Kiti kandidatai į merus kritikavo T. V. Raskevičiaus idėją ir sakė, kad tai tik rinkiminės kampanijos žaidimai.

Žalimas: tai būtų tik dalinis žingsnis

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Teisės fakulteto dekanu, buvęs Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkas Dainius Žalimas laidoje kalbėjo, jog didžiulių naujovių pasiūlyme nėra.

„Pirmiausia reikėtų pasakyti, kad čia viskas sutampa – rinkimų kampanija, daugelis kitų dalykų. Dėl to galbūt taip yra ir interpretuojama. Bet iš tiesų reikėtų suprasti vieną dalyką, kad tuose pasiūlymuose nėra didžiulių naujovių.

Nes yra sugyventinio statusas ir Civiliniame kodekse, kai kuriuose kituose įstatymuose – kai faktiškai kartu gyvenantys žmonės, be santuokos, iš principo gali pretenduoti į tam tikras teises. Bet tą sugyvenimo faktą paprasčiausiai reikia įrodyti, kas būna sudėtingiau“, – laidoje kalbėjo VDU Teisės fakulteto dekanas D. Žalimas.

Jo teigimu, Vilniaus miesto mero posto siekiantis T. V. Raskevičius siūlo palengvinti minėto statuto suteikimą.

„Tai nėra joks pakaitalas tam, kam yra svarstoma Civilinės partnerystės, ar Civilinės sąjungos pavidalu įstatymai. Tačiau tai yra stiprinimas de facto kartu gyvenančių porų. Savivaldybė, jeigu T. V. Raskevičius būtų išrinktas meru, matyt, turėtų įsipareigoti kažkaip padėti tiems žmonėms įsitvirtinti tą statusą ir tiek“, – kalbėjo D. Žalimas.

VDU Teisės fakulteto dekano, buvusio KT pirmininko D. Žalimo teigimu, tai būtų tik epizodiškas tam tikrų teisių suteikimas.

„Ar tai turtinėje srityje, informacijos gavimo prasme, ar negalima versti sugyventinio duoti parodymų prieš kitą sugyventinį. Bet tai jokiu būdu neatstoja tos tikrosios šeimos. Tai yra tam tikri epizodai, tos teisės yra priartintos, arba prilygsta sutuoktinio teisėms. Bet tik pavienės. Galima sakyti, kad tai būtų gal labiau faktinis žingsnis, padedant žmonėms, kurių statusas visapusiškai nėra išspręstas.

Bet pati problema toli gražu neišsisprendžia. Ypač – nacionaliniu lygiu. Tai visiškai nepakeičia pagrindinio klausimo – mes turime įgyvendinti Konstituciją, priimdami įstatymus. Čia yra dalinis žingsnis, kas gali padėti savivaldos lygmeniu“, – savo vertinimą laidoje „Delfi rytas“ pateikė D. Žalimas.

Jis pabrėžė, jog tai tikrai nėra „siūlymas leisti lokalius įstatymus, pažeidinėti visą teisinę sistemą“.

Tomas Vytautas Raskevičius

Politologas: Raskevičius išnaudoja skausmingą klausimą

Po teisininko D. Žalimo pateikto išaiškinimo, Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Vytautas Dumbliauskas laidoje „Delfi rytas“ konstatavo, kad T. V. Raskevičius išnaudoja skausmingą klausimą savo rinkiminei kampanijai.

„Žiūrint sociologiškai, tai faktas yra visiems akivaizdus – santuokos instituto reikšmė mažėja. Žmonės kažkodėl nesituokia, žmonės vertina šeima, vaikų turėjimą, gimdo vaikus, augina juos, turi nemažai turto, bet nesituokia. Mano laikais tai buvo taip – nori sekso, eini ženytis, taip liaudiškai sakydavo.

Manau, kad dabar situacija yra tokia, kad valstybė negali nereaguoti. Santuoka vis tiek pagimdo tam tikrus įsipareigojimus vienas kito atžvilgiu, o kada žmonės gyvena taip susidėję, sugyventiniais. (…) Tai manau, kad T. V. Raskevičius kalba apie tą skaudulį, kuris yra, reikia kažką daryti“, – kalbėjo MRU politologas V. Dumbliauskas.

Laidos pašnekovas sakė negalintis pasakyti, ar T. V. Raskevičiui tokia idėja savivaldos rinkimuose padės.

„Matote, turime tokią situaciją, kai atsirado neplanuotas, netikėtas kandidatas – Tėvynės sąjunga pati jį sukūrė, išmesdama Mykolą Majauską iš savo partijos. Dabar jis įžengė į rinkiminę kovą. Tai sumažina T. V. Raskevičiaus šansus, kuris kaip ir turėjo būti trečias – po Artūro Zuoko ir Valdo Benkunsko. Dabar jis jau stumiasi į ketvirtą vietą.

Bet nemanau, kad Laisvės partijos kandidatas čia kažką praloš – partija prastai dabar atrodo apklausose. Manau, kad jis galvoja ir apie partijos likimą, ateitį. Kažkiek sau išloš, bet ir atkreips dėmesį į partiją“, – laidoje „Delfi rytas“ įžvalgomis dalijosi politologas V. Dumbliauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)