Praėjusių metų gruodžio mėnesį situacija dėl koronaviruso buvo tokia bloga, kad žmonių buvo prašyta Kalėdas sutikti vieniems, nelankyti šeimos narių ir artimųjų.

Darbo partijos vadovas V. Uspaskichas tada socialiniuose tinkluose siūlė būdą apsisaugoti nuo koronviruso.

„24 buteliukai kainuoja 36 eurai“, – nuo koronaviruso apsaugantį vandenį tokiomis kainomis tada siūlė politikas.

Jis skelbėsi sukūręs struktūruotą vandenį, kuris neva saugo nuo virusų.

Iš karto sureagavo Vaistų kontrolės tarnyba, kad visuomenė klaidinama, nes vandeniui suteikiamos antivirusinės savybės, kurių mineralinis vanduo paprastai neturi.

Vaistų kontrolės tarnyba kreipėsi į Vartotojų teisių apsaugos tarnybą, ši pradėjo tyrimą dėl galbūt klaidinančios reklamos. Kartu ji kreipėsi į Veterinarijos tarnybą, kad pateiktų išvadą dėl V. Uspaskicho vandens.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atsakymuose LNK rašoma, jog tyrimas dėl natūralaus vandens, kaip „neva gydančio nuo koronaviruso infekcijos dar nesibaigė“, todėl nuo išankstinių komentarų susilaikoma.

LNK žinioms su pačiu V. Uspaskichu susisiekti nepavyko. Tačiau anksčiau jis yra sakęs, kad niekada neminėjo, jog jo reklamuojamas vanduo turi vaistinių savybių.

„Labai keista, kad institucija, kuri daro turbūt šimtus tyrimų kasdien neištiria vandens turinio. Nebent jis tikrai yra fantastiškai sveikas ir naudingas žmonėms, kad net visi aparatai nuo jo užlūžta“, – LNK žinioms sakė socialdemokratas Algirdas Sysas.

Tarnybos yra skelbusios, jog tokiam tyrimui numatytas laikas yra iki 2 metų.

„Yra tarnybos, kurios privalo dirbti savo darbą, neatsižvelgiant į tai, kad už vieno ar kito tokio projekto stovi koks nors politikas. Manau, kad jie tai turi padaryti, nes tikrai ta žinia buvo paskleista, dalis žmonių patikėjo. Ir šiai dienai mes nežinome, ar tai nuo visko gelbėjantis vanduo ar ne“, – savo poziciją LNK dėstė Seimo opozicijoje dirbantis Saulius Skvernelis.

Dar pernai pasirodė informacija, kad V. Uspaskicho reklamuojamą vandenį pilsto įmonė, kuri per susijusias įmones priklauso V. Uspaskicho vaikams.

„Dažniausiai per visas krizes turtingi pasidaro tik turtingesni“, – juokėsi A. Sysas.

Veterinarijos tarnyba skelbia, jog įmonei sankcijos negresia. Įmonė nurodė niekaip nesusijusi su V. Uspaskicho sprendimu reklamuoti jų vandenį.

Politikams tai atrodo kažkur matyta.

„Turbūt televizijos žiūrovai neužmiršto, kad buvo agurkai su geru vaizdeliu“, – priminė socialdemokratas.

Prieš du dešimtmečius Kėdainių įmonė pardavinėjo agurkus su V. Uspaskicho atvaizdu. Tada nustatyta, kad V. Uspkichas pažeidė viešų ir privačių interesų derinimą. Ir tada skambėjo panašūs argumentai kaip dabar.

„Jokių derinimų nebuvo su fabriku. Fabrike neturiu nei aš, nei žmona akcijų“, – tada teisinosi Darbo partijos lyderis V. Uspaskichas.

Politikas sulaukė ir užtarėjų, vienas iš jų – už antivalstybinę veiklą teistas Vaidas Lekstutis.

„V. Uspaskichas yra vienas iš tų, kuris kalba, kad reikia stiprinti imunitetą. Tai dar Dainius Kepenis kalba“, – tada kalbėjo V. Lekstutis.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) dėstytojas Nerijus Maliukevičius LNK teigė, jog Darbo partijos ir sąmokslininkų koketavimas pastebimas jau ne pirmą kartą.

„Ką galime stebėti mūsų politiniame lauke – jau net ne vienerius metus, tai yra glaudų Darbo partijos koketavimą su sąmokslo teorijas platinančiais veikėjais“, – sakė N. Maliukevičius.

V. Uspaskichas vasarą pasisakė mitinge prieš pandemijos valdymo priemones. Anot N. Maliukevičiaus, nors idėjos sulaukia palaikymo, bet lieka klausimas dėl politinės naudos.

„Ką tyrimai apie sąmokslo teorijų pasekėjus atskleidė, kad rinkimų metu ši visuomenės grupė yra pati pasyviausia. (…) Ji nemato rinkimų kaip tam tikro būdo situaciją keisti“, – kalbėjo N. Maliukevičius.