nagrinėja tik dėl teisės taikymo.

Šiuo metu nėra jokių kliūčių išduoti A. Karpavičienei ir H. Karpavičiui paveldėjimo teisės liudijimus, po teismo nutarties priėmimo A. Karpavičienė jau kreipėsi į notarą dėl tokio dokumento išdavimo.

Milijonieriaus pasirašytą testamentą buvo bandyta užginčyti, nes esą jis buvo sudarytas apgaulės būdu – dar 2019 m. kovo 5 d., kai dokumentas buvo patvirtintas Kaune pas notarą, R. Karpavičius sirgo sunkia liga – smegenų vėžiu. Tuo metu juo rūpinosi netrukus (kovo 28 d.) su juo susituokusi jo draugė A. Grybauskienė, po santuokos sudarymo pasirinkusi Karpavičienės pavardę.

Prieš mirtį R. Karpavičius iš savo sūnaus atėmė paveldėjimo teisę į pusę savo valdyto turto – vyras pakeitė anksčiau parašytą testamentą. Vėliau paaiškėjo, kad šį sprendimą tėvas galėjo priimti dėl didelių konfliktų su sūnumi – Delfi.lt jau skelbė milijonieriui siųstas R. Karpio žinutes telefonu. Dar 2018 m. lapkričio 22 d., kai milijonieriui turėjo būti atliekama (ir buvo atlikta) sudėtinga operacija, į jo mobilųjį telefoną atskriejo žinutės, kuriose buvo nufotografuotos įvairios ištraukos iš knygų apie vėžį, – jose buvo rašoma, kad augliai susiformuoja piktiems žmonėms.

Tėvo pasirašytą testamentą teisme užginčyti bandęs R. Karpis po tėvo mirties nieko nepaveldėjo, todėl kartu su teisininkais bandė įrodyti, kad testamentas turėtų būti pripažintas negaliojančiu, nes jį pasirašydamas R. Karpavičius esą nesuvokė savo veiksmų.

Bylą apeliacine tvarka nagrinėjusi Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegija paskyrė pakartotinę kompleksinę pomirtinę psichiatrinę ekspertizę, bet, kaip žinia, savo sprendimo dėl testamento teisėtumo taip ir nepakeitė.

Kadangi R. Karpavičius valdė daugybę turto, jo palikimas, kaip buvo skelbta, galėjo siekti net 120 mln. eurų, teismuose iki šiol nagrinėjama ne viena byla, tačiau jau įsiteisėjusiu sprendimu yra konstatuota, kad mirusio milijonieriaus sūnus ir jo motina turi išsikraustyti iš vilos Tenerifėje, nes į ją atsikraustė neteisėtai.

Teisme taip pat dar nagrinėjama byla, kurioje pirmoji R. Karpavičiaus sutuoktinė Audronė Karpavičienė siekia įrodyti, kad verslininko turėtas turtas yra bendras, todėl turėtų būti padalintas perpus. Šį procesą moteris pradėjo dar 2018 m. pabaigoje, kai sužinojo apie sunkią R. Karpavičiaus ligą.

Kaip Delfi.lt skelbė, byloje dėl testamento užginčijimo atsirado įskaudinto R. Karpavičiaus sūnaus tėvui siųstos žinutės, o Kūčių vakarą R. Karpavičius gavo ilgą sūnaus laišką, kuriame šis liejo nuoskaudą dėl šio pažinties su naująja drauge. Tuo metu R. Karpavičius jau buvo parašęs dokumentą, kuriame nurodė, kad jo „ligos, slaugos ir reabilitacijos laikotarpiu“ nepageidaujami lankytojai yra buvusi žmona ir sūnus.

„Tikiuosi, tu laimingas su nauja meile, nauju sūnumi ir nauju gyvenimu, – pasveikinęs tėvą su šventėmis, rašė jis. – Tikiuosi, tu supranti, kad tave pražudė tavo pyktis! Gaila, kad tu toks nelaimingas ir nusprendei savo palikimą apie save palikti tokį liūdną ir beprasmį! Man labai liūdna tave matyti tokį bejėgį ir suvystytą kažkokios lervos, kuriai nepasisekė suvystyti Matijošaičio, o tave pavyko! Man sunku patikėti, kad taip yra, bet, deja, yra! Ką gi, sėkmės tau!“

Šiame laiške išlieta daug pykčio dėl R. Karpavičiaus draugės: „Tikiuosi, tu informuotas, kad ta lerva tau užpirkusi juodas mišias ir girdo tave savo mėnesinėmis, samdo visokias burtininkes, kad tave visais įmanomais būdais paveiktų ir, kaip matau, jai gavosi tai padaryti! Negaliu patikėti, kad tu toks naivus ir galvoji, kad ji tave nuoširdžiai myli.“

Sūnus savo laiške taip pat piktinasi, kad R. Karpavičius esą paėmė buvusios sutuoktinės A. Karpavičienės, R. Karpio motinos, namuose laikytas šešias poras batų, kurias esą padovanojo savo naujajai draugei.

