„Tai yra dar vienas įrodymas, kad Lukašenka nuo pat pradžių yra įsitraukęs į prieš Ukrainą vykdomą agresiją. Ir tai yra tik dar vienas epizodas, kuris patvirtina, kad jo baudžiamoji atsakomybė irgi turėtų būti ir bus neišvengiama“, – žurnalistams pirmadienį sakė G. Grigaitė-Daugirdė.

Viceministrė pabrėžė, kad Lietuva jau yra aktyviai įsitraukusi į Jungtinės tyrimo grupės, tiriančios nusikaltimus Ukrainoje, veiklą. Todėl G. Grigaitė-Daugirdė vylėsi, kad ilgainiui Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) išduos arešto orderį dėl neteisėto ukrainiečių vaikų deportavimo ir A. Lukašenkai.

„Lietuva, dalyvaudama Jungtinėje tyrimo grupėje, tampriai bendradarbiauja su Tarptautiniu Baudžiamuoju Teismu. Kadangi jau turime šio teismo arešto orderius Putinui, galbūt neužilgo turėsime būtent už tokio paties pobūdžio veikas arešto orderį ir Lukašenkai, nes akivaizdu, kad šiuo atveju jie yra bendrininkai“, – akcentavo teisingumo viceministrė.

ELTA primena, kad pirmadienį Generalinė prokuratūra, įvertinusi Baltarusijos opozicijos lyderės Svetlanos Cichanouskajos pateiktą informaciją dėl galimai neteisėtai vykdomo Ukrainos vaikų perkėlimo į Baltarusijos teritoriją ir Baltarusijos valdžios atstovų vaidmens prisidedant prie šių nusikalstamų veikų, pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Baudžiamajame kodekse (BK) nurodyta, kad tas, kas karo, ginkluoto konflikto arba okupacijos metu įsako ar kursto organizuoti bei vykdyti tremtį, baudžiamas laisvės atėmimu nuo 5 iki 15 metų. BK taip pat numatyta, jog tas, kas neteisėtai atskyrė vaikus, žinodamas, kad šie vaikai, jų tėvai ar globėjai valstybės vardu buvo pagrobti, baudžiamas laisvės atėmimu iki 8 metų.

„Generalinės prokurorės sprendimu šis ikiteisminis tyrimas bus atliekamas atskirai nuo ikiteisminio tyrimo, pradėto 2022 m. kovo 1 d. dėl tarptautinės teisės draudžiamo elgesio su žmonėmis, agresijos ir karo atakų“, – teigiama prokuratūros pranešime spaudai.