Raštą pasirašė virš 700 mokytojų


Raštą inicijavusios Lietuvių kalbos ir literatūros mokytojų sąjungos (LKLMS) pirmininkas Mindaugas Grigaitis sako, kad penktadienį popiet lituanistai sužinojo, jog dėstantis mokytojas negalės būti savo mokinius kalbinančiu vertintoju per egzaminą. Anot jo, mokykloms buvo perduoti nurodymai performuoti komisijas, kad jose nebūtų dėstančių mokytojų.

„Anksčiau buvo sutarta, kad mokytojas, kuris moko mokinius, galės dalyvauti egzamine kaip vertintojas, kuris kalbina mokinį. O penktadienio popietę buvo paskelbta, neatsiklausus mokytojų, kad reikia perkurti jau sudarytas vertinimo grupes pagal naują sistemą – mokantis vertintojas negali būti toje pačioje patalpoje su mokiniu, kurį jis moko“, – Eltai teigė raštą inicijavusios Lietuvių kalbos ir literatūros mokytojų sąjungos (LKLMS) pirmininkas Mindaugas Grigaitis.

LKLMS pirmininkas pabrėžė, kad su mokytojais nebuvo sutarta dėl šio tarpinio patikrinimo vertinimo pasikeitimo.

„Labai neracionalu ir netgi ciniška, likus vos trims mėnesiams iki egzamino, imti ir keisti tvarką. Ir dar tokiu būdu – yra pašalinamas vienintelis šioje situacijoje įmanomas vaiko psichologinio saugumo garantas, tai yra, kad šalia jo per egzaminą bus jo dėstantis mokytojas, kurį jis pažįsta, atpažįsta ir prie kurio bent jau sąlyginai gali jaustis ramesnis“, – argumentavo M. Grigaitis.

Rašte, kurį pasirašė 703 lituanistai, reikalaujama nekeisti sausio 4 dieną patvirtintos vykdymo instrukcijos ir leisti dėstančiam mokytojui dirbti pokalbį palaikančiu vertintoju tarpinio patikrinimo metu. Jame taip pat prašoma iki sausio 24 dienos patvirtinti I tarpinio atsiskaitymo vertinimo normas, su sutinkančiais vertinti mokytojais iki vasario 1 d. pasirašyti sutartis, kuriose būtų išdėstytos darbų sąlygos, apimtys ir darbo apmokėjimas.

NŠA ramina: mokiniui dėstantis mokytojas galės būti pokalbį vedančiuoju vertintoju


NŠA Eltai perduotame komentare teigia, kad lietuvių kalbos ir literatūros pirmojo tarpinio patikrinimo vykdymo ir vertinimo tvarką nustatanti instrukcija buvo paskelbta dar vasarą. Instrukcijos projektas nebuvo keistas ir oficialiai patvirtintas sausio 4 dieną.

„Lietuvių kalbos ir literatūros pirmojo tarpinio patikrinimo metu kandidato darbą vertins du vertintojai: pokalbį palaikantis vertintojas, kuris galės skirti 4 taškus iš 20, ir vertinantis vertintojas, kuris skirs likusius taškus pagal vertinimo kriterijus“, – aiškina agentūra.

Oficialiai patvirtintoje instrukcijoje, pažymi NŠA, draudimo dėstančiam mokytojui dalyvauti savo mokinio kalbėjimo patikrinime – nėra. Mokinį ugdantis pedagogas galės būti pokalbį palaikančiuoju vertintoju.

„Kandidatui dėstantis mokytojas gali būti tik pokalbį palaikančiu vertintoju. Vertinančiu vertintoju gali būti kandidatui nedėstantis mokytojas. Taip siekiama kuo įmanoma objektyviau įvertinti mokinių įgūdžius, pasiekimus bei bendrai stiprinti brandos egzamino įvertinimo tikslumą ir skaidrumą“, – pabrėžia NŠA.

Be to, pažymi agentūra, kandidatui dėstantis mokytojas gali būti ir vyresniuoju vertintoju, kuris tiesioginiame kandidato vertinime nedalyvauja.

NŠA atkreipia dėmesį, kad lituanistų pasirašytame rašte išsakyti reikalavimai dėl tarpinio patikrinimo vertinimo jau yra numatyti vykdymo instrukcijoje. Nesusipratimas galėjo kilti dėl neteisingai interpretuoto atsakymo konsultuojantis dėl vertintojų, dalyvaujančių patikrinime, sako agentūra.

NŠA duomenimis, šiuo metu lietuvių kalbos ir literatūros pirmajam tarpiniam patikrinimui yra užsiregistruota 1870 mokytojų. Jiems suplanuoti mokymai, kaip vertinti kandidatų darbus, kurie prasidės vasario pabaigoje. Tarpinis patikrinimas vyks balandžio pradžioje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)