VRK turės užtikrinti, kad kandidatai apie save pateiktų visą reikiamą informaciją

Komiteto posėdyje Rinkimų kodekso pakeitimus pristatęs Seimo narys Andrius Vyšniauskas atkreipė dėmesį, kad pataisomis yra siūloma tikslinti, kokią informaciją kandidatai turi nurodyti savo biografijose. Taip pat, politiko teigimu, VRK turės užtikrinti, kad kandidatai apie save pateiktų visą reikiamą informaciją.

„Apie pareiškinių dokumentų trūkumus kandidatas turėtų būti iškarto sistemoje informuojamas. Ir kad nebūtų tokių atvejų, kad pateikiami dokumentai tiesiog tušti. VRK turėtų būti įpareigota, kad jų sistemos iš karto į tokius atvejus reaguotų“, – akcentavo A. Vyšniauskas.

Inicijuojamais Rinkimų kodekso pakeitimais, pasak jo, taip pat siekiama apriboti kandidatams galimybę manipuliuoti interneto platformomis.

„Nes yra jau fiksuojami galimi kandidatų naudojimaisi trolių fermomis, tačiau nėra tinkamo teisinio reguliavimo, kaip VRK galėtų reaguoti“, – sakė jis.

Siekiama paankstinti pareiškinių dokumentų pateikimo terminus

TTK narys informavo, kad siekiama ir paankstinti kandidatų pareiškinių dokumentų pateikimą.

„Noriu pabrėžti, kad rastas kompromisas su VRK dėl to, kokie tie terminai turėtų būti. Tai nuo pirminių siūlymų, kad dokumentus galima būtų teikti nuo politinės kampanijos pradžios, šiek tiek atsitraukėme, bet terminai yra paankstinti“, – sakė jis.

A. Vyšniauskas atkreipia dėmesį, kad siūlomi sprendimai ir tais atvejais, kai paaiškėja, jog partijos deleguotam kandidatui atliekamas ikiteisminis tyrimas.

„Numatoma galimybė iki kandidatų galutinio tvirtinimo VRK politinei organizacijai atšaukti kandidatą, jeigu yra sužinoma, kad jam pradėtas ikiteisminis tyrimas“, – sakė jis.

Pokyčiai dėl rinkėjų balsų perskaičiavimo

Rinkimų kodekse siūlomi ir tam tikri balsų perskaičiavimo mechanizmo pokyčiai.

„Atsiranda perskaičiavimas savivaldos rinkimuose balsų perskaičiavimas daugiamandatėse – Tai yra sąrašų (perskaičiavimas – ELTA), ko nebuvo iki šiol ir tai šiuose rinkimuose tikrai sukėlė tam tikrų įtampų. Atsiranda galimybė perskaičiuoti ir pirmumo balsus“, – pažymėjo A. Vyšniauskas.

„O, kas susiję su vienmandatėmis, mero rinkimais, tai tiesiog tiksliname, kad kadangi savivaldybės yra labai skirtingo dydžio, kad didesnėse savivaldybėse ta kartelė, kai privaloma perskaičiuoti, būtų ne 50, o 100 balsų. Nes 50 balsų Neringoje ir 50 balsų Vilniuje yra truputį skirtingas dalykas“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad savivaldos rinkimų metu VRK sulaukė nemažai kritikos dėl kilusio teisinio chaoso ir nevienareikšmiškų sprendimų. Po nesusipratimų iš pareigų atsistatydino VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė. Ji tikino apie pasitraukimą iš užimamų pareigų galvojusi dar iki rinkimų pradžios, o tokio sprendimo priežastys, pasak jos, buvo asmeninės – ne prezidento, Seimo pirmininkės ar kitų politikų išsakytos pastabos dėl VRK darbo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją