„Gerovės valstybę visi suprantame, kaip norime. Bet su gerbiamu prezidentu mes diskutuojame ne paskutiniais jo prezidentavimo metais. Su juo dažnai susidurdavome įvairiose konferencijose, kai reikėjo kalbėti apie socioekonominę politiką, apie žmogaus teises ir kitus dalykus. Todėl aš žinau, kam ir kaip jis atstovavo iki prezidentavimo, kaip jis gynė, ir aš matau (kaip jis dirba) per paskutinius ketverius metus“, – „Žinių radijo“ laidai „Aktualusis interviu“ kalbėjo A. Sysas.

Politikas pabrėžė, kad norint pasiekti žadamą gerovę reikalingi rimti mokestiniai pakeitimai.

„Ir tas užsibrėžtas prezidento tikslas,35 proc. perskirstymo per biudžetą, jo kadencijoje paprasčiausiai nebus pasiektas. Bent jau aš nemačiau nei vieno įstatymo projekto iš Prezidentūros, nors ji yra vienas iš įstatymų leidėjo šaltinių , kuris turi teisę teikti įstatymų projektus. Tokių pasiūlymų nebuvo.

Buvo pasiūlymų šiek tiek mažinti skurdą, bet tai buvo siūlymai paimti iš visų pensininkų, ir padidinti gaunantiems mažiausias pensijas. Tai nebuvo pasiūlymas padidinti mokesčius didelėms pajamoms, arba padidinti arba įvesti mokesčius visoms pajamoms, panaikinti kažkokį „gyvulių ūkį“ su visokiomis išimtimis. Šito labai pasigedau. Aš jau nekalbu apie žmogaus teisių klausimus, kur (…), kokią kai kuriais atvejais poziciją užėmė prezidentas, yra toli nuo europinių standartų“, – sakė A. Sysas.

Iki pat pabaigos tikėjosi kitokio sprendimo


Ilgametis socialdemokratas iki pat pabaigos tikėjosi kitokio sprendimo.

„Aš ir Julius Sabatauskas iki paskutinio galvojome, kad pirmininkė neatsiims savo kandidatūros, ir laikėme savo kandidatūras. Visi kiti, jaunesni, perspektyvesni, atsiėmė anksčiau. Labai gaila, kad taip įvyko“, – sakė A. Sysas.

Jo įsitikinimu, Vilijos Blinkevičiūtės dalyvavimas prezidento rinkimuose būtų buvusi gera paspirtis Europos Parlamento ir Seimo rinkimuose.

„Reikia kalbėti ne apie tai, ką blogai daro dabartinė liberalų ir konservatorių Vyriausybė, o apie tai, ką mes kaip socialdemokratai darysime kitaip, ir padarysime geriau, ir tie dalykai, apie kuriuos daug metų kalbame, skurdas ir atskirtis, realiai sumažės“, – teigė A. Sysas.

Pasak politiko, sprendimas neatsirado iš niekur.

„Aš nelabai norėčiau tikėti, kad politologai, žurnalistai ir kiti įkalbėjo mūsų pirmininkę taip kalbėti. Nesu valdybos narys, partijos pirmininko pavaduotojas, todėl nedalyvauju tose diskusijose. Turime štabą. Jie daro apklausas. Jie matė tendencijas, kurios leido pasiūlyti tokį sprendimą“, – sakė A. Sysas.

Nepalaikančių yra daugiau


Politikas teigė, kad ne jis vienas nepritaria priimtam socialdemokratų sprendimui.

„Net posėdžio metu daugiau kaip trisdešimt žmonių susilaikė arba balsavo prieš. Tikrai nebuvau vienas. Gavau pakankamai daug laiškų iš nepažįstamų kolegų. Vadinasi, mąstančių apie tai, ką pasakiau, yra daugiau“, – sakė A. Sysas.

Padėtį jis vertino filosofiškai – laikas parodys, kiek protingas buvo sprendimas remti G. Nausėdą.

„Gal trumpalaikėje perspektyvoje socialdemokratai išlošė. Toks nerašytas susitarimas, nes prezidentas padėkojo už tokį sprendimą. Šituose rinkimuose bus matyt, gal tai ir pliusas. Bet labai norėčiau, kad matytume ne tik trumpalaikę perspektyvą.

Mūsų rinkėjai nuo mūsų nusisuka vien dėl to, kad mes, kalbėdami apie socialinį teisingumą, kai ateina metas priimti sprendimus, dažniausiai tų sprendimų nepriimame. Mūsų partija juda į centrą, kur visos partijos. Jeigu norime būti šiek tiek skirtingi, ir tikrai atstovauti kairiajai ideologijai, tai tiek socioekonominė politika, tiek žmogaus teisės turėtų būti pirmoje vietoje“, – kalbėjo A. Sysas.

Jis nemano, kad net ir išsipildžius scenarijui, kad G. Nausėda būtų perrinktas, o socialdemokratai laimėtų Seimo rinkimus, viskas eitųsi sklandžiai.

„Nemanau, kad, kaip gerai surepetavęs duetas Eurovizijos konkurse, po rinkimų kažkas dainuos su naujai išrinktu prezidentu. Apskritai, (…) pirma reikia turėti mešką, tada nudirti kailį, ir jį dalintis. O dabar mes kalbame menamu laiku, kad galbūt gerbiamas prezidentas bus perrinktas, gal socialdemokratai laimės“, – dėstė A. Sysas.

Jis atkreipė dėmesį, kad socialdemokratų atotrūkis nuo konkurentų Seimo rinkimuose nėra toks didelis.

„Bus koalicinė vyriausybė. O koalicinėse Vyriausybėse mums kažkaip nesiseka, nes dažnai prezidentai pasiūlo kandidatus į ministrų postus, ir kolegos (…) kels savo reikalavimus. Girdžiu, kad Saulius Skvernelis visą laiką sako, kad – premjeras beveik. Norinčių užlipti į olimpą bus labai daug“, – sakė A. Sysas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)