Užuot už klubo narių bei eilinių tauragiškių suaukotas lėšas nupirkus vietos ligoninei plaučių ventiliavimo aparatą, liberalai – Tauragės rajono savivaldybės meras Dovydas Kaminskas ir vietos savivaldybės įsteigtos Tauragės ligoninės direktorius Liutauras Indriuška – paramos akcijos organizatorių, LIONS Tauragės klubo prezidentą Lauryną Jarutį apkaltino siekiu pasipelnyti, viešai vietinėje bei šalies žiniasklaidoje apipylė purvais ir galiausiai pareiškė, kad Tauragės ligoninei už suaukotus pinigus perkamo plaučių ventiliavimo aparato nebereikia.

Supykęs Tauragės meras D. Kaminskas net išstojo iš LIONS klubo ir pačiame koronaviruso pandemijos įkarštyje išėjo atostogų. Iš jų grįš ateinantį antradienį.

Tiesa, savo feisbuke meras rašo, kad tokios atostogos – solidarizavimasis su atostogų dėl karantino priverstais išeiti vietos gyventojais.

Tačiau atostogaujančio mero darbotvarkė skelbiama Tauragės rajono savivaldybės interneto svetainėje. Joje atostogaujantis D. Kaminskas pilną darbo dieną kasdien jau antra savaitė dirba tokiu grafiku: „Ekstremalios situacijos valdymas Tauragės rajone ir darbas su dokumentais, susitikimai su savivaldybės darbuotojais, aktualių savivaldybės einamųjų klausimų sprendimas“.

„Jaučiuosi blogai – ne dėl savęs, kiek dėl tų žmonių, kurie patikėjo mūsų klubo idėja ir aukojo pinigus plaučių ventiliavimo aparatui pirkti“, – sako paramos akcijos iniciatorius, Tauragės odontologijos klinikos savininkas ir diplomuotas visuomenės sveikatos vadybos specialistas L. Jarutis.

Pasak jo, į klubo sąskaitą Tauragės žmonių ir klubo narių suaukotus 17 000 eurų, kurie buvo skirti pirkti plaučių ventiliavimo aparatą Tauragės ligoninei, „liūtai“ paaukos asmens apsaugos priemonėms pirkti, kurias išdalins socialiai pažeidžiamesniems Tauragės rajono gyventojams.

Istorija, nuskambėjusi per visą Lietuvą, prasidėjo kovo viduryje, kai L. Jarutis pasiūlė vietos ligoninės direktoriui ir savivaldybės merui per savo pažintis padėti įsigyti plaučių ventiliavimo aparatą Tauragės ligoninei.

Ši medicininė įranga – neįkainojama koronaviruso pandemijos metu, kai reikia gydyti susirgimo sukeltas komplikacijas.

Lietuvoje iš viso, Sveikatos apsaugos ministerijos skelbtais duomenimis, šalies gydymo įstaigose yra apie 900 plaučių ventiliavimo aparatų.

Šiuo metu Lietuvos Vyriausybė per Europos Komisiją bendruoju pirkimu perka dar 400 plaučių ventiliavimo aparatų. Pripažįstama, kad šios medicinos įrangos stygius – vienas opiausių po asmens apsaugos priemonių trūkumo.

„Tačiau Tauragėje – viskas kitaip. Visam pasauliui reikia tų aparatų, o Tauragei, tiksliau – Tauragės rajono gyventojams – ne, nereikia. Tik tai nusprendė ne patys gyventojai, o jų išsirinkta vietos valdžia ir gyventojus gydanti gydymo įstaiga“, – sakė akcijos iniciatorius L. Jarutis.

Anot verslininko, iš pradžių jis ligoninei iš tiesų pasiūlė tarpininkauti aparatą įsigyjant, tačiau įstaigai įrangos gamintojų prašyta kaina pasirodė per aukšta.

„Tuomet sumanėme kreiptis į žmones, surinkti reikiamą sumą – 25 000 eurų, ir tą aparatą tiesiog padovanoti“, – sakė L. Jarutis.

Tačiau iš karto po akcijos paskelbimo verslininkas teigia sulaukęs vietos žiniasklaidos dėmesio, o vėliau – ir šmeižikiško straipsnio, kurį perspausdino ir kai kurios nacionalinės žiniasklaidos priemonės.

„Nesu vietinis, Tauragėje gyvename su šeima tik šeštus metus. Iš karto, tik atsikėlę, kaip jauni ir šiek tiek prakutę žmonės ėmėmės įvairių iniciatyvų. Vietos bendruomenė jas noriai priėmė, palaikė, tačiau vėliau sulaukiau vietinių politikų – tarybos narių – „pamokymų“. Man tiesiai šviesiai sakė – tu čia atvykėlis, ne vietinis, o mes turim savas tvarkas, nelįsk“, – sakė LIONS Tauragės klubo prezidentas.

Jis sako tik prasidėjus purvo pylimui supratęs, kodėl sulaukė vienos iš vietos redakcijų dėmesio.

