Kaip nurodoma teismo pranešime spaudai, „Ekspertai.eu“ skundu prašė įpareigoti LRTK paneigti esą paskelbtą dezinformaciją bei paskelbti, kad Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komiteto ir kitų Jungtinių Tautų sutartinių organų išvados ir kiti sprendimai yra teisiškai privalomi.

„Ekspertai.eu“ nurodė, kad 2022 m. lapkričio 30 d. LRT televizijos laidoje „Panorama“ reportaže „Antakalnio paminklų nukėlimas“ buvo paskelbta dezinformacija, kad Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komiteto ir kitų Jungtinių Tautų sutartinių organų išvados nėra privalomos Lietuvai. Įstaiga paprašė LRTK įpareigoti LRT pripažinti, jog minėtame reportaže skelbė melą, atsiprašyti skaitytojų ir žiūrovų bei apie dezinformacijos paneigimą paskelbti interneto svetainėje „lrt.lt“, LRT radijuje ir LRT televizijoje.

LRTK teismui pažymėjo, kad neturi įgaliojimų ir kompetencijos paneigti dezinformaciją ir paskelbti, kad Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komiteto ir kitų Jungtinių Tautų organų išvados ir kiti sprendimai yra teisiškai privalomi. LRTK išnagrinėjo pareiškėjos skundą dėl televizijos programoje paskelbtos informacijos ir pagal kompetenciją pateikė atsakymą, kad televizijos programoje nebuvo paskelbta neskelbtina informacija.

Regionų administracinis teismas, išnagrinėjęs bylą, konstatavo, kad „Ekspertai.eu“ nenurodė jokių aplinkybių ir argumentų, kaip per LRT televiziją paskleista informacija, kurią ji laikė dezinformacija, pažeidė jos teises ar teisėtus interesus.

„Pareiškėja („Ekspertai.eu“ – ELTA) prašyme nurodė savo manymą, kad televizijos laidos reportaže „Antakalnio kapinėse paminklų nukėlimas“ nurodytas kalbinto advokato teiginys, kad „Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komiteto išvados nėra griežtai teisiškai privalomos“, yra neskelbtina informacija – dezinformacija, tačiau šios išvados niekaip nepagrindė“, – nurodoma teismo pranešime spaudai.

Teisėjų kolegija, įvertinusi televizijos laidos reportažą ir jo kontekste išsakytą teiginį „Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komiteto išvados nėra griežtai teisiškai privalomos“, priėjo prie išvados, kad nebuvo paskelbta neskelbtina informacija.

Kaip nurodė teismas, skunde nurodomi teiginiai niekaip neįrodo, kad LRT televizijos laidos reportaže buvo paskelbta informacija, atitinkanti dezinformacijos apibrėžimą, nustatytą Visuomenės informavimo įstatyme (tyčia viešai paskleista melaginga informacija).

„Teisėjų kolegija, išanalizavusi dezinformacijos sampratą platesniame kontekste, nustatė, kad dezinformacijos atvejais žiniasklaida sąmoningai panaudojama kaip įrankis karybos ar politikos tikslais, o tai šioje byloje nebuvo nei įrodinėjama, nei nustatyta. Šiuo atveju būtent reportažo kūrėjai kalbino įvairius pašnekovus, siekdami kuo įvairiau atskleisti reportaže aptariamą įvykį, jo reikšmingumą visuomenei ir kylančias problemas“, – teigiama teismo pranešime spaudai.

Teismas padarė išvadą, kad „Ekspertai.eu“ neįrodė, jog televizijos laidos reportaže buvo akivaizdžiai siekiama pateikti melagingą informaciją, t. y. dezinformuoti visuomenę, dėl to atmetė skundą kaip nepagrįstą.

Šis sprendimas gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)