Atvirą kreipimąsi dėl rusiškų kanalų retransliavimo sumanė Visagino savivaldybės tarybos tarppartinės frakcijos nariai. Jį pasirašyti kviečiami Visagino gyventojai.

Kaip teigiama kreipimesi, sprendimas nutraukti rusiškų kanalų transliavimą Lietuvos teritorijoje yra iš esmės antidemokratinis – neatsižvelgiama į tuos, kurie galvoja kitaip. Kreipimesi rašoma, kad šį sprendimą galima klasifikuoti kaip mėginimą įvesti transliavimo monopoliją ir cenzūrą. Šiais veiksmais esą siekiama užgniaužti ir likviduoti minties laisvę bei apriboti piliečių teisę gauti informaciją iš nepriklausomų šaltinių.

„Šis apribojimas apima ne tik informacines programas, bet ir kultūrines, kurios būtinos Lietuvos piliečiams, priklausantiems tautinėms mažumoms, nes jos padeda ugdyti ir išsaugoti tautinį identitetą. Kadangi nebuvo pasiūlyta kultūrinių programų analogų, galima kalbėti apie bandymą asimiliuoti, o tai gali sukelti įtampą ir skilimą visuomenėje“, – rašoma kreipimesi.

Kreipimasis adresuotas prezidentei Daliai Grybauskaitei, Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei, LRTK. Kopijas numatoma siųsti vyriausiajai Europos Saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) komisarei tautinių mažumų klausimais Astridai Thors, ESBO atstovei žiniasklaidos laisvės klausimais Dunjai Mijatovič bei Jungtinių Tautų Organizacijos vyriausiajai komisarei žmogaus teisių klausimais Navanethem Pillay.

D. Radzevičius: liko dešimtys kitų kanalų

Dainius Radzevičius
LRTK narys, Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius atkreipia dėmesį, kad
kabelinėse televizijose kanalai rusų kalba sudaro 42 proc. visų siūlomų programų. „Laikinas dviejų kanalų sustabdymas už pažeidimus tikrai neatjungia nuo dešimčių kitų kanalų. Visi kultūriniai, šviečiamieji programų paketai liko ir puikiai veikia“, – DELFI sakė D. Radzevičius.

Pasak D. Radzevičiaus, du rusiški kanalai laikinai uždaryti dėl pažeidimų – pagal įstatymą kito teisinio sprendimo net nėra. „Būtų labai gražu, kad politikai nepolitizuotų klausimo, kuris susijęs tik su įstatymo pažeidimais“, – kalbėjo LRTK narys.

D. Radzevičiaus tvirtinimu, nei LRTK, nei teismas nevertino politinių aspektų – atsižvelgta tik į padarytus pažeidimus. „Šiuo atveju vartotojai, mano supratimu, komisijos sprendimu ir teismo patvirtinimu apsaugoti nuo žalingo turinio, ypač karo, nesantaikos kurstymo“, – sakė jis.

D. Radzevičiaus vertinimu, parašų rinkimas iš dalies parodo, kad rusiškų televizijų turinys paveikė vietos politikus: šie įsitraukė ne į teisinį ir demokratinį vertinimą, o ėmėsi politinio spaudimo.

DELFI primena, kad LRTK nusprendė laikinai stabdyti „NTV Mir Lithuania“ ir „RTR Planeta“ retransliacijas. Tokius komisijos sprendimus patvirtino teismas. Rusiški kanalai bausmių sulaukė, nes jų transliuojamose programose buvo kurstoma tautinė nesantaika, skatinami kariniai veiksmai.

Kabelinės televizijos nurodymui pakluso ir minėtus kanalus išjungė, tuo metu palydovinė televizija „Viasat“ rusiškas programas rodo toliau. Dėl „Viasat“ veiksmų LRTK trečiadienį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.