„Pasirodo, tos bendrovės akcininku yra vieno politiko, Tauragės savivaldybės tarybos nario, sūnus. Minėtas politikas mane kvietė prieš savivaldybių rinkimus eiti jo vadovaujamo rinkimų komiteto sąraše, aš nesutikau. Jie ten visi politikai – tiek ligoninės vadovas, tiek meras yra liberalai. Įdomiausia, kad prasidėjus purvo pylimui vietos laikraščiuose perkaičiau, esą aš esu svarstomas kaip Liberalų sąjūdžio galimas kandidatas į Seimą. Juokinga! Gal aniedu supyko, kad būsiu politikoj jiems konkurentas? Gal užsigavo, kad su jais nesitarta? Bet aš nesu politikas, negalvoju į ją eiti! Man liūdna, jei dėl kažkokių menamų politinių intrigų tauragiškiai koronaviruso akivaizdoje liks be reikiamos medicininės įrangos. O gal kai kurie iš šios šmeižto akcijos sumanytojų jaučia nuoskaudą, kad jų nepriėmėme į LIONS klubą?“ – svarstė, kodėl, užuot padėkojusi už būsimą paramą, Tauragės ligoninė ir jos steigėja Tauragės savivaldybė ėmėsi žlugdyti privačią iniciatyvą, L. Jarutis.

Kilus šaršalui dėl privačios iniciatyvos paramos Tauragės ligoninei, savivaldybės taryba skubiai skyrė lėšų vietos ligoninei – 50 000 eurų iš visų Tauragės mokesčių mokėtojų biudžeto. Tai – dvigubai daugiau, nei buvo reikalinga pačioje istorijos pradžioje plaučių ventiliavimo aparatui pirkti, kai dar paramos akcija ir pinigų aukojimas nebuvo paskelbtas.

„Delfi“ ketvirtadienį bandė pakalbinti Tauragės ligoninės direktorių L. Indriušką.

Norėjome paklausti ne tik apie tai, kodėl nusprendė atsisakyti dovanos, taip reikalingos ne tik sergantiems koronavirusu Tauragės rajono gyventojams.

Ligoninės vadovo norėjome paklausti, kaip sekėsi įstaigos darbuotojams Sveikatos apsaugos ministerijos nupirkti nuotoliniai mokymai personalui.

SAM pagal vykdomą programą šalies regionų gydymo įstaigoms organizuoja specialius personalo mokymus, kurių metu ligoninių darbuotojai – gydytojai bei slaugytojai – apmokomi, kaip teikti medicininę pagalbą sergantiems COVID-19.

Kaip skelbiama pačios Tauragės ligoninės interneto puslapyje, iki balandžio 12 dienos ligoninėje turėjo būti apmokyti 85 gydytojai ir slaugytojai.

Nuotolinių mokymų metu jie apmokomi atlikti pradinį ir nuolatinį standartizuotą paciento būklės vertinimą, pacientų ūmių būklių atpažinimą ir būtinosios medicininės pagalbos teikimą bei pradinių dirbtinės plaučių ventiliacijos principų.

Paskambinus į Tauragės ligoninės vadovo mobilųjį telefoną, 5000 eurų mėnesinį atlyginimą uždirbantis L. Indriuška niekaip neapsisprendė, kas atsiliepė jo mobiliuoju telefonu.

Pokalbį skaitytojams pateikiame neredaguotą:

„Laba diena, ar kalbuosi su ponu Liutauru Indriuška, Tauragės ligoninės vadovu?“
„O kas trukdo?“
„Tai ar su juo kalbuosi?“
„Nu, nežinau“ (juokiasi).
„Jus trukdo Vilma Danauskienė, „Delfi“ žurnalistė“.
„Dabar galvoju, ar eit man pakviesti jį“.
„Tai gal pakvieskite, jei ne jūs čia pats“.
„Tai o kas trukdo, ką perduot?“
„Aš jau prisistačiau, aš esu Vilma Danauskienė, „Delfi“ žurnalistė, ir norėčiau kalbėti su ponu Liutauru Indriuška, Tauragės ligoninės vadovu. Tiesiog noriu pasiteirauti apie jūsų...“.
„Aš, žinokit, čia visais tais klausimais – prašom klausimus raštu, mes visiem žurnalistams atsakom raštu. Viso gero.“

Po šitų žodžių, socialiniuose tinkluose Morfijaus Liuciferio slapyvardžiu prisistatantis Tauragės ligoninės vadovas Liutauras Indriuška išjungė tarnybinį mobilųjį telefoną.

Susisiekus su ligoninės steigėjos – Tauragės rajono savivaldybės – meru D. Kaminsku, šis nukreipė informacijos apie vykdytą akciją teirautis pas jos organizatorius.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, Tauragės rajono savivaldybėje yra fiksuoti septyni susirgimai koronavirusu, tarp jų – nepilnamečiui moksleiviui, vietos greitosios pagalbos stoties ir Tauragės ligoninės darbuotojams.