Kaip informuoja Šiaulių apygardos teismas, praėjusią savaitę vykusiame teisiamajame posėdyje teismui buvo pateiktas kaltinamojo AB „Grigeo Klaipėda“ ir AB „Grigeo“ grupės pagrindinio akcininko ir prezidento G. Pangonio ir jo gynėjo prašymas panaikinti jam skirtą kardomąją priemonę – rašytinį pasižadėjimą neišvykti.

Kaltinamasis teismui sakė, kad ta kardomoji priemonė jam apsunkina darbo santykius, komandiruotes ir keliones. G. Pangonis užtikrino žinantis visas suplanuotas teismo posėdžių datas šioje byloje, tad tuo metu kelionių neplanuojantis.

Prokurorė teismui teigė, kad kaltinamajam yra taikoma švelniausia karomoji priemonė, kuri drausmina kaltinamąjį, taip užtikrinant jo dalyvavimą teismo posėdžiuose, sklandų bylos nagrinėjimą.

Kaip nurodė teismas paskelbtoje nutartyje, G. Pangonis yra kaltinamas tuo, kad organizavo ir vadovavo organizuotai grupei, kuri sistemingai pažeidinėjo teisės aktų nustatytas aplinkos apsaugos taisykles. Taip pat klastojo dokumentus ir jais disponavo, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi siekdamas turtinės ir kitokios asmeninės naudos.

Teismas pažymėjo, kad G. Pangonis jam skirtos kardomosios priemonės sąlygų nėra pažeidęs, jam ne kartą buvo suteiktas leidimas išvykti į įvairias užsienio valstybes ir visais atvejais laiku grįžo į Lietuvą, toliau dalyvavo teismo posėdžiuose. Be to, kaip matyti iš bylos duomenų, kaltinamąjį su Lietuva sieja tvirti socialiniai ryšiai.

Atsižvelgdamas į šias aplinkybes, teismas nusprendė, jog yra pagrindas panaikinti Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokurorės 2020 m. vasario 12 d. nutarimu G. Pangoniui paskirtą minėtą kardomąją priemonę.

Antradienį paskelbta nutartimi šią kardomąją priemonę Šiaulių apygardos teismas panaikino, rašoma išplatintame pranešime.

ELTA primena, kad iš „Grigeo Klaipėda“ į Kuršių marias per „Klaipėdos vanduo“ nuotekų kolektorių galėjo būti išleidžiamos iš dalies biologiškai apvalytos nuotekos paaiškėjo 2020 m. sausį.

Su tuo susijusi byla šiuo metu nagrinėjama Šiaulių apygardos teisme. Joje sprendžiama dėl 14 asmenų atsakomybės.

Tiesiogiai už nuotekų valymą ir valymo įrenginių modernizavimą atsakingi buvę bendrovės vadovai, prisipažinę dėl savo ilgametės neteisėtos veiklos, prokuratūros sprendimu nuo atsakomybės byloje yra atleisti.

„Grigeo Klaipėda“ dėl išleistų teršalų yra prisiėmusi atsakomybę ir įsipareigojusi iš Kuršių marių pašalinti visus jai inkriminuojamus teršalus.