„Sudarant šių metų šauktinių sąrašą ypatingų naujovių nėra. Viskas buvo atliekama panašai, kaip ir praėjusiais metais, nesikeitė šaukiamųjų amžius. Gal tik viena naujovė, kuri susijusi su šių metų sąrašais, tai tie studentai, kurie buvo patekę į praėjusių metų šaukiamųjų sąrašus, bet studijavo, jiems tarnyba buvo atidėta, ir tie asmenys, kurie studijas jau baigė iki sausio pirmos dienos, dalis tokių karo prievolininkų jau pateko į šių metų šaukiamųjų sąrašą.

Tokie buvę studentai jau yra šaukiamųjų sąraše. Kita naujovė yra susijusi su karo prievolės vykdymu, nesusijusi su sąrašų sudarymu. Karo prievolės įstatymo nuostatos yra susijusios su karo prievolės atidėjimo priežastimis. O priežasčių yra sąrašas išplėstas. Atsirado dar dvi naujos priežastys, dėl ko tarnyba gali būti atidėta. Viena priežastis yra susijusi su karo prievolininko sutuoktinės ar sugyventinės nėštumu ir gimdymu atostogų metu, ir kita, jeigu prievoininkas turi du ar daugiau vaikų iki trejų metų. Visa kita liko kaip ir ankstesniais metais“, – sako A. Balčiūnas.

Laukia baudos

Tiesa, yra tokių asmenų, kurie vengia atlikti tarnybą. Anot A. Balčiūno, piktybiškai nepasirodžiusių asmenų laukia baudos.

„Visų pirma, nenorėčiau sakyti, kad tie visi asmenys nenori pasirodyti ar vengia tai padaryti. Kartais žmogus dėl žmogiškų priežasčių, pavyzdžiui, dėl darbo krūvio pamiršo laiku atvykti, paskambinti, tokių atvejų yra nemažai. Tas skaičius asmenų, kuriems yra taikoma administracinė atsakomybė, nemažas, bet į tą skaičių patenka ir asmenys, kurie buvo patekę į sąrašus ne tik praėjusiais, bet ir 2019 metais, tai ta atsakomybė taip greitai nedingsta.

Kita vertus, kai kurie gauna baudas ne po vieną kartą. Tikrai atsakomybė yra, baudos pagal dabar galiojančią tvarką yra nuo 30 iki 300 eurų, bet, kaip visada, atsižvelgiama į aplinkybes. Nereiškia, kad visi, dėl kurių buvo pradėtas administracinis tyrimas dėl nusižengimo, yra baudžiami. Jeigu yra pagrįstos priežastys, yra svarstoma, bet visada žmonės yra skatinami paskambinti ir papasakoti savo situaciją – svarbiausia yra komunikacija“, – sako A. Balčiūnas.

„Ta bauda palaipsniui didėja, pirmą kartą skiriama minimali bauda, jeigu ta bauda susimokama per dvi savaites, ji dalijama pusiau, nuo penkiolikos eurų, bet jeigu jeigu karo prievolininkas nevykdo nurodymų, kita bauda gali siekti ir penkiasdešimt, devyniasdešimt eurų“, – tikino pašnekovas.

Taip pat pašnekovas tikino, kad nesumažėjo žmonių, kure savo noru pareškė norą atlikti tarnybą.

Prievolininkų sąrašas bus sudaromas atsitiktine tvarka, naudojantis kompiuterių programa.

Į šaukiamųjų sąrašus gali patekti ir tie jaunuoliai, kurie iki sąrašų sudarymo bus pateikę prašymus savo noru atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą (NPPKT), tačiau jiems ir toliau galios visos su savanoriškumu susijusios skatinimo priemonės – tarnybos vietos ir laiko pasirinkimo galimybė bei didesnės socialinės garantijos.

Į sąrašus taip pat bus įtraukiami aukštųjų mokyklų studentai. Patekę tarp šauktinių, studentai turės apsisprendimo laisvę – arba sustabdyti studijas ir atlikti devynių mėnesių NPPKT, arba nenutraukus studijų pasirinkti trejų metų trukmės jaunesniųjų karininkų vadų mokymus ir tokiu būdu atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą (PPKT), arba studijuoti ir tarnauti Krašto apsaugos savanorių pajėgose trejus metus ir tokiu būdu atlikti PPKT.

Nepasirinkus nė vieno iš minėtų tarnybos būdų, karo prievolininkams dėl studijų aukštojoje mokykloje šaukimas bus atidėtas, tačiau galimybė jiems patekti tarp šaukiamųjų bus pratęsta iki jiems sukaks 26 metai, bet ne ilgiau nei vienus metus po studijų baigimo. Taigi, baigę studijas jaunuoliai vieną kartą turės galimybę patekti į šaukiamųjų sąrašus.