Chaosą sukėlė antradienį išplatintas dokumentas, kuriame pateikiami siūlomi mokyklų tinklo pertvarkos plano pakeitimai, kuriuose be kita ko siūloma sujungti kai kurias mokyklas.

Alytaus miesto savivaldybės Švietimo skyrius išplatino pranešimas su prašymu iki kovo 6 dienos apsvarstyti, išdiskutuoti miesto tarybos nario Aurelijaus Jaruševičiaus siūlymą pertvarkyti mokyklų tinklą, ir pateikti savo pastabas.

Vienos mokyklos tampa kitų filialais

A. Jaruševičiaus pateiktose mokyklų tinko pertvarkos gairėse siūloma nė vienos mokyklos neuždaryti, atsižvelgiant į mokyklų užpildymą komplektuoti mažesnės apimties klases, kad ugdymo procesas būtų kokybiškesnis, o vertinant iš ekonominės pusės, tą plotą, kurio nereikia mokyklai ugdymo procesui, „įdarbinti“ neformalaus švietimo ar kitiems tiekėjams, kurių veikla nesikerta su ugdymo veikla ir netrukdo ugdymo procesui. Tų patalpų valdymu rūpintųsi ne pati mokykla, o Alytaus miesto savivaldybės Turto valdymo skyrius.

Bene labiausiai diskusijų, nepasitenkinimo ir pykčio švietimo bendruomenei sukėlė A. Jaruševičiaus pateiktas siūlymas kai kurias švietimo įstaigas sujungti. Pavyzdžiui, Alytaus suaugusiųjų ir jaunimo mokykla galėtų tapti Šaltinių pagrindinės mokyklos filialu, Panemunės progimnazija - Putinų gimnazijos filialu, „Sakalėlio“ pradinė mokykla – Volungės pagrindinės mokyklos filialu, Vidzgirio mokykla – Jotvingių gimnazijos filialu, o Šv. Benedikto gimnazija galėtų tapti progimnazija.

Tarybos narys tokius pokyčius motyvavo, kad tokiu būdu kiekvienoje gyvenamojoje zonoje būtų suformuoti mokymo įstaigų „komplektai“ siekiant užtikrinti visų tipų įstaigų buvimą ir mažinant tarpusavio konkurenciją.

„Geografinėje zonoje, kur veikia pradinė mokykla, šalimais esanti pagrindinė mokykla arba progimnazija komplektuoja klases nuo 5 klasės, o pradinė mokykla reorganizuojama į pagrindinės įstaigos filialą. Taip užtikrinamas tęstinumas, kad mokinys baigęs pradinę mokyklą, tęstų mokslus toje pačioje įstaigoje (juridiškai).

Analogišku principu dalis progimnazijų turėtų tapti gretimai veikiančių gimnazijų filialais. Po įstaigų juridinio sujungimo jose dirbtų po vieną direktorių, po vieną direktoriaus pavaduotoją ir po vieną buhalterį“, - rašoma švietimo įstaigoms pateiktame svarstyti siūlyme.

Per klaidą išplatintas juodraštis

A. Jaruševičius pabrėžė, kad mokyklų tinklo pertvarkos planas su aiškia nuostata, kad jis bus koreguojamas, buvo patvirtintas praėjusių metų gegužę. „Praėjo metai laiko ir jokių korekcijų nėra. Kovo mėnesį taryboje turi būti tvirtinamas sprendimo projektas dėl klasių komplektų kitiems mokslo metams. Jeigu iki to laiko nieko nedarysime, tai liks galioti esamas tinklo pertvarkos planas.

Tai yra mano siūlymas, bet tai nereiškia, kad kiekvienas punktas ir turi būti įgyvendintas. Problema yra ir ta, kad švietimo įstaigoms buvo persiųstas juodraštinis variantas, nesuformuotas pilnas dokumentas ir dėl to kyla visokių nepagrįstų kalbų“, - kalbėjo A. Jaruševičius.

Alytaus miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas, paprašytas pakomentuoti susiklosčiusią situaciją, paaiškino, kad savivaldybės taryba yra patvirtinusi tinklo pertvarkos ir jo priedų planą, tai savivaldybės taryba turi teisę tą planą koreguoti, o savivaldybės tarybos narys turi teisę pasiūlyti kaip tą planą koreguoti.

„Savivaldybės vykdomoji institucija, šiuo atveju savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Jastremskas, jeigu tokioms nuostatoms pritaria, gali jas pasiūlyti svarstyti švietimo įstaigų bendruomenėse, o šios gali arba pritarti arba nepritarti.

Aš bendrausiu su visų 17 švietimo įstaigų vadovais, kad šie nuramintų savo bendruomenes, jog tai yra tik vieno tarybos nario, ne tarybos valdančiosios koalicijos ir yra ne savivaldybės vadovų nuomonė, ir galima diskutuoti“, - kalbėjo V. Valūnas.

Siūlymas prasilenkia su švietimo teisine baze

Įvairių švietimo įstaigų vadovų nuomonę apie pateiktą svarstyti siūlymą dėl mokyklų tinklo pertvarkos plano jau spėjusi išgirsti Alytaus miesto savivaldybės tarybos narė, Kultūros, švietimo ir sporto komiteto pirmininkė Nijolė Makšutienė sakė, kad švietimo bendruomenė yra pasipiktinusi A. Jaruševičiaus siūlymo pateikimo forma.

N. Makštutienė pastebėjo, kad procedūriškai buvo pažeistas ir Švietimo ministro tvarkos aprašas, ir vietos savivaldos įstatymas, ir tarybos reglamentas. „A. Jaruševičius turėjo parengti sprendimo projektą arba, jis asmeniškai turėjo apsiklausti bendruomenę. Po to, Kultūros, švietimo ir sporto komitetas taip pat turėjo apsvarstyti sprendimo projektą ir tik tuomet perduoti jį visuomenei“, - sakė N. Makštutienė.

Ji pastebėjo, kad pagal A. Jaruševičiaus sumanymą apjungti švietimo įstaigas, turėjo būti pateikiama kurti ne švietimo įstaigų filialus, o skyrius.

Kokius pasiūlymus iki kovo 6 dienos pateiks švietimo bendruomenė, netrukus turėtų pradėti aiškėti, nes laiko svarstymams yra ne tiek ir daug.