„Gauni algą ir nežinai, kur ją padėti. Aišku, kad tai mažai, vien už buto komunalinius mokesčius reikia 2 tūkst. atiduoti, o juk ir pavalgyti norisi, visokių buitinių prekių reikia, kokį nors skudurą apsivilkti irgi būtų neblogai“, – juokavo ji.

Tatjana dėkojo Dievui, kad jos vaikai jau suaugę ir nebereikia jais rūpintis.

„Ko nors sutaupyti niekaip nepavyksta, bet ir daugeliui žmonių taip“, – pridūrė apie 50 tūkst. gyventojų turinčio Čeremkovo gyventoja.

Dėl kainos nepasiderėsi

Kainas viešbutyje „Kedras“ nustato savivaldybė: 900 rublių suma už nakvynę vienam asmeniui nesikeičia jau 5-erius metus.

Tačiau valstybiniame viešbutyje apsistoti nebūtinai pigiau, nei privačiame.

„Įvairios kainos. Štai šalia yra viešbutis, ten viskas labai gerai sutvarkyta, yra „Liuks“ kambariai, su atskirais dušais ir t.t., tai ten nakvynė gali kainuoti ir 2,5 tūkst. rublių, bet yra tokių pat kainų, kaip pas mus“, – sakė Tatjana.

„Kedre“ aukštesnės klasės kambario gauti nepavyks niekaip – čia jie visi vienodi. Skiriasi tik vietų skaičiumi, nes yra vienviečiai arba dviviečiai. Taip pat keli didesni, skirti gyventi šeimoms.

Atvažiuoja turistų iš Lietuvos

Tatjana pasakojo, kad anksčiau į Čeremkovą žmonių atvykdavo daugiau, nei šiandien.

„Atvažiuodavo į komandiruotes iš Irkutsko, Maskvos, Leningrado. Darbininkai į geležinkelio tiesimo darbus, miško kirsti atvykdavo. Tačiau dabar visos įmonės užsidarė“, – pasakojo viešbučio darbuotoja.

Vasarą į Čeremkovą atvažiuoja šiek tiek turistų iš užsienio. Pernai „Kedre“ buvo apsistoję atvykėliai iš Vokietijos, Japonijos, Kinijos, Lenkijos ir Lietuvos.

„Buvo atvažiavę trys ar keturi baikeriai iš Lietuvos, – prisiminė Tatjana. – O iš Lenkijos atkeliavo šeima. Jie su dviračiais vyko prie Baikalo ežero.“

Būtent didžiausias gėlavandenis pasaulyje ežeras Baikalas yra šių vietovių traukos centras.

„Čeremkovas – pakeliui. Jie važiuoja į Baikalą, o po to – atgal, ir sustoja pas mus“, – dėstė rusė.

Nepasakytų, kad gyvena geriau

Tatjana gyventi į Čeremkovą atvyko prieš 30 metų. Per tą laiką miestas šiek tiek pasikeitė, nes pastatyta naujų gyvenamųjų namų ir kitų pastatų, tačiau ji teigė, kad vietiniai gyventi geriau nepradėjo.

„Kas sugeba, tas sukasi, pradeda verslą ar panašiai. Tai jie galbūt ir gyvena geriau, bet dauguma, tai pakankamai varginai laikosi“, – sakė pašnekovė.