Tai numatančias Vietos savivaldos įstatymo pataisas parengusi Mišrios Seimo narių grupės seniūno pavaduotoja Rita Tamašunienė mano, kad savivaldybės taryba turėtų apsispręsti, kiek seniūnaitijų turėtų atsirasti kiekvienoje seniūnijoje, kiekviename mieste.

Pasak jos, įstatymo projektu siekiama, kad pradiniai, t.y. pagrindiniai sprendimai dėl seniūnaitijų ribų, seniūnaičių skaičiaus nebūtų palikti vienasmeniam mero sprendimui, projektą pateikus administracijos direktoriui, t.y. paskirtam mero politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojui. Tokius svarbius vietos bendruomenėms klausimus, jos nuomone, turėtų apsvarstyti ir sprendimus priimti savivaldybės taryba, kurios narių kompetencijai priskirta atstovauti bendruomenių interesus.

„Pastebėjome tendenciją, kad nepasitarus su bendruomenėmis, neįvertinę realių bendruomenės poreikių kai kurios savivaldybės planuoja stambinti seniūnaitijas. Tai reiškia, kad mažiau atstovų seniūnų sueigoje turės bendruomenės, jų balsas bus mažiau girdimas.

Tai reiškia, kad į gyventojams svarbias problemas konkrečioje seniūnaitijoje, konkrečioje gatvėje bus atsižvelgiama paviršutiniškai, nes savivaldybės tarybos narys gali būti neišrenkamas iš konkrečios seniūnijos. Mano vertinimu, būtų daug demokratiškiau, jeigu savivaldybės taryba išdiskutuotų ir priimtų sprendimą dėl seniūnaitijų skaičiaus ir ribų.

Manau, tai ne mero kompetencija, o visos tarybos in corpore klausimas. Tarybos nariai turi išdiskutuoti ir balsavimu apsispręsti dėl seniūnaitijų sudarymo. Juo labiau, kad kitos įstatymo nuostatos daug funkcijų deleguoja tarybai, pvz. ji tvirtina seniūnaitijos veiklos nuostatas, nagrinėja jų keliamus klausimus“,– Eltai sakė Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai (LLRA-KŠS) atstovaujanti parlamentarė R. Tamašunienė.

Pasak jo, įstatymo pakeitimo projektu siekiama platesnės diskusijos, aktyvesnio bendruomenių įsitraukimo ir jų apsisprendimo dėl to, ar yra poreikis turėti seniūnaitį.

Ji nemano, kad priėmus siūlomas įstatymo pataisas būtų apribota mero kompetencija šiuo klausimu.

„Šiuo atveju mažiau pareigų siūloma palikti administracijos direktoriui, o meras su savo komanda turės parengti seniūnaitijų sudarymo projektą, kurį svarstys ir priims galutinį sprendimą savivaldybės taryba“, – sakė R. Tamašunienė.

Šiuo metu galiojančiame Vietos savivaldos įstatyme numatyta, kad gyvenamųjų vietovių ar jų dalių suskirstymą (sugrupavimą) į seniūnaitijas (seniūnaitijų sudarymo projektą) tvirtina meras savivaldybės administracijos direktoriaus teikimu.

Vietos savivaldos įstatymo pataisas R. Tamašunienė įregistravo kartu su Seimo nariu Česlavu Olševskiu.

Kaip ELTA jau skelbė, nuo š. m. liepos 1 d. įsigaliojo Vilniaus rajono savivaldybės tarybos sprendimas dėl Vilniaus rajono seniūnaičių veiklos išlaidų apmokėjimo, teiktas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA–KŠS) frakcijos. Jis numato, jog iki šių metų pabaigos 1 mėnesiui seniūnaičiui skiriama kompensacija už patirtas išlaidas gali siekti iki 200 eurų, nuo 2024 m. sausio 1 d. – kompensacija sieks iki 0,2 vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio (VMDU) dydžio.