Hidroelekrinės Nemuno ruože ties Alytumi statymo planus dabar kuria Šiauliuose registruota UAB "Karolinos HES".

"Mane neramina ryškėjantis aplinkos ministro ir kitų biurokratų suinteresuotumas, kad UAB "Karolinos HES" pastatytų elektrinę. Jų nutiesti biurokratiniai bėgiai atima iš visuomenės teisę apsaugoti Merkinės piliakalnį ir unikalų kraštovaizdį", - pirmadienį spaudos konferencijoje sakė G.Jakavonis.

Aplinkos ministras A.Kundrotas šiemet sausį panaikino ankstesnį įsakymą, draudžiantį bet kokias hidroelektrinių statybas Nemuno ruože ties Alytumi.

Pasak G.Jakavonio, toks ministro sprendimas priimtas, "bandant prisidengti Europos Sąjungos reikalavimais dėl alternatyvios energijos naudojimo."

Jis pažymėjo, jog verslininkai ypač susidomėję hidroelektrinių statymų dėl vyriausybės taikomų nuolaidų. Seimo narys išreiškė susirūpinimą dėl kultūriniu Dzūkijos kraštovaizdžio likimo.

"Patvenkus Nemuną, Merkio upė ties santaka virstų mariomis ir užlietų ne tik aplinkines sodybas. Po vandeniu atsidurtų ir vertingiausi istoriniai ir kultūriniai paminklai, tarp jų - Merkinės piliakalnis, menantis protėvių kovas su kryžiuočiais", - sakė jis.

"Nemanau, kad valstybei yra naudinga sunaikinti vieną iš nedaugelio Europoje teritorijų su dar gyvu kultūriniu kraštovaizdžiu", - pridūrė parlamentaras.

Jei "artimiausiu metu" nebus nutraukti hidroelektrinės planavimo darbai, G.Jakavonis žada prisijungti prie įvairių visuomenės protesto akcijų.

"Šiuo metu Dzūkijoje renkami parašai, kuriais reikalaujama nutraukti planavimo darbus, tačiau, jei to nebus paisoma, imsimės ir griežtesnių veiksmų", - pažymėjo jis.

Pagal aplinkos apsaugos teisės aktus šiuo metu atliekama minėtos hidroelektrinės poveikio aplinkai vertinimo studija. Vertinimo grupę sudaro apie 40 įvairių specialistų. Šią studiją planuojama užbaigti kitų metų pradžioje.