„Negalvojau, kad tu toks supuvęs esi, nors visi apie tave taip atsiliepia“, – rašė R. Karpis.

Šiame laiške taip pat minimas buvęs Tauragės kriminalinio pasaulio šulas Švinius – sūnus piktinosi, kad tėvas jį esą apšmeižė, kai šiam papasakojo, jog jis šiam iš kojos spyrė į galvą. Be to, anot sūnaus, tėvas jį taip pat apšmeižė vienam Šiaulių banko vadovų: „Pasakei, kad tave primušiau ir dar daug kito melo apie mane“.

„Matai kaip yra – kalbi apie kanonus ir aukščiausius dvasinius lygius, o elgiesi kaip paskutinis supuvėlis, net negali man į akis pažvelgti ir visiems kitiems nori pasirodyti kitoks, nei iš tikro esi! – rašoma laiške. – Kas juokingiausia, kad ir dabar, kai (tau) laiko liko nedaug, tau tik rūpi tavo pinigai ir turtas! Nepergyvenk, man nieko iš tavęs nereikia ir nieko tu man negali duoti, nes esi dvasios ubagas!“

Šventinį vakarą tėvui atsiųstoje žinutėje R. Karpis taip pat rašė, kad šiam atleidžia „už viską“, kas jau buvo ir dar ateityje įvyks.

„Tikiuosi, tavo nauja šeima tave lankys ant kapo ir tavimi pasirūpins, (nors) mažai tikėtina“, – pridūrė jis.

Šį iš sūnaus gautą laišką bei jo atsiųstas iškarpas apie vėžį ir jo sukeliamas komplikacijas R. Karpavičius buvo išsaugojęs savo telefone, todėl kai R. Karpis ėmė ginčyti tėvo pasirašytą testamentą, jos atsidūrė byloje, kurioje buvo sprendžiamas klausimas dėl palikimo. Teisme, Delfi.lt žiniomis R. Karpis neneigė, kad parašė šį laišką, tačiau teisinosi, jog tuo metu buvo labai supykęs ant tėvo, juo nusivylęs ir apimtas emocijų išliejo savo pyktį.

Kad jo ir tėvo santykiai yra įtempti, jis pripažino ir policijos pareigūnams, kurie tyrė maždaug 800 tūkst. eurų vertės vagystę iš R. Karpavičiaus namų Palangoje, – verslininkas pareigūnams buvo nurodęs, kad šį nusikaltimą, jo nuomone, galėjo padaryti buvusi žmona ir sūnus.

„Mano santykiai su tėvu nėra šilti“, – vėliau per apklausą policijoje sakė R. Karpis.

Kas įvykdė šią itin didelės vertės vagystę (buvo pavogtos skulptūros, paveikslai, statulos, laikrodžių kolekcijos), policija taip ir neišaiškino, ikiteisminis tyrimas šiuo metu sustabdytas.

Anksčiau R. Karpis žiniasklaidai yra pasakojęs, kad su tėvu prieš mirtį negalėjo pabendrauti, – esą ne kartą „kitos pusės“ prašė leisti su juo pasikalbėti ir iš jo paties lūpų išgirsti, kokia yra jo valia, bet neva šis taip ir negalėjo pasimatyti.

„Kitai pusei aš pasakiau: duokit man pasikalbėti su mano tėvu, tegul jis man tiesiai šviesiai į akis pasako, kokia yra jo valia, ir aš tą valią gerbsiu“, – kalbėjo jis.

Vyras taip pat piktinosi, kad jam net nebuvo pranešta, kada tėvas mirė ir yra laidojamas, todėl negalėjo su juo atsisveikinti nei dar esant gyvam, nei jau mirus.

R. Karpis žiniasklaidai taip pat neneigė savo kriminalinės praeities – pripažino, kad buvo teisiamas Naujojoje Zelandijoje, tačiau neigė, jog būtent dėl to tėvas nusprendė pakeisti testamentą ir jam nieko nepalikti: „Taip, kaip tėvas, jis pyko už mano veiksmus, ir tai yra suprantama, ir aš pykčiau, bet tai nereiškia, kad jis manęs išsižadėjo, kaip sūnaus.“

Sovietiniais laikais buvo teistas ir R. Karpavičius – dėl įsilaužimo į parduotuvės patalpas jis kalėjo Pravieniškių pataisos namuose.

2019 m. antrą kartą vedusio R. Karpavičiaus žmona, kuri 2015 m. buvo išrinkta „Metų kauniete“, anksčiau buvo prisipažinusi, kad apie sutuoktinio testamentą sužinojo tik po šio mirties: „Raimondas buvo labai valdingas ir jo sprendimui padaryti įtakos nebuvo įmanoma, jo aplinka tai žinojo. Tai yra Raimondo valia, kurios aš negaliu komentuoti. Jo valia tiek man, tiek Henrikui (broliui – Delfi.lt) „uždėjo“ didelę atsakomybę ir parodė didelį pasitikėjimą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)