Marijampolės Vyriausiojo policijos komisariato suvestinėje – net keli buitiniai konfliktai, kuriuos sukėlė neblaivūs asmenys. Kūčių naktį Vilkaviškio rajono savivaldybės Pilviškių seniūnijoje policijos pareigūnai malšino įsiaudrinusį vyrą. 51-erių vyras smurtavo prieš trejais metais jaunesnę moterį. Vyrui nustatytas 1,73 promilės girtumas.

Kitame Marijampolės kaime buitinis konfliktas kilo Kalėdų dieną. Valandą po vidurdienio į iškvietimą atskubėję pareigūnai skyrė du neblaivius vyrus. Vienam buvo nustatytas 2,83 prom. girtumas, kitam – 2,17. Konfliktą sukėlusiam 53-ejų vyrui šventės baigėsi areštinėje.

Antrąją Kalėdų dieną konfliktą teko malšinti Jurbarke. 39-erių vyras, kuriam buvo nustatytas 1,43 prom. girtumas, įtariamas 46-erių vyro sumušimu. Nukentėjęs asmuo taip pat buvo neblaivus – jam nustatytas 2,38 prom. girtumas.

Alkoholis

Švenčių dienomis darbo netrūko ir Kauno apskrities policijos pareigūnams. Antrosios Kalėdų dienos popietę buvo gautas iškvietimas į Kauno rajoną, kur 36-erių vyras smurtavo prieš metais vyresnę moterį. Vyrui nustatytas 2,03 prom. girtumas.

Po kelių valandų Kauno mieste buvo pastebėtas įtartinai automobilį manevruojantis vyras. Paaiškėjo, kad 25-erių vyras ne tik buvo neblaivus (2,06 prom.), bet ir neturėjo teisės vairuoti automobilį.

Neblaivių vairuotojų netrūko ir sostinėje. Čia gruodžio 26 dieną prieš antrą valandą dienos buvo sustabdytas neblaivus vairuotojas, kuris įpūtė net 3,33 prom.

Po kelių valandų Vilniaus rajone įkliuvo dar girtesnis vairuotojas. Net 3,67 prom. įpūtęs 34-erių vyras pareigūnams įkliuvo Skaidiškėse, o Pagiriuose pričiuptas neblaivus vairuotojas atsisakė stoti, tad pareigūnams teko jį persekioti. Pagaliau sustabdžius automobilį vairuotojas įpūtė 2,06 prom.

Antrosios Kalėdų dienos vidurdienį policijos pareigūnų pagalbos šaukėsi pliauska vyro sumušta moteris. 36-erių vyras, kuriam buvo nustatytas 3,09 prom. girtumas, šventes baigė areštinėje, o jo žmona po medikų apžiūros išleista namo. Tiesa, ji ir pati buvo neblaivi – 2,84 prom. girtumas.

Neblaivių sugyventinių konfliktas kilo ir Pakruojyje. 49-erių vyras 9 metais vyresnei sugyventinei dūrė peiliu. Nukentėjusioji gydoma ligoninėje, o vyras išvežtas į areštinę. Abu sugyventiniai buvo neblaivūs – įpūtė daugiau nei po dvi promiles.

Neblaivūs sugyventiniai patyrė sužalojimų ir Kupiškyje. Į vieną iškvietimą pareigūnai išskubėjo devintą ryto, į kitą – devintą vakaro. Devintą ryto buvo sulaikytas 37-erių vyras, kuris smurtavo prieš penkeriais metais vyresnę sugyventinę. Vyrui buvo nustatytas 3.42 prom. girtumas. Devintą vakaro pareigūnai sulaikė 2,19 prom. įpūtusį ir taip pat prieš sugyventinę namuose smurtavusį penkiasdešimtmetį.

Panevėžio policijos pareigūnai vyko ir į daugiau buitinių konfliktų: vieno metu prieš tėvą smurtavo sūnus, kito metu patėvio smurtu skundėsi jaunas vyras.

Biržuose prieš motiną pirmą Kalėdų dieną smurtavęs 29-erių vyras, įpūtęs 2,42 prom., buvo sulaikytas policijos pareigūnų.

