DELFI Dėmesio centre“ – žurnalistas, visuomenininkas Andrius Tapinas, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas, Seimo biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas ir Seimo biudžeto ir finansų komiteto narys Mykolas Majauskas.

– Pone Jakeliūnai, Seimas priėmė kitų metų biudžetą iš esmės be jokių rimtesnių pakeitimų: mokytojų reikalavimai nepatenkinti, protestavusių profesinių sąjungų prašymas savaitei atidėti biudžeto priėmimą – nepatenkintas. Kodėl nutarėte nedaryti pertraukos ir nieko nekeisti?

S. Jakeliūnas: na, 25-erius metus besikaupusios problemos negali būti išspręstos nei per savaitę, nei per mėnesį. Mes esame švietimą įsirašę kaip prioritetą. Tą sistemą tikrai reikia keisti: didinti efektyvumą, atlgyginimus reikia keisti ir t.t. Tikrai yra daug susikaupusių reikalų ir jie, kiek įmanoma, pradėti tvarkyti. Biudžete beveik 50 mln. eurų skirta mokytojų atlyginimams didinti ir apmokėjimo sistema taip pat pagerins bent jau didžiosios dalies mokytojų būklę.

– Jūs sakote, kad pristabdyti biudžeto priėmimą nebuvo pagrindo?

S. Jakeliūnas: visuomenės yra klausomasi ir ji girdima. Pasirašytas susitarimas su daugeliu švietimo profesinių sąjungų. Kiek žinau, tik viena nesutiko pasirašyti to susitarimo. Šnekamasi tikrai yra, bet reikia, kad būtų norima šnekėtis ir iš kitos pusės.

– Pone Majauskai, kaip jūs vertinate tą protestavusiųjų negirdėjimą, ar neišgirdimą?

M. Majauskas: man atrodo, kad valdančioji dauguma pjauna šaką ant kurios mes visi sėdime – tai viešasis sektorius. Šiandien priimtą mokesčių reformą reikia labai paprastai dekonstruoti: tie, kurie šiuo metu gauna minimalų atlyginimą, jų pajamos padidės maždaug 14 eurų per mėnesį, Seimo nariui – 50 eurų, Seimo pirmininkui – 114, premjerui - 127 eurais didės pajamos į rankas. Tas milijardas yra štai taip padalintas. Tie pinigai, kurių biudžetas neteks dėl tokios mokesčių reformos, galėjo būtų padalinti mokytojams. Dabar sakoma, kad mokytojų atlyginimai nuo rugsėjo mėnesio kils 9 proc., tai yra visiška mokytojų apgaulė, nes galėtų pasakyti, kad nuo gruodžio didina 36 proc., arba nuo sausio – 3 proc.

Edmundas Jakilaitis, Stasys Jakeliūnas, Mykolas Majauskas, Andrius Navickas, Andrius Tapinas

– Pone Navickai, o nesiderėjimą, nesutikimą skelbti pertraukos biudžeto priėmime? Kaip jūs vertinate?

A. Navickas: vertinčiau kaip jau įprasta šios daugumos bruožą – stūmimą jėga ir nesikalbėjimą su niekuo. Juk etatinio apmokėjimo sistema irgi buvo jėga įbrukta į švietimo sistemą ir dabar ji diskreditavo pačią valdančiąją daugumą. Kai jau akivaizdu, kad tai nepasiteisino, prasidėjo taisymas, Prezidentūros pataisos ir t.t. Smagu bent, kad laikinasis ministras demonstruoja kitokį bendravimą ir galbūt jis pridengs šią valdančiąją daugumą, bandys konstruktyviau organizuoti derybas. Tačiau mokytojų streikas nestabdomas, protestas nestabdomas. Mes nieko nestabdome. Mokyklos toliau įsitraukia į streiką, tvarkaraštį turime ne tik šiai, bet ir kitai savaitei. Ritasi ta gniūžtė ir ji pilnėja. Įsitraukia vis daugiau mokyklų.

– Andriau, kas toliau? Jūs organizavote masinę protesto akciją, kuri tikrai sutraukė tūkstančius žmonių, tačiau valdžia iš esmės į nieką neatsižvelgė.

A. Tapinas: čia turbūt valdžios atstovams klausimas - kas toliau? Nes tai buvo jų sprendimas į nieką nereaguoti. Sprendimas, manau, trumparegiškas, tokio kiemo chuligano sprendimas – nesitrauksiu niekur, nes parodysiu silpnybę. Ta savaitės pertrauka, sutinku, nebūtų išsprendusi 25 m. problemų, bet tikrai būtų nuėmusi įtampą. Toks jausmas, kad jie, užsidarę kabinetuose, arba nejaučia tos įtampos, kuri yra, arba jiems nusispjauti. Mes diskutavome su profesinėmis sąjungomis, ką daryti toliau. Manau, kad toliau bus koordinuojami veiksmai. Dažnai sakoma, kad dėl mokytojų kitos šakos tikrai jokių streikų nedarys – pamatysime. Bus diskusijos per artimiausias dienas.

– Jūs nusiteikęs toliau moderuoti tą procesą?

A. Tapinas: Jeigu mūsų paslaugų reikia, jeigu mes galime padėti susitarti kelioms profesinėms sąjungoms sukoordinuoti veiksmus, sutelkti žmones, sugalvoti vieną kitą įdomesnę akciją, kuri neleis valdžiai taip ramiai sutikti Kalėdų – tai kodėl gi ne. Kai valdžia kalba apie rūpestį švietimu, tai jai tikrai labai gerai sekasi – mokytojai užėmė Švietimo ir mokslo ministeriją. Jeigu valdžia ir toliau taip rūpinsis švietimu, man atrodo Dutche pradės statyti mokytojus prie sienos po pusės metų.

S. Jakeliūnas: aš labai džiaugiuosi, kad Tapinas tapo profsąjungų lyderių ir koordinatoriumi, nors yra profesinių sąjungų konfederacija, o švietimas turi bent šešias profesines sąjungas.

– Pone Majauskai, kaip jūs įsivaizduojate, kaip po šios dienos turėtų vystytis scenarijus?

M. Majauskas: reikia pažiūrėti ir kas vyko iki šios dienos – tai derybų imitavimas. Kol vieniems buvo sakoma, kad mes su jumis kalbamės, tuo pat metu buvo buldozeriu stumiamas biudžetas, kad tik greičiau būtų priimtas. Man atrodo, kad dar ne vėlu ieškoti vidinių resursų, gal kažką koreguoti. Galima nukelti vaiko pinigus, galima koreguoti NPD. Laiko dar tikrai yra. Iki sausio 1 d. mes galime kalbėtis ir tam reikėtų išnaudoti šį laiką, tačiau iš valdžios nepanašu, kad ji norėtų apie tai kalbėtis.

Andrius Navickas, Andrius Tapinas

– Pone Navickai, kaip jūs įsivaizduojate, ką toliau reikėtų daryti?

A. Navickas: pirmiausiai kreipsimės į Prezidentę dėl veto. Taip pat reikia kalbėti su medikais ir kitais viešojo sektoriaus atstovais dėl prisijungimo prie neterminuoto streiko. Visi variantai galimi, bet tikiu, kad dar yra galimybės susitarti.
– Andriau, jūs matytumėte galimybę, kad Prezidentė čia darytų kažkokią intervenciją, atsižvelgdama į mokytojų kreipimąsi? Juk visi puikiai suprantame, kokia atsakomybė yra biudžetas ir jo vetavimas.

A. Tapinas: abejočiau, kad Prezidentė ir toliau imsis tokio tarpininko vaidmens, kokio buvo apsiėmusi praėjusią savaitę. Bet stabdyti biudžetą ir tokiu būdų prisiimti visą atsakomybę sau asmeniškai – tikrai nemanau, kad tai darytų, ir to apskritai niekas net nesiūlė.

– Kaip jūs jaučiatės dabar, kai po jūsų protesto akcijos į nieką neatsižvelgta?

A. Tapinas: tiesą sakant, mes panašios reakcijos ir tikėjomės. Žinodami tą valdžios užsispyrimą, tą ožiškumą, nelabai tikėjomės geros valios. Kvietimą tartis ir tokį protestą ši valdžia priima kaip iššūkį, kaip trenkimą jai skuduru per veidą. Bet pilietinė visuomenė negali pralaimėti, ji gali tik kuriam laikui atsitraukti, sutelkti jėgas ir iš naujo reikšti savo reikalavimus. Nežinau, kaip seksis su streikais gerb. Navickui. O jeigu prie Vyriausybės išdygs palapinių miestelis, kuriame savanoriai mokys vaikus ir premjeras matys tai kiekvieną dieną – nežinau, kiek ilgai tai galės tęstis.

– Skamba įspūdingai, tai viena iš jūsų idėjų?

A. Tapinas: Gal.

– Pone Jakeliūnai, dėl arogancijos ir nenoro kalbėtis.

S. Jakeliūnas: koks bebūtų svarbus švietimo sektorius, yra ir kitos visuomenės grupės. Visi laukai pokyčių ir mes turime jaustis atsakingi už visus sektorius, už visą visuomenę. Be to, tiems patiems mokytojams pajamos didės ir dėl mokesčių reformos.

– Andriau, ar jums neatrodo, kad esminė problema yra ne tiek biudžeto turinys, kiek būdas kaip jis priimtas?

A. Tapinas: ponas Jakeliūnas viską labai gerai susakė. Yra biudžete tikrai daug gerų dalykų, nors opozicija, aišku, privalo sakyti, kad viskas ten blogai. Tikrai ne viskas blogai, bet klausimas yra paprastas – ar negalėjot palaukti savaitę? Juk galėjote, niekas nebūtų pasikeitę.

S. Jakeliūnas: būtent – niekas nebūtų pasikeitę.

– Pastaruoju metu buvo daug įvairiausių epitetų ir apie perversmus, sąmokslus, norą nuversti valdžią ir t.t. Pone Navickai, kaip jūs vertinate kreipimąsi net į slaptąsias tarnybas siekiant išsiaiškinti, ar čia neslypi kiti interesai, gal net užsienio valstybių interesai?

A. Navickas: man tai kelia juoką. Esu ne kartą kaltintas ir ankstesnių vyriausybių. Mūsų profesinė sąjunga niekada nepasidavė jokiai įtakai, jokioms politinėms jėgoms, nesame su niekuo sudarę sutarčių. Priešingai – „valstiečių“ partija naudojasi kitomis profesinėmis sąjungomis ir jų paslaugomis. Pasirašo neaiškias sutartis, kurios padeda įgyvendinti neskaidrias reformas, įstumiančias į krizę visą švietimo sistemą.

A. Tapinas: Andriui Navickui tai juokinga, man – nejuokinga. Klausiau šiandien premjero aplinkos, ar mane „ims“ iki Kalėdų, ar tarpušventy. O jeigu rimtai, tai man labai gaila mūsų tarnybų, kurios gavo šitą nesąmonių kratinį. Staiga, nei iš šio, nei iš to. Toks įspūdis, kad mūsų premjerai, visi, kurie buvo, kažkuriuo metu pasiekia fazę, nežinau, gal koks paūmėjimas užeina, kai mus užpuola priešiški agentai. Kodėl būtent dabar yra toks internetinių trolių suaktyvėjimas? Pavyzdžiui, viskas, kas internetinėje erdvėje dabar yra kalbama apie mokytojus, muša visus rekordus. Ir beveik viskas yra nutaikyta prieš mokytojus. Tai tokie „įdomūs“ sutapimai.