Parlamentaras LAT apskundė praėjusių metų birželio 30 d. Apeliacinio teismo sprendimą, kuriuo paliktas galioti žemesnės instancijos nuosprendis. Juo P. Gražulis prapažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo ir jam skirta 15 tūkst. eurų bauda. Kasaciniu skundu politikas prašė LAT panaikinti apkaltinamąjį nuosprendį ir jį išteisinti.

Prokuratūra prašė LAT atmesti P. Gražulio skundą ir palikti galioti apkaltinamąjį nuosprendį parlamentaro atžvilgiu.

Politikas teigia suprantantis, kad LAT sprendimas atveria kelią Seimui inicijuoti jam dar vieną apkaltos procesą. P. Gražulis pažymi, kad tokiu atveju lauktų Konstitucinio Teismo sprendimo, pats parlamentaro mandato neatsisakytų.

„Džiaugiuosi, kad mane trypia iki galo, bet viduje esu nekaltas. Kad bilietus nupirko mano sekretorė ir po to teisme liudija, kad visi pinigai grąžinti, taip pat įmonės į kasą įnešti... Ir sako, kad aš kaltas.

Tai – politinis susidorojimas. Aš kitaip nevertinu šitų teismų sprendimų. Lietuvoje teisingumas bankrutavęs“, – antradienį žurnalistams sakė P. Gražulis, išgirdęs LAT sprendimą atmesti jo skundą byloje dėl piktnaudžiavimo.

Jis, paklaustas, ar nesvarstytų kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą, tvirtino apie tokią galimybę pasitars su advokatu. Vis dėlto politikas pažymėjo netikintis, kad tokiu verta eiti.

„Tai yra politinis užsakymas sunaikinti P. Gražulį, jie tą ir daro“, – dėstė Seimo narys.

P. Gražulis, paklaustas apie sąsajas su bendrove „Judex“, teigė jokių tamprių sąsajų su minėta įmone esą neturėjo, o pinigus mokėjo savo buvusiai patarėjai Patricijai Pachomovaitei. Ji, anot politiko, pirko jam bilietus, užsakinė viešbučius. Visus šiuos pinigus P. Gražulis tikino grąžinęs.

Parlamentaras taip pat stebėjosi, kad jis kaltinamas kišęsis ne tik į Lietuvos, bet ir į Rusijos tarnautojų veiklą, siekdamas padaryti įtaką dėl šaldytos mėsos produkcijos vežimo iš vienos valstybės į kitą.

„Lietuvos prokuratūra bendradarbiauja su pasaulyje baisiausios valstybės – Rusijos – prokuratūra ir kreipiasi į Maskvą, prašydama išaiškinti, ar P. Gražulis nepapirko Rusijos veterinarinės tarnybos vadovo. Gerbiamieji, absurdas. Tai džiaukitės. Jei ten buvo produkcija užnuodyta, tai gal būtų išnuodyta visa Rusijos kariuomenė, tai gal būtų šiandien net Ukrainos neužpuolę ir mes būtume buvę saugesni“, – kalbėjo P. Gražulis.

Politikas teigė suprantantis, kad po LAT sprendimo Seime jam gali būti inicijuota dar viena apkalta. P. Gražulis pabrėžė pats parlamentaro mandato atsisakyti neketinantis.

„Galiu, yra toks variantas, bet šiandien bent esu taip nusprendęs, kad mandato nedėti. Tegul Seimas atima mandatą“, – aiškino P. Gražulis.

LAT antradienį atmetė dėl piktnaudžiavimo nuteisto Seimo nario P. Gražulio skundą, politikas liko nuteistas dėl nusikalstamos veikos. Šis teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

P. Gražulis LAT apskundė praėjusių metų birželio 30 d. Apeliacinio teismo sprendimą, kuriuo paliktas galioti žemesnės instancijos nuosprendis. Juo P. Gražulis prapažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo ir jam skirta 15 tūkst. eurų bauda.

Parlamentaras antradienį žurnalistams teisme sakė, kad šią baudą jau yra sumokėjęs.

„Jau sumokėta. Žmonės aukojo ir sumokėjau. Taip, žmonės aukojo, giminaičiai daugiausiai“, – pažymėjo P. Gražulis.

ELTA primena, kad 2022 m. kovą Vilniaus apygardos teismas Seimo narys P. Gražulį pripažinto kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Byloje nustatyta, kad veikdamas privataus juridinio asmens, t. y. UABJudex“, interesais, jis neleistinai kišosi į valstybės tarnautojų veiklą Lietuvoje ir Rusijoje, skatindamas juos nesilaikyti teisės aktų reikalavimų bei atlikti neteisėtus veiksmus, taip pat naudojosi šios bendrovės jam suteiktomis lėšomis.

Teismo teigimu, tokiais veiksmais P. Gražulis diskreditavo Seimą, sumenkino Seimo nario vardą, valstybės politiko patikimumą ir prestižą ir taip padarė didelę neturtinę žalą valstybei.

2022 m. birželį Apeliacinis teismas atmetė P. Gražulio skundą ir paliko galioti Vilniaus apygardos teismo nutartį.

Dėl šio teismo sprendimo P. Gražulis galėjo netekti parlamentaro mandato, mat šis nuosprendis, kaip nurodoma Seimo statute, galėtų tapti pagrindu pradėti apkaltą parlamentarui. Tačiau parlamente nutarta šiuo atveju laukti LAT verdikto.

Tiesa, parlamente P. Gražuliui inicijuota apkalta kitu klausimu – įtariama, kad jis galėjo balsuoti už kitą Seimo narį, socdemą Liną Jonauską, taip pažeisdamas Konstituciją ir sulaužydamas Seimo nario priesaiką. Šiuo metu šiuo klausimu laukiama Konstitucinio Teismo išvados.