Neblaivus automobilį vairavęs buvęs LAT teisėjas A. Daugėla kreipėsi į LAT, prašydamas panaikinti jam nepalankius teismų sprendimus, eksteisėjas siekė, kad jo byla būtų nutraukta.

Kaip teigiama LAT pranešime spaudai, kasacinis teismą pasiekusiame A. Daugėlos skunde teigiama, kad jį teisiant dėl vairavimo esant neblaiviu, galėjo būti pažeistos Baudžiamojo proceso kodekso normos, skunde ginčijama turto konfiskavimo proporcingumas.

Kasacinio teismo šie argumentai neįtikino. LAT priimtoje nutartyje atkartota kasacinio teismo praktika, kurioje patvirtinti įvairūs įrodinėjimo būdai, nustatant apsvaigimo nuo alkoholio laipsnį – alkoholio kiekio nustatymas alkotesteriu yra leistina priemonė, kai tai atliekama sertifikuoto gamintojo metrologiškai patikrintomis specialiosiomis techninėmis priemonėmis. Anot LAT pranešimo spaudai, teisėjų kolegija A. Daugėlos byloje esminių Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimų nenustatė.

LAT nutartyje taip pat pažymėta, kad automobilio, kaip nusikalstamos veikos padarymo priemonės, konfiskavimas nagrinėjamoje byloje yra proporcingas, atitinka siekiamus teisėtus ir visuotinai svarbius tikslus – atimti galimybę dar kartą automobilį panaudoti nusikalstamais tikslais, taip pat daryti atitinkamą prevencinį poveikį taip veikti linkusiems asmenims. T

„Teisėjų kolegija pažymėjo, kad byloje nustatytos aplinkybės rodo, jog kasatorius (A. Daugėla – ELTA) nevertina savo veiksmų kritiškai, o nuo teisės pažeidimo, keliančio didelį pavojų aplinkiniams, jo nesulaiko net ir jo paties kasaciniame skunde nurodytos neigiamos pasekmės šeimos nariams bei artimiesiems“, – teigiama LAT nutartyje.

Kasacinis teismas atmetė A. Daugėlos kasacinį skundą. Ši LAT nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Kaip skelbta anksčiau, A. Daugėla policijai neblaivus prie vairo įkliuvo 2021 m. birželį. Jo vairuojamą automobilį „Mercedes-Benz“ policijos pareigūnai sustabdė Kaišiadorių rajone, automagistralėje Vilnius-Kaunas-Klaipėda. Tuometiniam LAT teisėjui nustatytas 1,79 prom. girtumas, pareigūnams jis prisipažino, kad tos dienos išvakarėse vartojo alkoholį.

Už vairavimą esant neblaiviam A. Daugėlai buvo iškelta baudžiamoji byla, jis buvo atleistas iš LAT teisėjo pareigų.

Kauno apygardos teismas 2022 m. balandį A. Daugėlai skyrė 5 tūkst. eurų baudą, pusantrų metų atėmė teisę vairuoti transporto priemonę, konfiskavo jo automobilį „Mercedes-Benz“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją