„Aktyvius streiko veiksmus pradėsime lapkričio 22 dieną ir tą dieną, 16 valandą, prie Seimo organizuosime mitingą, tai rytoj planuojame kreiptis į Vilniaus savivaldybę dėl leidimo mitingui“, – pirmadienio vakarą po LŠDPS tarybos posėdžio Eltai sakė profsąjungos vadovas Andrius Navickas.

Jis teigė, kad iki lapkričio 22 d. jokių kitų protesto akcijų švietimo darbuotojai neplanuoja.

Pasak A. Navicko, Vilniaus miesto savivaldybės bus prašoma išduoti leidimą mitingui, kuriame galėtų dalyvauti iki 5 tūkst. žmonių.

LŠDPS lyderis tvirtino, jog svarstymai dėl galimų protesto akcijų po lapkričio 22 d. priklausys nuo to, kokie su mokytojų algomis susiję sprendimai bus priimti Seime.

„Kol kas šiandien priėmėme sprendimus dėl šito mitingo, o toliau žiūrėsime ir spręsime pagal Seimo darbo ypatumus ir panašiai. Gali būti ir kitų akcijų įvairių, bet apie tai informuosime tada, kada priimsime sprendimus“, – komentavo A. Navickas.

LŠDPS pirmadienį išplatino kvietimą šalies švietimo darbuotojams prisidėti prie lapkričio 22 d. atsinaujinsiančios streiko bangos.

„Kviečiame visus šalies ugdymo įstaigų darbuotojus apsispręsti, ar jums tinka ŠMSM veikla ir vykdomos reformos. Ar tikite, kad jos gerina darbo sąlygas ir yra svarbios ilgalaikėje perspektyvoje? Jeigu ne, nuo lapkričio 22 d. atsiranda galimybė išsakyti savo asmeninę poziciją prisijungiant prie streiko. Kai mes visi kartu išsakysime savo poziciją, politikai bus priversti ją išgirsti“, – rašoma LŠDPS kreipimesi į mokytojus.

Profesinė sąjunga prie antrosios streiko bangos kviečia prisijungti ir tuos mokytojus, kurie nedalyvavo anksčiau dvi savaites trukusiame pedagogų streike.

„Norime kreiptis ir į LŠDPS narius, ir į švietimo darbuotojus tų profesinių organizacijų, kurių pirmininkai (E. Milešinas, A. Kindurienė, S. Vaitkevičius, K. Juknis) susitarė dėl sąlygų gerinimo, ir į tuos, kurie nepriklauso jokioms profesinėms organizacijoms. Ar tikrai pritariate, kad keliant algas taip, kaip siūloma sutartyje, bus pasiektas 130 VDU, o aukštųjų mokyklų darbuotojams 150 VDU, nes dabar, pasak ŠMSM, vidutinis darbo užmokestis į rankas siekia 1407 eurus?“ – rašoma profsąjungos kreipimesi į mokytojus.

A. Navicko teigimu, nuo pedagogų streiko pradžios rugsėjo 29 dieną prie LŠDPS jau prisijungė 26 naujos ugdymo įstaigos.

ELTA primena, kad rugsėjo 29–spalio 12 d. vyko aktyvus pedagogų streikas, organizuotas švietimo darbuotojų profesinės sąjungos. Spalio 12 dieną streikui perėjus į pasyviąją fazę, mokytojai grįžo darbuotis į klases. Vis dėlto, grįžti į aktyvųjį streiką planuojama lapkričio 22 dieną.

Grįžimas prie streiko lapkričio pabaigoje yra grindžiamas tuo, jog tuo metu Seime bus pradėtas svarstyti kitų metų valstybės biudžetas.

Tikimasi, kad parlamentarai išgirs profesinės sąjungos prašymą kitais metais didinti mokytojų atlyginimus ne 21 proc., kaip numatė Švietimo ministerija, o 32 procentais.