Kalėdų dieną neblaivus asmuo Biržuose smurtavo ir prieš savo augintinį. Šuo po neblaivaus šeimininko veiksmų nugaišo.

Kaune, Garliavoje, buvo rasta mirusi 67-erių moteris. Metais vyresnis neblaivus įtariamasis buvo uždarytas į areštinę.

Pirmąją Kalėdų dieną į pareigūnų rankas pakliuvo ir neblaivūs pareigūnai. Šiek tiek po vidurdienio Kaune, Garliavoje, buvo sustabdytas automobilis, kurį vairavo neblaivus, ne tarnybos metu neuniformuotas Kauno apskrities VPK pareigūnas. Jam nustatytas 0,92 prom. girtumas.

O Vilniuje ne tarnybos metu neblaivus (1,88 prom. alkoholio) Viešojo saugumo tarnybos pareigūnas ranka sudavė neblaiviai moteriai. Įtariamasis apklaustas, moteris dėl sužalojimų į medikus nesikreipė, jai nustatytas 3,32 prom. girtumas.

Neblaivūs asmenys kėlė konfliktus ir sėdo prie vairo visoje Lietuvoje, nors policijos pareigūnai dar prieš šventes ragino nepamiršti saiko jausmo, o šventinėmis dienomis, vykdydami reidus, statistika dalijosi ir feisbuke. Antrąją Kalėdų dieną, iki popietės, policijos pareigūnai sostinėje buvo sustabdę penkiolika neblaivių vairuotojų. Tuo metu „rekordininkas“ buvo vairuotojas, įpūtęs 3,49 prom.

Dar Kūčių rytą policija feisbuke ragino negadinti švenčių sau ir artimiesiems ir dalijosi nelinksma statistika – jau gruodžio 24-osios rytą sostinės gatvėse buvo sulaikyti penki neblaivūs vairuotojai, o vienas jų neturėjo teisės vairuoti.

Dar vienas vairuotojas, pričiuptas per šventes, buvo pamiršęs įregistruoti automobilį, užsidėti valstybinius numerius ir pasikeisti padangas į žiemines.

Policija perspėja, kad nors didžiosios šventės jau baigėsi, reidai visoje Lietuvoje tęsis ir toliau.

Medikai perspėja, kad padauginusius pacientus net reikia rišti prie lovų

Klaipėdos universitetinės ligoninės Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriaus vedėjas Ričardas Slavinskas televizijai „Lrytas“ teigė, kad neblaivūs asmenys gali būti pavojingi ne tik aplinkiniams, bet ir sau.

„Jam niekas neegzistuos, jis nematys policijos uniformų, nematys tarnautojų uniformų. Jam gali močiutė pasirodyti, ragana ant šluotos, su dalgiu vejasi. Ir jis gali pradėti su ja kovoti, tai pagalvokite, jai pakovos treniruotas vaikis su žmogumi. Jis nesuvokia, ką jis daro. Juos reikia ir slopinti, ir rišti prie lovų“, – vaizdinius galvoje, kurie gali kilti padauginus alkoholio ar prasidėjus abstinencijai, vardijo R. Slavinskas.

Medikas taip pat pastebėjo, kad dažnai padaugina emigrantai, į gimtinę grįžę pašvęsti didžiųjų švenčių. Jo teigimu, tokie asmenys dažnai nori parodyti, kiek daug uždirbo ir pamiršta visas ribas.

Respublikinio priklausomybės ligų centro Klaipėdos filialo direktorė Vaida Karulaitienė televizijai „Lrytas“ teigė, kad vis dažniau dėl alkoholio sukeltų problemų į medikus kreipiasi 12-15 metų paaugliai. Jos teigimu, tokių problemų turi ne tik socialinių įgūdžių neturinčių tėvų vaikai.

Medikai perspėja, kad besaikis alkoholio vartojimas kenkia sveikatai – ištinka miokrado infarktai, kitą rytą po alkoholio vartojimo kankina troškulys, pasikeičia kraujo kampumas. Higienos instituto duomenimis, pagrindinę lietuvių mirties priežastį – širdies ir kraujagyslių ligas – sukelia besaikis alkoholio vartojimas.