„Gruodžio mėnesio Europos Vadovų Tarybos sprendimai pradėti derybas su Ukraina ir Moldova buvo labai svarbūs. Dabar mūsų artimiausia užduotis – kad politiniai pareiškimai virstų konkrečiais žingsniais kuo greičiau“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Neabejoju, kad bus bandoma sužlugdyti procesą, Rusija stengsis kliudyti ne tik kariniais veiksmais. Privalome kliautis Zelenskio taikos planu, toliau taikyti sankcijas ir nedelsdami pradėti diskusijas dėl 13-ojo ES sankcijų paketo. Atėjo laikas sugalvoti sprendimą, kaip panaudoti įšaldytą Rusijos turtą Ukrainai atstatyti“, – pridūrė ji.

Kaip teigiama pranešime spaudai, V. Čmilytės-Nielsen mano, jog žvelgdama į ateitį Europa turi pasiruošti ilgalaikei strateginei konfrontacijai su Rusija. Todėl labai svarbu ne tik spartinti investicijas į gynybos pramonę ir stiprinti gynybinius pajėgumus, bet ir bendradarbiauti su kitomis demokratinėmis valstybėmis, ypač su JAV.

R. Mecola į Lietuvą atvyko Seimo Pirmininkės kvietimu. Kiek vėliau šiandien ji atsiims Europos Parlamentui skirtą 2023 metų Laisvės premiją. Seimas ją nusprendė paskirti EP už šiandienos pastangas stiprinti demokratiją ir žmogaus teises, už laisvą tautų apsisprendimo teisės ir tautų suvereniteto gynimą, už nuolatinį istorinio teisingumo siekį, už indėlį remiant Lietuvos laisvės bylą ir Sovietų Sąjungos okupuotų Baltijos valstybių nepriklausomybės siekį, diplomatinę paramą nepriklausomybę atkūrusiai Lietuvos valstybei ir indėlį integracijoje į ES.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)