Pasak prezidentės atstovo spaudai Lino Balsio, kalbėdama apie LB susiklosčiusią vidaus situaciją, prezidentė akcentavo, kad bankų sektoriuje, greta įvairių ekonominių rizikos faktorių, egzistuoja dar ir toks rizikos faktorius kaip „reputacijos rizika“. L. Balsio teigimu, padėtis, susiklosčiusi LB, prezidentei nėra priimtina.

„Tokie atvejai, kaip lengvatinės paskolos, algų dydis banko darbuotojams ir panašiai, prezidentės nuomone, turėtų būti išspręsti aiškiai, skaidriai ir laikantis viešumo principo, kad nebūtų situacija banke politizuojama ir kad būtų garantuojamas ramus ir stabilus banko darbas ir nebūtų sudaromos sąlygos įvairioms, tame tarpe politinėms, interpretacijoms“, - D. Grybauskaitės poziciją perdavė L. Balsys.

Prezidentės nuomone, tam būtų tikslinga peržiūrėti ir inicijuoti įstatymo pataisas, prie ko ji pasiryžusi aktyviai prisidėti.

Kaip paaiškėjo, vidutinis darbo užmokestis banke viršija 4 tūkst. litų. Iš viso čia dirba 843 tarnautojai. Per kelerius metus Lietuvos bankas suteikė paskolų savo darbuotojams už 16,6 mln. litų. Būsto kreditai litais teikiami už 4,25 proc. metines palūkanas.

2008-aisiais bankas 49 mln. litų išleido darbuotojų algoms, 2 mln. litų atsiėjo komandiruotės.

Tuo tarpu vidutinis kiekvieno Lietuvos banko valdybos nario mėnesinis atlyginimas šiuo metu siekia apie 21 tūkst. litų.

R.Šarkinas: viskas daryta teisėtai

„Manau, kad visos pastabos, kurias pasakė prezidentė, yra teisingos ir aš visiškai su jomis sutinku. Reikia taip ir daryti“, - po susitikimo žurnalistams sakė R. Šarkinas.

Jis mano, kad reikiamos įstatymo pataisos bus parengtos Seimui susirinkus į rudens sesiją.

Pasak R. Šarkino, prezidentės iškeltą reputacijos rizikos problemą reikia spręsti keičiant įstatymą. Jis priminė, kad viskas buvo daroma teisiškai pagal įstatymą.

LB valdybos pirmininkas teigė, kad jo alga jau sumažinta 20 proc., o kiek dar ją reikės mažinti, priklausys nuo situacijos rinkoje. Pasak R. Šarkino, per didelis atlyginimas tik jo, tačiau ne darbuotojų. „Į rankas“ R. Šarkinas gauna 16 401 Lt atlygį.

R. Grybauskaitės ir R. Šarkino susitikime kalbėta ne tik apie vidines LB problemas, bet ekonominę situaciją Lietuvoje, pirmojo pusmečio rezultatus, komercinių bankų stabilumo, dalyvavimo rinkoje atgaivinimą, paskolų, skolinimosi ir verslo atgaivinimą.