Teisėjų kolegijai pirmininkaujanti teisėja Daiva Pranytė-Zalieckienė paskelbė, kad teismas nutarė kreiptis į sveikatos apsaugos ministrą, kurio bus prašoma patikrinti, ar pagrįstai V. Uspaskichui buvo išduota pažyma. Be to, bus prašoma ištirti, ar tikrai kaltinamasis negalėjo dalyvauti teisme dėl sveikatos būklės.

Kėdainių pirminės priežiūros centro gydytojų dar kovo 8 d. išduotoje pažymoje nurodoma, kad V. Uspaskichas gydomas ambulatoriškai – jam diagnozuota dvylikapirštės žarnos opa. Į teismą DP lyderis, anot medikų, negalės atvykti tik kovo 12-13 d., kai numatytas bylos nagrinėjimas.

Teismas taip pat Kėdainių medikų prašys pateikti informaciją apie V. Uspaskicho sveikatos būklę. „Nežinodami sveikatos būklės negalime žinoti, kiek užtruks gydymas“, - sakė teisėja D. Pranytė-Zalieckienė.

Kreiptis į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM) dėl Kėdainių medikų išduotos pažymos pagrįstumo prašė valstybinį kaltinimą palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas. Pasak jo, pažymos pagrįstumas kelia abejonių, nes ji išduota tik toms dienoms, kai iš anksto buvo suplanuoti posėdžiai.

Kėdainių PSPC vadovė: net nežinau, ką pasakyti

Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) direktorė Audronė Rimkevičienė DELFI teigė buvusi priblokšta teismo sprendimo aiškintis, ar pagrįstai jos vadovaujami medikai neleidžia V. Uspaskicho į teismo posėdžius.

„Net nežinau, ką pasakyti“, - teigė A. Rimkevičienė.

Paklausta, ar mano, jog interviu televizijai jau galintis duoti V. Uspaskichas iš tiesų nepajėgus atvykti į teismą, Kėdainių PSPC vadovė tvirtino neabejojanti „darbiečių“ lyderio šeimos gydytojo kompetencija.

„Jo interviu mačiau savaitgalį. Mano žiniomis, jis gydosi pas šeimos gydytoją, ir gydytojas sprendžia pagal sveikatos būklę“, - į detales nesileido A. Rimkevičienė.

Kitas posėdis DP byloje yra numatytas kitą pirmadienį. Jo metu kaltinamiesiems bus suteikta galimybė duoti parodymus.

Tiesa, kaltinamieji yra užsiminę, jog sieks nuo bylos nagrinėjimo nušalinti teisėjus - dėl jų elgesio yra kreiptasi į Teisėjų etikos ir drausmės komisiją (TEDK).

Kaltinimų byloje be V. Uspaskicho yra sulaukę DP vicepirmininkas, Seimo narys Vytautas Gapšys, buvusi partijos vyr. finansininkė Marina Liutkevičienė bei parlamentarė Vitalija Vonžutaitė. Parodymus jie turėjo duoti dar vasario 26 d. posėdyje, tačiau tąsyk jame nepasirodė V. Uspaskichas, kuriam Kauno klinikose nustatyta stabili krūtinės angina, skrandžio opa ir skrandžio išvarža. Pirminė diagnozė - infarktas - nepasitvirtino.

„Šiame procese yra buvę atvejų, kai gydytojai pažymas buvo išdavę nepagrįstai – vertindami tą informaciją, kuri žinoma viešai, manome, kad galbūt kaltinamojo būklė nėra tokia, kad negalėtų dalyvauti teismo posėdyje“, – po teismo posėdžio S. Verseckas vylėsi, kad specialistai į teismo klausimą atsakys artimiausiu metu.

Valstybinis kaltintojas taip pat užsiminė apie galimybę išskirti V. Uspaskicho bylą į atskirą.

„Jeigu gauti duomenys bus tokie, kad kaltinamasis serga tokia liga, dėl kurios jis negali dalyvauti ir negalės dalyvauti ilgą laiką, o įrodymų tyrimas šioje byloje yra baigtas, manau, tokia galimybė yra įmanoma neapsunkinant proceso“, – sakė prokuroras, pažymėjęs, kad pagal naujai pateiktus kaltinimus byloje senatis sueis 2016 m.

Pasak jo, jeigu teismas nuspręstų išskirti V. Uspaskicho bylą į atskirą, teisėjai pirmiausiai išnagrinėtų kitų kaltinamųjų bylą, o prie DP lyderio bylos grįžtų šiam pasveikus.

Tuo metu V. Uspaskicho advokatas Vytautas Sviderskis teigia, kad teismo prašymas ištirti Kėdainių medikų pažymos pagrįstumą gali įžeisti gydytojus.

„Manau, kad šitoje byloje kiekvienas gydytojas, kuris deda parašą, tikrai žino, jog negalima ko nors netikro daryti, – sakė jis. – Prokuroro teisė prašyti tikrinti, sakyčiau, ko gero, gali žeisti gydytojų luomą“.

V. Sviderskis žurnalistams taip pat pažymėjo, kad kol kas nėra pagrindo V. Uspaskicho bylą išskirti į atskirą.

„Nėra pagrindo išskirti, todėl klausimas būtų keliamas prieš laiką, tačiau jeigu būtų toks dalykas atsitiktų, teoriškai kalbant, problemų daugiau neatsirastų – įvyktų keletas posėdžių prie to, kas dabar numatyta, ir tuo baigtųsi“, – sakė advokatas.