Viešoje erdvėje gausu apie vestuves diskutuojančių asmenų pasisakymų. Panašu, kad jie dabar – tikroje finišo tiesioje, kuri veda tobulos šventės link.

Tiesa, šiemet ketinančių tuoktis norai kitokie. Ryškėja dvi naujos tendencijos. Pirma, daugelis svajoja nebe apie „dideles, storas ir lietuviškas“ vestuves – pirmenybė teikiama kukliai vakarienei, kurioje dalyvauja iki 10 žmonių. Antra, vis dažniau tuokiamasi spontaniškai, praėjus vos keliems mėnesiams nuo pažinties pradžios.

Tai, kad tokios naujovės tikrai plinta, DELFI patvirtino ir skirtingose Lietuvos vietose dirbančios vestuvių planuotojos.

Vietoje pompastikos – kuklumas

Alytuje renginių organizavimo įmonę įsteigusi ir šventes organizuojančiai kūrybinei komandai vadovaujanti Agnė Motiejūnaitė-Šarknickienė sakė, kad kas antra jos pažįstama pora vestuves kelia spontaniškai.

„Pastebiu, kad norinčių susituokti spontaniškai skaičius vis auga, tokių porų daugėja. Paprastai jos vestuves kelia praėjus mėnesiui ar dviems nuo pažinties pradžios, dažnai nusprendžia susituokti užsienyje. Manau, kad taip yra todėl, kad lietuvių tauta drąsėja. Iš kitos pusės, gal ir mūsų dabartinis gyvenimo būdas tai lemia – visko norime čia ir dabar. Yra daug tokių porų, kurios nemato prasmės laukti, planuoti, derinti. Kadaise buvo labai populiarios įvairios dekoro detalės, dabar jos traktuojamos kaip nereikalingos išlaidos. Net į savo vestuves svečius šiuolaikinės poros kviečia ne įteikdamos ar siųsdamos popierinius kvietimus, o parašiusios žinutę ar el. laišką, skambučiu“, – pastebėjo ji.

A. Motiejūnaitė-Šarknickienė taip pat sakė pastebėjusi, kad vis daugiau porų vestuves nori surengti pasitelkdami tik savo jėgas, ieško galinčių padėti draugų ar pažįstamų, o ne kreipiasi į profesionalus.

„Mažinamas vestuvėms skirtas biudžetas“, – patikino ji.

Tuokiasi vis vėliau

A. Motiejūnaitė-Šarknickienė prisiminė, kad greičiausiai vestuves jai teko suorganizuoti teko per du mėnesius.

„Klientai gerai žinojo, ko nori, nenorėjo vestuvių planavimui skirti daug laiko. Tai galbūt nulėmė jų profesija – teisininkai. Surengėme vakarėlį, kuriame buvo daug svečių, besilinksminusių gyvo garso grupės fone“, – pasakojo ji.

A. Motiejūnaitė-Šarknickienė taip pat pastebėjo, kad keičiasi besituokiančių asmenų amžius – jis vis didėja.

„Kuo toliau, tuo žmonės tuokiasi vėliau. Šuniukus visi augina, bet tuokiasi vėliau“, – šyptelėjo ji.

Kviečia tik pačius artimiausius

Savo ruožtu vestuvių planuotoja Lijana Tulauskienė pastebėjo, kad vis daugėja kukliau norinčių susituokti asmenų. Į savo vestuves jie kviečia tik pačius artimiausius giminaičius.

„Pastaruoju metu darosi populiaru rengti ne dideles lietuviškas vestuves, kur dalyvauja nuo 50 iki 80 žmonių, bet šventinę, prabangią vakarienę artimųjų rate. Šiuo atveju jaunieji dažniausia renkasi prabangesnę kelionę medaus mėnesiui“, – pastebėjo ji.

L. Tulauskienė taip pat išskyrė, kad darosi populiaru tuoktis netradicinėse vietose. Pavyzdžiui, parašą ant santuokos liudijimo padėti ne santuokų rūmuose, o kitoje gražioje vietoje arba išvykti į užsienį ir susituokti šiltuose kraštuose.

„Žinoma, tai labai priklauso nuo poros finansų, bet tikrai daug kam pastaruoju metu planuojame vestuves užsienyje. Sunku pasakyti, kodėl taip yra, tačiau, mes gi – lietuvaičiai, daug kas nori išsiskirti. Kita dalis taip besielgiančių bando sutaupyti – už vestuvėms skirtus pinigus ir atšvęsti, ir paatostogauti. Žinoma, tokiu atveju vestuvėse būna mažiau svečių, bet pati šventė tikrai būna ypatinga“, – patikino ji.

Išskirtinumų nepastebi

Savo ruožtu vestuvių planuotoja Sandra Olšauskienė sakė didelių išskirtinumų tarp šiemet planuojančių vestuvių nematanti.

„Sakyčiau, kad į mus dažniausiai kreipiasi tie žmonės, kurie planuoja dideles vestuves. Mažiausias skaičius žmonių vestuvėse, kurias šiemet rengsime – 40. Ir tai mažiausias. Lietuvoje į vestuves poros dažniausia kviečia 60-70 žmonių.

Spontaniškai tuokiasi dažniausia tos poros, kurios laukia gimstančio vaiko. Nepastebėjome, kad kas šioje srityje kažkas pasikeistų“, – sakė ji.

Anot S. Olšauskienės, metai iš metų kartojasi ir vestuvių spalvos, ir temos, ir šventės planavimo įpročiai. Keičiasi esą tik tai, kad pamažu atsisakoma pompastikos. Pavyzdžiui, išpuoštus limuzinus keičia senoviniai automobiliai ir autobusai, kuklesnės tampa dekoracijos, populiarėja pastelinės spalvos.

„Viską individualiai planuojame pagal kiekvieną porą, todėl apibendrintų tendencijų kol kas nematome“, – patikino ji.