„Su mumis nesiskaito“, - įsitikinusi tarybos narė Larisa Dmitrijeva.

Tuo tarpu kultūros viceministras Stanislavas Vidtmanas tvirtina, kad naujų tarybos narių rinkimams skirta pakankamai laiko, be to, tos bendrijos, kurios nespėja pasiūlyti savo kandidatų, tai gali padaryti ir vėliau.

Tarybos nariai: būtina pratęsti rinkimų terminą

Spalio 26 dieną baigiasi dabartinės tautinių bendrijų tarybos kadencija, o spalio 29-ąją – jos pirmininko įgaliojimai. Spalio 15 dieną kultūros ministras Arūnas Gelūnas pasirašė įsaką, kuriuo patvirtino naujus tarybos įstatus ir nurodė naują tarybą suformuoti iki spalio 29 dienos. 

Tačiau tarybos nariai mano, kad rinkimams skirta pernelyg mažai laiko – anksčiau jiems būdavo skiriami keli mėnesiai.

Machiras Gamzajevas
„Mums nerodo pakankamai pagarbos ir žmoniškumo. Daug kalbame apie toleranciją, tačiau šie žodžiai lieka tik popieriuje. Žinoma, minterijos nuomonė neatspindi visos valstybės požiūrio, tačiau mes dirbame būtent su šia žinyba. (…). Turime kreiptis į ministeriją su prašymu pratęsti rinkimų terminą“, - per tarybos posėdį sakė dabartinis jos pirmininkas Machiras Gamzajevas.

Jis taip pat pažymėjo, kad būtų logiškiau, jeigu nauja taryba būtų išrinkta jau prie naujos vyriausybės ir naujo kultūros ministro.

„Kas dabar vyksta? Kodėl taip skubama? Mes tik visai neseniai sužinojome, kad yra patvirtinti nauji įstatai. Tačiau anksčiau su mumis konsultuodavosi ir viskas vykdavo pagal principą „nieko apie mus be mūsų“, - sakė tarybos narys, Lietuvos žydų benduromenės atstovas Vitalijus Karakorskis. Jis pridūrė, kad pernai šiems tikslams buvo skirti du mėnesiai.

„Skubėjimas čia nepriimtinas. Mes jau trejus metus gyvename be Nacionalinių mažumų įstatymo, taigi kurį laiką galime pagyventi ir be tarybos. Aš tikrai nenusiteikęs forsuoti įvykių“, - savo nuomone dalijosi Lietuvos totorių benduromenių sąjungos pirmininkas Adas Jakubauskas.

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos komiteto nacionalinių bendruomenių reikalams vadovė ir Tautinių bendrijų tarybos narė Olga Gorškova savo ruožtu pabrėžė, kad iki numatyto termino nepavyks sušaukti visų rusų organizacijų susitikimo ir deleguoti į tarybą savo atstovus. „Nesuprantu, kodėl taip skubame? Kodėl negalime to padaryti lapkritį ar gruodį?“, – kalbėjo ji. 

Лариса Дмитриева
„Turime nuspręsti, reikalingi mes čia, ar ne. Kaip sakė Machiavelli: „Yra žmogus – yra problema. Nėra žmogaus – nėra problemos“. Su mumis nesiskaito ir nesiskaitys, kol po Saule neužimsime savo vietos. Visi daro tai, ką nori, ir man kyla klausimas, ar mes apskritai reikalingi šiai valstybei?“, - kėlė klausimus visuomeninės organizacijos „Mūsų dialogas“ vadovė ir tarybos narė Larisa Dmitrijeva.

Tuo tarpu lenkų ir ukrainiečių bendruomenių atstovai teigė, kad nors jie nepritaria skubėjimui, kuris neišvengiamas pristatant savo kandidatus, jie sugebės išsirinkti savo atstovus iki reikiamos datos.
Po balsavimo Tautinių bendrijų taryba nusprendė, kad redakcinė tarybos komisija Kultūros ministerijai parengs laišką, kuriame paprašys tarybos narių išrinkimo terminą pratęsti iki lapkričio pabaigos – gruodžio pradžios.

S. Vidtmannas: nematau jokio skubėjimo

Stanislav Vidtmann
Kultūros viceministras Stanislavas Vidtmannas per interviu DELFI tvirtino, kad naujų tarybos narių rinkimams buvo skirta pakankamai laiko.

„Perrinkimui skirtos tris savaitės. Tarybos narių įgaliojimai jau baigiasi, todėl ministras kreipėsi į bendruomenes, kad jos perrinktų savo atstovus taryboje. Nematau jokio skubėjimo. Kaip man pranešė, kai kurios bendruomenės, daugiausia nedidelės, jau pristatė savo kandidatus. Visoms organizacijoms išsiuntinėjome pranešimus, kad jos iki spalio 29 dienos turi išsirinkti savo kandidatus. Jeigu kurios nors bendrijos to nepadarys, taryba bus patvirtinta be jų kandidatų, o kai jos tai padarys, ministras išleis įsaką, kad taryba papildoma likusių bendrijų atstovais. Taigi jokių jų teisių pažeidimų nėra“, - teigė S. Vidtmannas.

Pasak jo, pagal tarybos įstatus, tarybos pirmininkas išrenkamas per mėnesį nuo pirmojo jos posėdžio. „Taigi bendrijos turi dar mėnesį laiko, kad pristatytų savo kandidatus ir išrinktų pirmininką“, - pažymėjo viceministras.

„Reikia suprasti, kad yra konkretūs terminai, juk negalime tam skirti trijų mėnesių ar pusės metų, - pridūrė jis. – Yra ministro sprendimas ir jį reikia vykdyti. Tarybos kadencija tikrai baigiasi, todėl tai padaryti būtina“.

Jis taip pat išreiškė viltį, kad į tarybą „įplūs šviežio kraujo“ ir ją papildys jaunimas. „Laikai keičiasi ir reikia ruošti naują pamainą. Tačiau bet kokiu atveju, tai bus pačių bendrijų sprendimas“, - sakė S. Vidtmannas.

Tautinių bendrijų tarybą sudaro 29 mariai, atstovaujantys 20-čiai tautinių mažumų. Jie renkami trejų metų kadencijai.