Uždrausti Darbo partijai iki nuosprendžio juodosios buhalterijos byloje įsiteisėjimo reorganizuotis, likviduotis ar kitaip keisti savo juridinį statusą teismo prašė prokuroras Saulius Verseckas.

Iki teismo verdikto buvo viešai aptarinėjami trys sprendimo variantai: prašymo patenkinimas, jo atmetimas bei kreipimasis į Konstitucinį Teismą. Pastarąjį variantą siūlė ir Darbo partijos advokatai, ir partijos pirmasis vicepirmininkas Vytautas Gapšys.

Bus teisiama ir jungtinė partija?

Teisėjų kolegijai atmetus S. Versecko prašymą, prokuroras teigė svarstysiantis galimybę pasinaudoti savo teise skųsti šį sprendimą.

„Turime septynias dienas“, - žurnalistams sakė prokuroras.

Teismas pažymėjo, kad juridiniams asmenims jungiantis, jų bendras darinys perima ir atsakomybę. Ar tai reiškia, kad juodosios buhalterijos byloje vietoj Darbo partijos bus teisiama jungtinė naujoji partija, S. Verseckas kol kas neprognozuoja.

„Teismas nemano, kad juridinio asmens reorganizavimas į kitą juridinį asmenį kliudytų tokio asmens baudžiamajai atsakomybei. (...) Manome, bus problematiška priimti nuosprendį asmeniui, kurio nėra. Teismas taip įvertino, ir jeigu teismas mano, kad nėra kliūčių nagrinėti baudžiamąją bylą toliau, tada ir mes sutiktume, kad tai ne problema. Mūsų nuomonė buvo kita“, - svarstė prokuroras.

„Darbiečiai“ sieks D.Pranytės-Zalieckienės nušalinimo

Tuo tarpu Darbo partijos vicepirmininkai sieks teisėjų kolegijos vadovės D. Pranytės-Zalieckienės nušalinimo. Tai prieš šio sprendimo paskelbimą žurnalistams patvirtino partijos vicepirmininkė Dangutė Mikutienė.

Politikės nuomone, teisėjų kolegijos pirmininkė elgiasi šališkai ir nebegali toliau vadovauti procesui. D. Pranytė-Zalieckienė pastarosiomis dienomis ne sykį auklėjo teismo posėdžių stebėti susirinkusius „darbiečius“. Nepasitikėjimą ja išreiškė ir partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas.

V.Gapšys: emocijos tikrai teigiamos

Darbo partijos pirmasis vicepirmininkas ir vienas iš kaltinamųjų V. Gapšys žurnalistams teigė sveikinantis teismo sprendimą atmesti S. Versecko prašymą.

„Emocijos yra tikrai teigiamos. Dėl to, kad teismas išgirdo argumentus. Svarbiausia tai, kad į juos buvo įsiklausyta. Teismas dar kartą patvirtino, kad partijų reorganizavimas nėra veikla. (...) Teisinio statuso pakeitimas nelaikomas juridinio asmens veikla, ir todėl negali būti taikomi apribojimai šitam dalykui. Tai buvo mūsų vieni iš kertinių argumentų. Aš džiaugiuosi, kad teismas įsiklausė. Teisingai pažymėjo, kad yra ir prievolių perėjimas tam tikras“, - kalbėjo „darbietis“.

Ar šis teismo sprendimas pakeis „darbiečių“ poziciją teisėjos D. Pranytės-Zalieckienės atžvilgiu, V. Gapšys nesiėmė vertinti.

Teismas atmetė abiejų pusių prašymus

Prieš prokuroro prašymo svarstymą teismas nagrinėjo „darbiečių“ gynėjų prašymą nušalinti patį S. Versecką nuo šios bylos. Advokatai ir V. Gapšys tvirtino, kad prokuroras politikuoja ir savo prašymu siekia sukliudyti „darbiečių“ jungtuvėms su „Tvarkos ir teisingumo“ partija. Teisėjų kolegija nutarė, kad prašymas nušalinti prokurorą yra neargumentuotas.

S. Verseckas tikino, kad jo prašymo patenkinimas nesukliudytų partijų sąjungai. Esą jei „Tvarka ir teisingumas“ pasektų Artūro Paulausko Naujosios sąjungos pėdomis ir paprasčiausiai įsilietų į Darbo partiją, tam nebūtų jokių kliūčių. S. Verseckas teigė siekiantis, kad Darbo partija, kaip juridinis asmuo, išliktų bent iki nuosprendžio įsiteisėjimo.

DELFI primena, jog šią savaitę Darbo partijos byla vėl įstrigo. Netikėtai sunegalavo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas. Jis antradienį išvežtas į Kauno klinikas, įtariant infarktą. Vis dėlto medikų nuogąstavimai nepasitvirtino, ir V. Uspaskichas, nors ir su smulkiais negalavimais, ketvirtadienį buvo išrašytas iš gydymo įstaigos. Partijos lyderiui negalint dalyvauti teismo posėdžiuose, negalėjo vykti kaltinamųjų apklausa.

V. Gapšys ir Marina Liutkevičienė parodymus žada duoti. Tuo tarpu V. Uspaskichas ir Vitalija Vonžutaitė liudyti atsisakė. Tiesa, „darbiečių“ lyderis tikina tebenorintis duoti parodymus – esą teismas tiesiog nesutiko jam duoti daugiau laiko pasiruošimui.