Iš 460 asociacijos narių į renginį atvyko tik 182. Įstatai numato, kad vadovybės rinkimai galimi tik esant kvorumui, pranešė asociacija.

„Pastarieji treji metai buvo kupini iššūkių, pažymėti vis didėjančiu bylų srautu, teismų reformos žingsniais ir bandomomis apkarpyti teisėjų socialinėmis garantijomis“, - savo ataskaitiniame pranešime pažymėjo Lietuvos teisėjų asociacijos valdybos pirmininkas Ramūnas Gadliauskas.

2012 metais buvo atlikta apklausa dėl darbo krūvių įvairių instancijų teismuose. Pasak R.Gadliausko, apibendrinus duomenis nustatyta, jog skundų, ieškinių teismuose daugėja, jie tampa vis sudėtingesni. Teisėjai didesnę dienos dalį praleidžia posėdžių salėse, o ruoštis posėdžiams, rašyti sprendimus ar nuosprendžius tenka po darbo valandų ar savaitgaliais.

Asociacijos valdyba, įsiklausiusi į kolegų nusiskundimus, kad darbo sąlygos dėl šių priežasčių tampa nepakeliamos, 2013 metų vasarą nusprendė kreiptis į kompetentingas institucijas, prašydama įvertinti realią padėtį teismuose.

Buvo sudaryta darbo grupė iš Valstybinės darbo inspekcijos, Vilniaus visuomenės sveikatos centro, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto, Teisės fakulteto, Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos, Higienos instituto kompetentingų specialistų, mokslininkų, kuriems pavesta atlikti tyrimą apie teisėjų ir teismų darbuotojų darbo krūvius.

„Nesant objektyvių kriterijų ir metodikos, nėra galimybių moksliškai nustatyti optimalų teisėjų darbo krūvį. Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija atliko 20 darbo vietų profesinės rizikos vertinimą Vilniaus apygardos ir Utenos rajono apylinkės teismuose. Šio vertinimo rezultatai parodė, kad tiek teisėjų, tiek kitų teismų darbuotojų darbo sąlygos nėra geros. Laikas, praleidžiamas prie kompiuterio ekrano, viršija nustatytas normas, kai kuriose darbo vietose nepakankamas apšvietimas bei ventiliacija, teisėjams tenka dirbti viršvalandžius, trūksta laiko poilsiui ir šeimai. Tokios pačios išvados padarytos ir Vidaus reikalų ministerijos iniciatyva atliekant teismuose dirbančių asmenų apklausas. Vertinimo rezultatais remsimės, diskutuodami su vykdomosios valdžios atstovais, - sakė R.Gadliauskas.

Lietuvos teisėjų asociacija yra didžiausia Lietuvos teisėjus vienijanti profesinė organizacija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)