„Nebūdamas profesionalus istorikas ir nesusipažinęs su visais Adolfo Ramanausko-Vanago bylos duomenimis, nesiimu spręsti jo biografijos klausimų. Galimas daiktas, kai kurie Rūtos Vanagaitės tvirtinimai klaidingi.

Tačiau jos pjudymas man labai primena sovietinius laikus. Beje, jis daug sėkmingiau pasitarnauja Vladimiro Putino propagandai, negu bet kokie Rūtos Vanagaitės teiginiai.

Mėgstama vartoti posakį „naudingi idiotai“, kalbant apie asmenis, kurie patys to nesuprasdami veikia Lietuvos priešininkų naudai. Asmenys, kurie viešai ir negailestingai puola Rūtą Vanagaitę, naikina jos knygas ir taip toliau, teikia puikios medžiagos Putinui, bandančiam įtikinti pasaulio viešąją nuomonę, jog Lietuvoje reiškiasi fašistinės nuotaikos. Deja, jie to nepajėgia ar nenori suprasti.

Man ypač nepriimtina, kada garbingas asmuo viešai išvadina Rūtą Vanagaitę „Dušanskiene“. Beje, kodėl ne „Martavičiene“, „Urboniene“ ar „Liaudiene“? (Tokie pravardžiavimai, tiesa, irgi peržengtų padorios diskusijos ribas).

Nors ir neturiu didelių vilčių, kad būsiu išgirstas, kreipiuosi į pjudytojus: nebūkite „naudingi idiotai“ ir nepadėkite Putinui“, – rašoma T. Venclovos laiške, kurį gavo ir DELFI.

DELFI primena, kad vos prieš kelias dienas R. Vanagaitė pareiškė surinkusi skandalingų faktų apie A. Ramanauską-Vanagą. Šis neva buvo ne didvyris, o palūžęs žmogus ir netgi KGB agentas.

Simono Wiesenthalio centro Jeruzalėje direktorius Efraimas Zuroffas esą turi duomenų apie žydų žudynes. Tokiais teiginiais rašytoja R. Vanagaitė įaudrino istorikus, pilietinę bendruomenę, politikus.

Tiesa, tuoj atsiėmė su kaupu – visuomenė ją pasmerkė, o leidykla „Alma littera“ iš prekybos išėmė visas jos knygas, įskaitant ir naujausią. Rašytojos knygas ketinama sunaikinti.