Apmaudžią klaidą pastebėjo Ligoninės įskaitos skyriaus darbuotoja, kuri peržiūrėjo kalinės bylą ir atkreipė dėmesį, kad bausmės atlikimo laikas pasibaigęs prieš beveik 4 mėnesius, tai yra praėjusių metų lapkričio 1-ąją.

Laisvės atėmimo vietų ligoninės Vilniuje pareigūnai susisiekė su kolegomis iš Panevėžio ir jau kitą dieną moteris buvo paleista į laisvę.

Nuteistoji nežinojo bausmės termino pabaigos

Dabar šios skandalingos istorijos aplinkybes aiškinasi Kalėjimų departamentas. Tarnybinio patikrinimo metu bus siekiama atsakyti, dėl kieno kaltės nuteistoji buvo taip ilgai laikoma pataisos namuose pasibaigus bausmės atlikimo terminui.

Kiekvieno nuteistojo asmens byloje paprastai nurodoma, kurią dieną pasibaigs teismo paskirta bausmė. Moters asmens byloje toks terminas buvo nurodytas, tik jis klaidingas: nurodyta, kad nuteistajai vartai į laisvę turėtų atsiverti 2015 m. lapkritį.

Panevėžio pataisos namų darbuotojos, atsakingos už nuteistųjų įskaitos tvarkymą ir teismo paskirtų bausmių terminų skaičiavimą, pripažino, kad įvyko žmogiškoji klaida – atliekant bausmės skaičiavimo veiksmus buvo padaryta matematinė klaida.

Tai esą galėjo atsitikti ir dėl labai didelio darbo krūvio ir dėl to, kad ne visi šiame pataisos namų skyriuje dirbantys darbuotojai turi aukštąjį teisinį išsilavinimą.

Be to, kaip savo paaiškinimuose rašė darbuotojai, ne visada teismų nuosprendžių dalys, kuriose kalbama apie bausmės skaičiavimo ir subendrinimo terminus, yra aiškios ir suprantamos.

Nors didžioji dalis nuteistųjų atmintinai žino, kada jiems atsivers vartai į laisvę, tačiau V.I. žinia, kad jos bausmės laikas pasibaigė dar pernai, buvo tarsi perkūnas iš giedro dangaus. Nuteistoji tikėjosi, kad laisvę ji pamatys tik šiais metais.

Privalėjo kreiptis į teismą

2010 m. vasarį V.I. būdama Šiauliuose iš pašto išsiuntė Šiaulių tardymo izoliatoriuje kalinčiai dukrai siuntinį su sportbačiais. Tardymo izoliatoriaus pareigūnai, atidžiau patikrinę tą siuntinį, surado paslėptų narkotikų pakelį.

Ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto narkotikų platinimo užtruko, todėl kaltinamoji į Šiaulių miesto apylinkės teismą jau buvo atvežta iš Panevėžio pataisos namų, kur atliko bausmę už vagystę.

Už narkotikų platinimą moteriai 2011 m. gegužę buvo paskirta 4 metų laisvės atėmimo bausmė, ji subendrinta su kitomis dviem bausmėmis, kurios buvo teismų paskirtos už po narkotikų platinimo įvykdytus nusikaltimus, ir buvo paskirta galutinė 4 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Nuosprendyje buvo pažymėta, kad į šią bausmę turi būti įskaičiuota jau atlikta viena bausmė ir dalinai atlikta kita bausmė už vagystes.

Panevėžio pataisos namų darbuotojos, nesupratusios tokio terminų skaičiavimo, nusprendė, kad puspenktų metų bausmė skaičiuojama nuo 2011 m. gegužės ir nuteistosios asmens kortelėje įrašė, kad nuteistajai bausmė baigsis tik 2015 m. lapkritį.

Darbuotojos, pildydamos nuteistosios dokumentus, jeigu joms kilo neaiškumų dėl nuosprendžio, privalėjo kreiptis į teismą, kad šis išaiškintų, kaip skaičiuoti bausmės terminus. Tačiau joks užklausimas į Šiaulių miesto apylinkės teismą nebuvo išsiųstas.

Teisingumo ministras: šito netoleruosiu

Teisingumo ministras Juozas Bernatonis sakė buvęs šokiruotas išgirdęs apie šią istoriją.

„Esame šiuolaikiška Europos Sąjungos šalis, todėl tokių atvejų neturi būti. Tie, kas padarė klaidą, turės už tai atsakyti, nes klaidos kaina yra labai didelė – žmogus be jokio pagrindo keturis mėnesius praleido už grotų“, - teigė J. Bernatonis.

Pasak ministro, klaidą padarę Panevėžio pataisos namų darbuotojai tokiais savo veiksmais diskredituoja visą pataisos sistemą ir joje dirbančius tris tūkstančius darbuotojų.

„Netoleruosiu tokios netvarkos. Pareikalavau, kad būtų kuo greičiau nustatyti ir įvertinti visi atsakingi asmenys. Esu įsitikinęs, kad šioje situacijoje atsakyti turi ne tik eiliniai specialistai, bet ir jų vadovai“, - sakė teisingumo ministras.