Tokius pasiūlymus Vyriausybė svarstys ateinantį ketvirtadienį. Teisingumo ministerija, savo pasiūlymus jau suderinusi su Vyskupų Konferencija, teigia taip siekianti apsaugoti sutuoktinių interesus. Tiesa, skaičiuojami ir galimi nuostoliai.

Jei Vyriausybė pritars Teisingumo ministerijos pasiūlymui, ministras Remigijus Šimašius bus įgaliotas su Vyskupų Konferencija pasirašyti susitarimą, pagal kurį Bažnyčia bus įpareigota civilinės metrikacijos įstaigoms per 10 dienų pranešti apie kiekvieną sudarytą bažnytinę santuoką. Pagal dabar galiojančią tvarką, bažnytinės santuokos įregistravimas – pačių sutuoktinių reikalas. Ministerija nurodo, kad šia teise yra piktnaudžiaujama.

„Tai, ar valstybė sužinos apie bažnyčioje sudarytą santuoką, priklauso tik nuo pačių sutuoktinių valios, o jie dėl vienų ar kitų priežasčių gali būti nesuinteresuoti, kad valstybė apie tai sužinotų. Teisingumo ministerija ne kartą yra gavusi Seimo narių ir kitų Lietuvos Respublikos piliečių raštų, kuriuose teigiama, kad sutuoktiniai nėra linkę pranešti civilinės metrikacijos įstaigoms apie bažnytinės santuokos sudarymą, siekdami neprarasti teisės į našlių pensiją“, - teigiama Teisingumo ministerijos rašte Vyriausybei.

Ministerija taip pat akcentuoja, kad įvedus prievolę civiliškai registruoti visas bažnytines santuokas „būtų labiau apsaugotas „patiklesnis“ ar „silpnesnis“ sutuoktinis tais atvejais, kai kitas sutuoktinis siūlo tuoktis bažnyčioje, siekdamas išvengti valstybės nustatytų teisinių pasekmių ir sąmoningai vengia pranešti apie santuoką civilinės metrikacijos įstaigai.

„Tam tikrai atvejais nesąžiningiems asmenims gali būti naudinga nepranešti apie sudarytą santuoką. Pavyzdžiui, tuomet, kai asmenys nenori prarasti našlio pensijos ar kokios kitos pašalpos, gaunamos už jau mirusio buvusio sutuoktinio nuopelnus. Neinformuoti (apie santuokos sudarymą - DELFI) sumano ir piktavaliai, kurie nori tik pasinaudoti sutuoktinio pinigais. Jie pasako sutuoktiniui, kad apie santuoką pranešė, tačiau iš tiesų to nepadaro. Taigi, tokia santuoka nesukelia teisinių pasekmių. Tuo metu išmanus apgavikas už tariamo sutuoktinio pinigus įsigyja neva bendrą turtą, kurį įregistruoja tik savo vardu ir jis tampa tik jo nuosavybe“, - DELFI sakė teisingumo ministro patarėja Vaida Vincevičiūtė.

R. Šimašiaus vadovaujama ministerija pateikia ir finansinę permainų pusę. Viena vertus, veikiausiai reikėtų mokėti mažiau našlių pensijų. Kita vertus, gali būti surinkta mažiau valstybės rinkliavos, mat sutuoktiniai rečiau kreipsis į civilinės metrikacijos įstaigas dėl santuokos liudijimų išdavimo.

V. Vincevičiūtės teigimu, jokio papildomo kompensavimo mechanizmo už papildomą biurokratinę naštą Bažnyčios institucijoms nėra numatyta.