Uždaroje pareigūnų grupėje feisbuke pareigūnės laiškas publikuotas antradienį. Jo turinys Delfi buvo perduotas per anoniminę piliečio platformą.

Laiškas adresuotas generaliniam komisarui Renatui Požėlai.

„Kreipiuosi į Jus viešai, nes po to, kai parašiau asmeniškai, nesulaukiau absoliučiai jokio atsakymo. Aš esu ta pareigūnė, nuo kurios prieš aštuonis mėnesius ir prasidėjo visa ta, kaip pavadino vienas kolega – „Gubernijos istorija“ – rašė pareigūnė.

„Tai aš, vykdama į tarnybą užfiksavau tą nelemtą Telšių r. PK viršininkės atliktą lenkimą sankryžoje, – tęsė laiško autorė. – Man už tai buvo grasinta, vienas iš Šiaulių apskr. VPK vadovų savo kabinete mane žemino, įžeidinėjo, grasino tarnybiniais patikrinimais ir, kad net nebandyčiau ieškotis darbo kitoje apskrityje, nes ten apie mane bus suformuota tokia nuomonė, kad niekas nebenorės su manimi turėti reikalų, o mano tiesioginiam vadovui, tik už tai, kad mane užstojo, išvis liepė nešdintis, jei nenori turėti nemalonumų, o vėliau ėmė mus persekioti, užkūrė mums tokį pragarą, kad joks normalus žmogus to neištvertų.“

Susisiekti su laiško autore nepavyko, ji į žinutes neatsakė. Paskambinus čia minimam pareigūnės viršininkui, Telšių kelių policijos vadovui Robertui Gečui, jis kategoriškai atsisakė ką nors komentuoti.

R. Požėla Delfi žadėjo atsakyti į pareigūnės laišką ten, kur jis ir paskelbtas, uždaroje policijos feisbuko grupėje.

Stebėjosi kaltinimais

Delfi susisiekė su kaltinimų sulaukusiais pareigūnais, visi jie labai išsamiai papasakojo savo versiją ir tvirtino, laiške minimos aplinkybės turi mažai ką bendro su realybe.

Telšių rajono policijos komisariato viršininkė Aurelija Kontrimienė patvirtino išties buvusi nubausta už lenkimą kertant ištisinę liniją, už tai sumokėjo 85 eurų baudą ir 3 mėnesiams neteko teisės vairuoti.

A. Kontrimienė pasakojo KET pažeidusi netyčia, be to, jos akimis, lenkimas nesukėlė pavojaus eismo dalyviams. Nepaisant to, ji niekada neginčijo padaryto nusižengimo, sumokėjo baudą ir sutiko su teisės vairuoti atėmimu, nors tai ir sukėlė nepatogumų, nes į darbą ji kasdien važinėja iš Klaipėdos.

„Ta pareigūnė net nėra man pavaldi, aš ją ne taip ir dažnai matau“, – sakė pašnekovė, pridūrusi, kad pareigūnės kaltinimai jai atrodo labai keisti ir jokio spaudimo ji niekam tikrai nedarė.

Ji paminėjo, kad turi įtarimų, kodėl gimė visa ši istorija, tačiau sakė negalinti jais pasidalinti.

Laiške mobingu kaltinamas Šiaulių policijos komisaro pavaduotojas Marius Jablonskas akcentavo, kad jo atžvilgiu dėl pareigūnės išsakytų teiginių Policijos departamento Imuniteto valdyba jau atliko tarnybinį patikrinimą, vėliau informacija svarstyta Etikos komisijoje, visur pripažinta, jog jokių pažeidimų padaryta nebuvo.

„Tikrai kalbėjau kultūringai su gerbiama Modesta, kalbėjau ne daugiau nei penkias minutes, mačiau ją pirmą kartą gyvenime. Tai užsiimti mobingu, tai tikrai iš piršto laužti dalykai. Su Geču pokalbis truko apie 10 minučių. Jeigu aš būčiau kažką pažeidęs, tyrimą juk atliko PD Imuniteto padalinys, tie pareigūnai nėra mums pavaldūs, jei kažkas būtų buvę, būtų radę“, – tikino M. Jablonskas.

Jis sakė negalintis atskleisti visų šios istorijos užkulisių, tačiau užsiminė, kad viskas prasidėjo daug anksčiau.

„Geriausia gynyba turbūt yra puolimas, aš taip galvoju, kito paaiškinimo neturiu“, – atsakė jis, klausiamas, kodėl tada žeriami tokie kaltinimai.

