Pasak kultūros ministro Šarūno Biručio, Lietuvoje kultūros ir meno darbuotojų atlyginimas sudaro 59 proc. viešojo sektoriaus vidutinio atlyginimo, Latvijoje – 89 proc., o Estijoje kultūros ir meno darbuotojų atlyginimas lenkia viešojo sektoriaus vidurkį ir sudaro 102 procentus.

Šarūnas Birutis

„Todėl šios dienos sprendimas padės šį atotrūkį mažinti“, – sako ministras.

Jo teigimu, atlyginimų atotrūkis lemia kultūros darbuotojų migraciją į kitus sektorius. Dėl kvalifikuotų specialistų trūkumo negali būti užtikrinamas bibliotekų bei muziejaus paslaugų teikimas, neatsiranda kandidatų į kultūros įstaigų vadovų vietas.

„Tokia situacija grėsmingai didina ir kitas problemas – išyra mėgėjų meno kolektyvai, kyla grėsmės ir į UNESCO reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą įrašytos Dainų šventės išsaugojimui ir tęstinumui“, – sako Š. Birutis.

2014 m. kultūros ir meno darbuotojų atlyginimai kilo 2 minimalaus kultūros ir meno darbuotojo tarnybinio atlyginimo koeficientais, 2015 m. – 1,3, o 2016 m. kultūros ir meno darbuotojų atlyginimai kils po 2 minimalaus tarnybinio atlyginimo koeficientus.