Įstatymo pataisas inicijavęs Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Linas Kukuraitis sako, kad jos leistų atkurti socialinį teisingumą ir nebaustų žmonių, kurie neturėdami alternatyvų rinkosi išankstines pensijas.

„Šiuo metu valstybė su išankstinę pensiją pasirinkusiais gyventojais elgiasi kaip su amžinaisiais skolininkais – nesvarbu kiek metų žmogus gauna sumažintą pensiją, nesvarbu, kada grąžina sumą, susidariusią per išankstinės pensijos laikotarpį, jo pensija lieka sumažinta iki gyvenimo pabaigos“ – sako L. Kukuraitis.

Anot demokrato, tai ypač socialiai neteisinga situacija, kuriai išspręsti reikia tik politinės valios ir noro atkurti teisingumą.

„Sprendimas mokėti visą pensijos dydį, kai atsiskaitoma už išankstines išmokas, niekaip reikšmingai nepaveiktų šalies biudžeto, nes valstybės mastu gavėjų skaičius yra sąlyginai nedidelis, tačiau tai labai reikšmingai įtakotų tūkstančių vyresnio amžiaus gyventojų namų ūkio biudžetus ir leistų gyventi oriau“, – sako Seimo narys L. Kukuraitis.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojo L. Kukuraičio manymu, išankstinės senatvės pensijos sistema savaime yra ydinga, nes visuomenei senėjant ir ženkliai trūkstant darbo jėgos, valstybė turėtų būti suinteresuota kuo ilgiau išlaikyti žmones darbo rinkoje, o ne išleisti į pensiją anksčiau laiko.

„Mano galva, žmogaus sprendimas rinktis išankstinę pensiją yra valstybės socialinės apsaugos sistemos pralaimėjimas. Tokio pasirinkimo neturėtų būti, nes žmogui jis nuostolingas. Jo ir neprireiktų, jei žmogui dėl įvairių priežasčių netekus darbo ar darbingumo, tinkamai suveiktų nedarbo draudimas, užimtumo skatinimo programos, netekto darbingumo, socialinės išmokos ir kitos priemonės“, – teigia parlamentaras.

„Sodros“ duomenimis, šiuo metu išankstinę pensiją gauna apie 7500 gyventojų ir ji yra apie 25 proc. mažesnė nei vidutinė senatvės pensija šalyje. Statistika rodo, anot L. Kukuraičio, kad vidutinė išankstinė pensija šiuo metu 40 procentų mažesnė už santykinio skurdo ribą šalyje.

Antradienį už Seimo nario Lino Kukuraičio pateiktas Socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisas po pateikimo balsavo 68 Seimo nariai, prieš buvo 7, susilaikė 51 parlamentaras.Projektą svarstys Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas, jį turės įvertinti Vyriausybė. Planuojama, kad į Seimo plenarinę salę Socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisos sugrįš gruodžio 19 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją