„Pralaužė pirmą gynybos liniją. Šaudo tankais, naudoja aviaciją, artileriją. Rugpjūčio 29–oji“, – socialiniuose tinkluose pasirodžiusiame vaizdo įraše sako, tikėtina, rusų karys, fone – girdisi sprogimai.

Ukrainos gynėjai duoda į kaulus rusų okupantams pietuose. Skelbiama, kad 109 rusų pulkas atsitraukė į savo pozicijas Chersono srityje. Prie jo prisijungė Rusijos desantininkai, kurie esą bėga iš mūšio lauko.

„Čia ta stebuklinga akimirka, kai Rusijos armija bėga. Ir taip jie tampa pagrindine Ukrainos armijos rėmėja – palikdama mums daug įmonių žaisliukų, kuriuos mes jiems grąžinsime tiesiai į užpakalį. Pasivysime juos jų pačių šoviniais, sviediniais“, – kitame vaizdo įraše sako Ukrainos gynėjas.

Ukrainos kariai sėkmingai smūgiuoja rusų bazėms, vadavietėms, sandėliams. Skelbiama, kad Naujojoje Kachovkoje prasidėjo evakuacija – žmonės esą glaudžiasi slėptuvėse.

Ukrainiečiai paskelbė, kad Rusijos kariuomenė iš okupuoto Krymo nebegali gauti ginkluotės ir personalo. Tad dabar Ukrainai pasitaikė puiki proga susigrąžinti savo teritorijas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis dar prieš pralaužiant Rusijos gynybos liniją pietuose pažadėjo atgauti visas separatistų užimtas teritorijas.

„Dabar Donbasas beveik sunaikintas Rusijos smūgių, nuniokotas. Garbinga ir šlovinga Ukrainos Donecką pažemino rusų okupacija ir ten apiplėšė. Rusija atnešė baisiausią dalyką – absoliučią nepagarbą bet kokios gyvybės vertei, absoliučią nepagarbą bet kam. Okupantai atnešė pažeminimą ir mirtį, mano, kad jie ten bus amžinai. Tačiau jiems tai – laikinas dalykas. Ukraina sugrįš, tikrai“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Karas Ukrainoje

Įtampai nemažėjant, TATENA pirmadienį pranešė, kad vyksta į Rusijos pajėgų užimtą Ukrainos Zaporižios atominę elektrinę.

Pasak agentūros vadovo, misija į atominę elektrinę atvyks jau šią savaitę. Ir įvertinusi situaciją sieks užtikrinti didžiausios Ukrainoje ir Europoje branduolinio objekto saugumą.

Didžiojo septyneto šalys pareikalavo, kad TATENA būtų suteikta netrukdoma prieiga prie elektrinės.

„Atsižvelgiant į Rusijos aktyvius kovos veiksmus, taip pat labai įžūlias pastangas legitimuoti savo buvimą ten, ši misija bus sunkiausia per visą TATENA istoriją“, – kalbėjo Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

Rusijoje šią savaitę vyks karinės pratybos „Vostok 2022“, kuriose dalyvaus daugiau kaip 50 tūkstančių karių. Pratybų tikslas esą užtikrinti Rusijos ir jos sąjungininkų karinį saugumą.

Kaliningrado gyventojams mokslo ir žinių diena šiemet reikš kai ką daugiau nei mokslo metų pradžią. Rugsėjo 1–ąją dieną ten apsilankys Vladimiras Putinas.

Pasirodė naujų žinių apie Rusijos ultranacionalistinių pažiūrų filosofo Aleksandro Dugino dukros mirtį. Rusija skelbia nustačiusi Darjos Duginos nužudymo bendrininką. FSB pareiškė, kad tai ukrainietis, Ukrainos sabotažo ir teroristinės grupuotės narys. Jis esą per Estiją atvyko į Rusija ir anksčiau nustatytai žmogžudystės kaltininkei suteikė suklastotus valstybinius numerius ir dokumentus, taip pat neva padėjo sumontuoti bombą.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: