Seime antradienį vaikštinėjęs O. Šurajevas provokavo Seimo narius, pavyzdžiui, šalia priešiškai LGBT bendruomenės atžvilgiu nusistačiusio Seimo nario Petro Gražulio demonstravo LGBT vėliavą, pasiūlė jam pasilaižyti.

Savo ruožtu P. Gražulis klausinėjo, kas O. Šurajevą įleido į salę.

Seime su O. Šurajevu susidūrė ir konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

„Aš atsiprašau visų“, – su šypsena tarė O. Šurajevas, kai pro jį G. Landsbergis praeidinėjo. Pastarasis į situaciją irgi reagavo su šypsena.

Užlipęs į Seimo balkoną, O. Šurajevas vaizdavo norintis numesti žemiau sėdinčiai parlamentarei Agnei Širinskienei šokoladą, tačiau apsaugos pareigūnai jį nustūmė nuo balkono ir išsivedė.

Į įvykius Seimo balkone sureagavo ir posėdžiui pirmininkavęs Seimo vicepirmininkas, konservatorius Jurgis Razma.

„Vadovybės apsaugos departamentas turėtų susitvarkyti su netinkamais veiksmais Seimo tribūnose. Matau, kad tas ir buvo padaryta, tęsiam posėdį“, – Seimo narius paragino jis.

O. Šurajevas lankėsi Seime:


Mišrios Seimo narių grupės seniūnė A. Širinskienė savo feisbuko paskyroje aprašė O. Šurajevo elgesį Seime, kurį siejo su rinkimais, taip pat kėlė klausimus, ar jis iš tikrųjų nusipelnė valstybės kūrėjo statuso.

„Premjerės patarėjas šiandien įsijautė į savo pareigas ir ėmėsi daryti tvarką Seime: rėkavo iš antro aukšto balkono ir buvo pirmininkaujančio Razmos iš ten išprašytas (Razma pakvietė apsaugą), trukdė Seimo narių slaptam balsavimui, tad galiausiai buvo išmestas ir iš Seimo.

Suprantu, kad rinkimai. Manau, kad pinigai. Ir liberalams su konservatoriais reikia verkiant laimėti Vilniuje.

Bet man kitas dar klausimas.

LRT direktorei, kuri laisvalaikiu užsiima mobingu. Ką patvirtina ir Lietuvos žurnalistų sąjunga vakarykščiame kreipimęsi. O Jūs, LRT, neplanuojat priimti sprendimų dėl valstybės kūrėjo statuso? Viskas tvarkoj, kai jūsų apdovanotas kūrėjas kalba keiksmais ir bliauna Seimo posėdžių salėje? Ar čia tokia nauja politinė kultūra, kurią sistemingai kuriate patapę propagandiniu kanalu su „labas rytas, ministre“ lygio laidomis? Ne gėda nacionaliniam transliuotojui?“ – rašė A. Širinskienė.

Agnė Širinskienė

Mazuronis: man gėda

Kitas opozicionierius iš Seimo darbiečių frakcijos Andrius Mazuronis, menkinamai atsiliepdamas apie O. Šurajevą, teigė, kad jam gėda, nes Seimas esą neįgalus nuo jo apsiginti.

„SKANDALAS SEIME.

Metų valstybės kūrėjas, prieš dieną padalinęs kai kuriems kandidatams į Vilniaus miesto merus įvairiausių vyriškų organų, aplankė LR Seimą.

Deja, iš ten buvo išprašytas. Keista, tačiau apie tokią nepagarbą valstybės kūrėjui nerašo nei LRT, nei didžioji dalis Lietuviškos medijos.

Vienas portalas tik nepasikuklino sutrypti valstybei nusipelniusio žmogaus reputaciją.

O šiaip tai gėda už tuos kolegas, kurie prisiima atsakomybę už tokius klounus ir išrašo jiems leidimus, gėda už instituciją, kuriai atstovauju, kad ji yra neįgali apsiginti prieš tokius menkystas“, – feisbuke dėstė A. Mazuronis.

Andrius Mazuronis

Maldeikis: politikų neapykanta yra ne apie Olegą

Kiek kitaip kalbėjo Seimo konservatorius Matas Maldeikis – O. Šurajevo veiksmai Seime, jo matymu, yra kaip humoras, pavyzdžiui, „Dviračio žiniose“.

Matas Maldeikis

„Benski šou. Kazlas su nekenčiu reklamos. Radijo šou. Dviračio žinios. Dabar Oleg Šurajev.

Visą nepriklausomybės laikotarpį Lietuvoje buvo humoro fenomenas „ant ribos“. Kiekvieną kartą jie atliko labai svarbų vaidmenį humoro pagalba gydant visuomenėje esančius pūlinius – apie juos kalbant ir juos išjuokiant. Ir taip stumiant šalį į priekį. Šis fenomenas mūsų politikoje ir viešame gyvenime, iš tiesų, dar nesusilaukė deramo įvertinimo.

Olegas, be savo visuomeninės veiklos, visų pirma yra jaunosios kartos veidas ir dvasia. Zeitgeist'as. Nuoširdi kai kurių mūsų politikų neapykanta jo atžvilgiu yra ne tiek apie patį Olegą, kiek bejėgiškas supratimas, kad jų politika, besiribojasi su melo ir baimių visuomenėje skleidimu, neturi ateities, nes jauna karta nebijo ir nevalgo jų kliedesio“, – dėstė M. Maldeikis.

Sulaukta skundų, pradėtas tyrimas

Pirmadienio pavakarę Seimo kanceliarijos Spaudos biuro vedėja Justė Radzevičiūtė-Laugalienė Delfi informavo, jog dėl O. Šurajevo elgesio sulaukta skundų, parlamente pradėtas tyrimas.

„Taip, skundų buvo sulaukta. Visas šiandienos įvykių aplinkybes aiškinasi Seimo kanceliarijos komisija. Tyrimas pradėtas vadovaujantis Seimo rūmų vidaus tvarkos aprašu“, – teigė ji.

Apraše, pasak vedėjos, aktualūs 86 ir keli tolesni punktai.

Antradienį į klausimus, susijusius su O. Šurajevu ir su LITEXPO parodų centre eksponuota menine instaliacija, kuria buvo pristatoma knyga „Baimės metai“, iš Seimo tribūnos turėjo atsakinėti ekonomikos ir inovacijų ministrė, Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė.

Seimo narių iš opozicijos suformuluotame klausimų tekste teigiama, kad „LITEXPO vadovybė knygos ekspozicijos organizatoriams nurodė išmontuoti ir pašalinti meninę instaliaciją, nes, neva, nenorinti problemų, be to, esą, yra gavusi reikalavimus iš Olego Šurajevo nuimti šią, neva „politizuotą“, instaliaciją“.

A. Armonaitės buvo klausiama, ar O. Šurajevas užima kokias pareigas jos vadovaujamoje ministerijoje, Vyriausybėje ar LITEXPO, „ar turi valdingus įgaliojimus duoti nurodymus dėl ekspozicijų turinio ir formos“.

Aušrinė Armonaitė

A. Armonaitė tikino, jog meninę instaliaciją pašalinti nusprendė pati knygos leidykla, o LITEXPO vadovybė esą jokio nurodymo nedavė. O dėl O. Šurajevo ji pakomentavo taip:

„Asmuo vardu Olegas Šurajevas ekonomikos ir inovacijų ministerijoje nedirba. Kiek man žinoma, toks asmuo nedirba ir Vyriausybėje, ir Vyriausybės kanceliarijoje. Olegas Šurajevas kaip ir bet kuris parodos lankytojas gali reikšti savo pilietinę poziciją, kaip tai garantuoja Lietuvos Respublikos Konstitucija. Suprantu, kad Agnės Širinskienės ir Olego Šurajevo santykiai nėra patys geriausi, tačiau manau, kad Seimo nariai neturėtų naudotis savo pareigomis suvedinėdami sąskaitas su visuomenininkais ir kovodami prieš neįtinkančią sau nuomonę.“

Numatoma, kad Seimo vidaus tvarkos taisykles pažeidęs asmuo Seimo kanclerio sprendimu gali būti įspėtas arba jam iki vienų metų gali būti apribotas leidimų įeiti į Seimo rūmus išdavimas. Asmeniui, kuris pakartotinai pažeidžia reikalavimus, Seimo kanclerio sprendimu leidimų išdavimas gali būti apribotas neterminuotai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)