Paklaustas, apie ką tada išvis kalbėjo su pareigūne, M. Jablonskas kalbėjo: „Paties pažeidimo niekas neginčijo, kaip bandoma pateikti, kad kažkas kažką bandė išsukti. Už pažeidimą, kuris buvo užfiksuotas, nuobauda buvo skirta, viskas ten tvarkoje. Esmė ne tame“.

Šiaulių policijai vadovaujantis Ramūnas Sarapas atskleidė, kad tai jis savo pavaduotoją įpareigojo detaliau pasiaiškinti visą situaciją, nes pirmasis pareigūnės skundas jam pasirodė įtartinas.

Dabar R. Sarapas įsitikinęs, kad istorija smarkiai išpūsta, jis situaciją vertina kaip užgautas tam tikrų asmenų ambicijas ir tikisi, kad visa tiesa anksčiau ar vėliau iškils į viešumą, bet kol kas apie kai kurias smulkmenas kalbėti dar per anksti.

Neoficialiomis Delfi žiniomis, bent departamente svarstoma, kad visa situacija susidarė dėl to, nes kai kurie pareigūnai nesidžiaugia nuo 2020 m. vykdomu eksperimentu, kai jungiami Šiaulių ir Telšių vyriausieji policijos komisariatai. Tuo esą ypač nepatenkintas R. Gečas, dėl jungimo praradęs dalį įtakos, dėl to kyla konfliktai, peraugantys į nenormalias situacijas, viena tokių aprašyta pareigūnės laiške.

Nuvylė komisaras

Pareigūnė savo laiške pasakojo po jau aprašytų įvykių pagalbos ieškojusi pas generalinį komisarą, bet ir čia teko smarkiai nusivilti.

„Mes Jus (red. pas. - R. Požėlą) pasikvietėme į Telšius su viltimi, prašydami pagalbos, norėdami, kad pasibaigtų visa ta neteisybė. Mes kalbėjome su Jumis nuoširdžiai, kaip su tėvu ar vyresniu broliu ir... ir eilinį kartą gavome su šlapiu skuduru per veidą. Beje,tai buvo jau nebe pirmas kartas. Pirmas buvo po labai ilgo pokalbio su Jūsų pavaduotoju, kai pastarasis kovo 13 dieną pažadėjo viską išsiaiškinti ir neleisti mūsų skriausti bei persekioti, o kovo 14 dieną pavizavo atlikti mūsų atžvilgiu iš nieko sukurptą eilinį tarnybinį patikrinimą. Jūs gi pažadėjote, kad sudarysite „taikdarių“ komisiją, kuri objektyviai viską išsiaiškins. Išsiaiškino“, – rašoma laiške.

Toliau tęsiama, kad šį pirmadienį parengta ataskaitą, kur rašoma, kad Telšių Kelių policijos viršininko pareigybė naikinama, o viskam bus vadovaujama iš Šiaulių.

„Reiškia, mes nebetenkame dar vienintelio turėto žmogaus, kuris sugerdavo ant mūsų galvų liejamą visą purvą ir padaromi pavaldūs tiems, kas mums liepė eiti iš darbo, kas išvadino mane mažvaike, kas elgiasi visiškai ne taip kaip turėtų elgtis pagarbos verti vadovai. Paliekami sudorojimui. Ir tai tik už tai, kad aš užfiksavau „ne to žmogaus“ padarytą KET pažeidimą.

Kaip Jūs įsivaizduojate tolimesnę mano tarnybą? Aš nelauksiu, kol mane galutinai sutryps, sužlugdys ir noriu Jums atskleisti paslaptį – bijau, kad panašiai pasielgs absoliuti dauguma šiandieninės Telšių Kelių policijos. Jei Jūs to ir siekėte, tai manykime, kad Jums viskas puikiai pavyko“, – rašo pareigūnė.

Pasak jos, ši istorija yra pavyzdys visai policijos bendruomenei, kas galima paprastiems pareigūnams ir kas galima viršininkams.

„Ir kaip Jūs manote, ar po viso to policijoje dar galima kažkuo tikėti, jei negalima tikėti net policijos generaliniu komisaru? Jums turbūt visai neįdomu, kaip aš gyvenau tuos aštuonis mėnesius, kiek tai kainavo man sveikatos, nervų, kaip sunku buvo prisiversti eiti į darbą. Kai kiekvieną dieną sėdėdavau, kaip ant adatų ir vengdavau net užeiti į raštine, nes kelis kartus teko akis į akį susidurti su Telšių r. PK viršininke ir matyti tą pašaipų ir tuo pačiu paniekinantį jos žvilgsnį.

Ištisus aštuonis mėnesius aš gyvenau viltimi. Bet Jūs ją sužlugdėte, stodamas į storžievių, šlykščiai besielgiančiu, visiškai praradusių sąžinę, bet aukštas pareigas užimančių „gubernatorių“ ir jų marionečių pusę. „Taikdarių“ išvada buvo paskutinis lašas. Man labai skaudu. Kažkada, kai rinkausi profesiją, didžiavausi ja. Tai buvo mano svajonių darbas ir niekada negalvojau, kad būsiu priversta palikti tarnybą tokiomis sąlygomis, net nesusimąsčiau, kad „draugeliai“ ir „švogeriai“ net ir XXI amžiuje policijoje reiškia daugiau, nei sąžiningi ir atsidavę tarnybai pareigūnai. Jūs nuleidote manę ant žemės, o aš supratau, kad nebėra prasmės toliau draskytis. Šioje istorijoje po begalės kablelių ir daugtaškių atėjo laikas padėti tašką“, – teigiama įraše.

Konfliktas žinomas seniai

Paprašytas pakomentuoti viešą laišką, R. Matonis atsakė, kad konfliktas Šiaulių ir Telšių apskrityse vyksta pakankamai seniai ir apie jį yra žinoma.

„Todėl jam spręsti Policijos departamente buvo skirtas didelis dėmesys ir taikytas kompleksas pačių įvairiausių priemonių.

Iš pradžių buvo atliktas Telšių kelių policijos padalinio psichologinis mikroklimato tyrimas, po kurio suformuotos rekomendacijos, kurios yra įgyvendinamos“, – nurodė jis.

Jis patvirtino, kad dėl galimo pareigūnės pažeminimo buvo atliktas tarnybinis patikrinimas, tačiau M. Jablonsko bei kitų pareigūnų veiksmuose nenustatyta nusižengimo požymių.

„Taip pat situacija buvo tirta ir Smurto ir priekabiavimo darbe atvejų nagrinėjimo komisijoje, kuri konstatavo, kad informacija yra pagrįsta ir nustatyti galimo smurto ir (ar) priekabiavimo darbe požymiai. Komisija pasiūlė taikyti tam tikras smurto ir priekabiavimo darbe prevencines, apsaugos ir pagalbos priemones (t.y. vadovų pokalbiai su pareigūnais, mokymai apie korupcijos prevenciją ir tarnybinę etiką, konfliktų sprendimą, smurto ir priekabiavimo prevenciją, mokymai apie komunikacijos, grįžtamojo ryšio svarbą kolektyve ir organizacijoje)“, – rašė R. Matonis.

Atsakydamas į klausimą dėl Telšių Kelių policijos vadovo pareigybės naikinimo, policijos atstovas teigė, kad pareigybė nėra panaikinta, o be to, tai niekaip nesusiję su laiške aprašomais įvykiais.

„Primename, kad Telšių ir Šiaulių darbas eksperimento metu apygardos principu vykdomas dar 2020-09-07 ir pagal nustatytą tvarką jau nuo tos datos Telšių kelių policijos skyrius pavaldus Šiaulių kelių policijos padalinio viršininkui ir veikia kaip vienas padalinys, o ne atskiri, tarpusavyje konkuruojantys ar konfliktuojantys padaliniai.

2023 m. kovo-gegužės mėn. atlikta Šiaulių apskr. VPK Kelių policijos skyriaus ir Telšių apskr. VPK Kelių policijos skyriaus veiklos organizavimo stebėsena. Komisija vertino kaip vykdomas darbo apygardos principu eksperimentas, kaip vyksta Šiaulių ir Telšių kelių policijos skyrių bendradarbiavimas, tarpusavio santykiai, veiklos organizavimo efektyvumas, padaliniams priskirtų funkcijų vykdymas.

Kadangi komisija nustatė, kad bendras Šiaulių ir Telšių apskr. kelių policijos darbas nėra efektyvus, priemonės vykdomos ne kartu bendrai, o atskirai, vyksta nuolatiniai konfliktai tarp padalinių vadovų ir darbuotojų, prasta vidinė komunikacija, komisija, kaip vieną iš rekomendacijų, pasiūlė svarstyti variantą, kad eksperimento metu Šiaulių ir Telšių kelių policijos padaliniams vadovauti palikti tik vieną viršininką.

Tačiau jokie konkretūs sprendimai dėl pareigybių naikinimo kol kas nepriimti, tai vertins ir sprendimus priims Šiaulių apskr. VPK vadovybė“, – rašė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)