Piketuoti susirinko apie 10 žmonių, daugiausia vyresnio amžiaus. Jie laikė Lietuvos vėliavą, plakatus „Gatvių pavadinimai tik valstybine kalba“, „Ministre, derybose su Lenkija likite ištikimas Konstitucijai ir duotai priesaikai“, „Lietuvių tautinės mažumos tragiška padėtis Lenkijoje - pirmaeilis Vyriausybės reikalas“.

Piketą rengė Lietuvos laisvės kovotojų sąjunga (LLKS). LLKS valdybos pirmininkas Jonas Burokas naujienų agentūrai ELTA sakė, kad piketas trečiadienį surengtas dėl užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus ir Premjero Algirdo Butkevičiaus numatomų vizitų į Lenkiją.

J. Buroko teigimu, su Lenkija galima bendrauti ir reikia bendrauti ekonominiais klausimais, tačiau trūksta aiškiai išreikštos valdžios pareigūnų pozicijos, koks jų požiūris į lenkiškus rašmenis asmens dokumentuose ir gatvių lentelėse ir kas Lenkijoje bus pasakyta šiais klausimais.

„Mes manome, kad kompromisas gali būti šituose klausimuose, bet nepažeidžiant Lietuvos Konstitucijos ir Valstybinės kalbos įstatymo“, - sakė J. Burokas.

Anot jo, būtų galima sutikti su lenkiškais rašmenimis asmens dokumentuose, bet tik tokiu atveju, jei jie būtų atskirame puslapyje, o tituliniame puslapyje asmens vardas būtų nurodomas valstybine, lietuvių kalba. Tuo tarpu lenkiškų gatvių pavadinimų klausimu, J. Buroko teigimu, yra aiškiai pasisakęs Konstitucinis Teismas - kad vietovardžiai rašomi tik lietuvių kalba.

„Mano nuomonė tokia, kad jeigu mes padarysime tokias nuolaidas dėl gatvių pavadinimų, tai taip po truputį Lenkų rinkimų akcija, išnaudodama ten gyvenančių žmonių nesupratimą, dar labiau išstums lietuvius iš to krašto“, - sakė LLKS valdybos pirmininkas.

Su protestuotojais susitiko du Užsienio reikalų ministerijos atstovai, vienas jų - L. Linkevičiaus patarėjas Darius Skusevičius. Tačiau J. Burokas Eltai sakė, kad pokalbis su jais protestuotojų nuogąstavimų neišsklaidė.

„Jie pasakė, kad ministras nedarys jokių nuolaidų šitais klausimais be įstatymų pakeitimų. Bet jis gali praėjus kiek laikui pakeisti Valstybinės kalbos įstatymą. (...) Ministerijos atstovai mūsų nenuramino, nes ką jie darys toliau, ar keis įstatymus, lieka paslaptyje“, - teigė J. Burokas.