„Man atrodo, G. Navaitis tikrai patyrė psichologinę traumą − čia laikraščiai rašė, viešumas, tikrai žmogus daug patyrė. Aš nežinau, ar reikia pinigus grąžinti į biudžetą... Aišku, čia daugoka tų pinigų, bet, man atrodo, ateityje jis to nebedarys. Jau jam bausmė yra psichologinė“, -

Pirko grožinę literatūrą

Etikos ir procedūrų komisijai surašytame rašte liberalas G. Navaitis nurodo, kad per keturis šių metų mėnesius už parlamentinei veiklai skirtus pinigus pirko 17 knygų, taksi važinėjo į Kauną ir kitur, nuomojosi prabangius viešbučius bei maitino visuomeninius patarėjus.

Knygoms G. Navaitis iš viso išleido apie 600 Lt, iš 17 pirktų knygų 9 yra grožiniai romanai tokie, kaip „Gėlės Aldžernonui“, „Taui faktorius“, „Skambutis“, „Tamsieji šaltiniai“, „Empire V“, „Skaičiai“, „Feodalas“, „Silvija ir Brunas“, „Rubikonas“.

Be šių veikalų, G. Navaitis įsigijo ir kitų knygų, tačiau daugelis jų su įstatymų leidyba neturi nieko bendra. Pavyzdžiui, parlamentaras nurodo, kad pirko knygą „Fitneso mankšta“, „Raumenų tempimo mankšta“, „Lytiškumas ir švietimas“, „Pūkuotuko pasaulis“, „Šventoji vilkolakio knyga“, „Vaikystės pabaiga“, „Tau faktorius“ bei vieną knygą užsienio kalba.

Klausiamas, kam pirko šias knygas, G. Navaitis teigė, kad dalį pirko dovanoms, o dalį – tiesiog skaitymui.

Taksi važinėjo į Kauną

Lėšas parlamentinei veiklai G. Navaitis leido ir taksi paslaugoms, o nurodomos sumos vertė abstulbti etikos sargų pirmininką, socialdemokratą Algimantą Salamakiną. Pavyzdžiui, parlamentaras nurodo, kad taksi keliavo į Kauną, kur susitiko su odontologais.

Šiai kelionei parlamentaras vienu ypu išleido 560 Lt. Parlamentaras aiškina, jog tuo metu turėjo ūmų podagros priepuolį (sąnario uždegimą), tad vaikščiojimas jam esą kėlė skausmą.

Kitais kartais taksi paslaugoms taip pat buvo skiriamos nemenkos sumos: 84 Lt, 122 Lt, 156 Lt, 141 Lt, 180 Lt, 290 Lt, 134 Lt, 150 Lt, nors ataskaitoje nurodoma ir mažų sumų.

Be taksi, parlamentinei veiklai skiriamas lėšas G. Navaitis taip pat leido viešbučiams, kur naktis kainuoja apie 800 Lt. Pavyzdžiui, sausio 30 d. - vasario 1 d. Seimo narys sako Palangoje susitikęs su verslo atstovais, pristatęs jiems savo parlamentinę veiklą. Viešnagė viešbutyje tąkart parlamentarui kainavo 800 Lt.

Kovo 1 d. G. Navaitis nurodo susitikęs su verslo ir žiniasklaidos atstovais bei pristatęs labdaros projektą „Nemokamos knygos internete“. Šįkart nakvynę viešbutyje „Margis“ kainavo kiek pigiau − 664 Lt.

G. Navaitis, be kita ko, nurodo maitino savo visuomeninius patarėjus, tačiau šias išlaidas užrašė kaip svečių priėmimą, su rinkėjais susitiko sporto klube „Forum Fitness“, tačiau teigia iš parlamentinių lėšų nuomavęsis konferencijų salę, o už sporto paslaugas esą susimokėjo pats.

Nemažai pinigų pareikalavo ir kompiuterinės technikos nuoma – per vasarį G. Navaitis šiam tikslui nurodo išleidęs apie 1,6 tūkst. LT. Seimo narys aiškina, kad ši technika naudojama jo parlamentinę veiklą pristatančių tinklalapių www.gediminasnavaitis.lt ir www.navaitis.lt kūrimui bei palaikymui. Visa technika yra parlamentaro bute Vilniuje.

Sulaukė kolegų užuojautos

Nepaisant fakto, kad daugelis parlamentinių lėšų naudojimo atvejų komisijos nariams kėlė šypsenas, ko nors panašaus į abejonę dėl elgsenos etiškumo G. Navaitis sulaukė tik dėl trijų brangių servizų pirkimo: vienas jų kainavo 830 Lt, antras – 888 Lt, trečias – 915 Lt.

Tačiau pats G. Navaitis servizų kainą siūlė išdalinti per kelis mėnesius ir tuomet ji esą neatrodys tokia baisi.

„Atkreipčiau dėmesį į tokią aplinkybę. Jeigu mes paimame kažkokias išlaidas vieno mėnesio ribose, tada jos gali vienaip ar kitaip atrodyti. Išdalinkime tą sumą ilgesniam laikui. Aš esu įsitikinęs, kad tai yra geriau negu vienkartiniai indeliai, kuriems pinigus leisti galima kiekvieną mėnesį, o jie bus išmetami į šiukšlių dėžę“, - savo tiesos laikėsi Seimo narys, kuriam leista pačiam apsispręsti, kas etiška, o kas ne.

Konservatorė-krikdemė Rūta Rutkelytė sakė, jog sprendimą, ar Seimo narys pasielgė tinkamai, priims rinkėjai, tuo metu Etikos ir procedūrų komisija esą negali patikrinti, ar sporto klube išties vyko susitikimas su rinkėjais, ar ne.

„Man atrodo, kad šiuo atveju pats besikreipiantysis turėtų nuspręsti, kas rinkėjų akyse turėtų atrodyti neetiškai ir nekorektiškai. Tegul jis pats nusprendžia, ko, galbūt, kaip Seimo nariui nereikėjo daryti, o toliau jau tas, kas paliks, tegul rinkėjai sprendžia, ar tai padaryta korektiškai“, - svarstė parlamentarė.

R. Rutkelytei pritarė ir dauguma kitų Etikos ir procedūrų komisijos narių. „Prisikėliečio“ Manto Varaškos nuomone, G. Navaitis iš viešojoje erdvėje nuvilnijusios pasipiktinimo bangos veikiausiai jau pats supranta, kad kilo klausimas, ar išlaidos buvo proporcingos tikslams, kurių jis siekė.

„Pradedant konferencijų salių nuoma, baigiant stalo įrankių pirkimu, kurie, galbūt, galėjo būti pigesni. Palikime teisę spręsti jam, bet atkreipkime dėmesį, kad parlamentaro vykdomos veiklos priemonės turi būti proporcingos siekiamiems tikslams“, - kalbėjo M. Varaška.

Iš komisijos narių piktinosi tik A.Salamakinas

G. Navaičio elgesiu Etikos ir procedūrų komisijos posėdyje piktinosi tik socialdemokratas, šios komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas. Pasak jo, visuomenė už tokius pasišvaistymus pinigais nubaus politines partijas, tad nukentės visa politinė sistema.

Politiką ypač sunervino, kad G. Navaitis nuomojasi tik brangiausių viešbučių kambarius bei maitina savo patarėjus įformindamas vaišes kai svečių priėmimą.

„Jeigu dalyvavai konferencijoje Palangoje, skaitei pranešimus, tada, gerbiamas kolega, G. Navaiti, gal ir gali užsisakyti patį brangiausią viešbutį, kuris tik yra Palangoje ir kuris buvo vadinamas CK Maskvos viešbučiu. Kažkodėl jums neužteko (proto sugalvoti – DELFI), kad Palangoje galima rasti pigesnių viešbučių, bet jūs pasiėmėte patį brangiausią, patį ištaigingiausią“, - piktinosi A. Salamakinas.

Tuo metu „tvarkietė“ Ona Valiukevičiūtė problemų įžvelgė kitur. Parlamentarė atkreipė kolegų dėmesį, kad Seimo nariai net ir komandiruočių metu turi nakvoti „šoferiniuose“ viešbučiuose, kai ministerijų klerkai esą gyvena prabangiuose „hiltonuose“ .

Partijos vadovas pasmerkė

Liberalų sąjūdžio pirmininkas, susisiekimo ministras  Eligijus  Masiulis suskubo pasmerkti partiečio elgesį ir paragino į biudžetą grąžinti įtartinas išlaidas. 

„E.Masiulis neigiamai vertina Liberalų sąjūdžio frakcijos nario G.Navaičio elgesį, leidžiant parlamentinei veiklai skirtas lėšas. E. Masiulis partijos kolegą ragina pripažinti savo klaidas ir nedelsiant iš atlyginimo padengti tas išlaidas, kurios nedera su Seimo nario veikla", - rašoma pranešime spaudai.

„Siūlau G. Navaičiui liautis interpretavus parlamentinių lėšų panaudojimo teisėtumą, o vadovautis sveiku protu. Tik tokiu būdu įmanoma išvengti kiekvienos smulkmenos aptarinėjimo viešumoje“, -cituojamas partijos vadovas.