„Kol nebus užtikrintas saugumas, tol, matyt tos (ekstremalios – ELTA) padėtys nebus atšauktos“, – antradienio vakarą Vilniaus savivaldybėje žurnalistams sakė V. Benkunskas.

Antradienio vakarą su gyventojais susitinkantis sostinės meras tikino – kol kas savivaldybė negali pateikti scenarijų, kas bus daroma su pastatu po jo sutvirtinimo. Anot jo, tai priklausys nuo ekspertinės išvados, kurios gali tekti laukti ir visą mėnesį.

„Pirminis dėmesys – sutvirtinti konstrukcijas ir padaryti, kad pastatas būtų saugus. Tada, aišku, bus reikalinga techninė ekspertizė, reikės padaryti sąmatą, tai pavesti į pinigus. Matyt, galimi keli scenarijai, kas su tuo namu gali būti daroma. Šiuo atveju – kai turėsime ekspertinėmis išvadomis grįstus scenarijus, tik tada šnekėsime konkrečiai“, – aiškino jis.

„Negalime jokių hipotetinių versijų svarstyti. Jeigu kažkas kažkada vėl paaiškės, kad negali būti išpildyta – bus sukelti lūkesčiai, kurie gali emociškai smarkiai atsiliepti“, – pridūrė V. Benkunskas.

Su gyventojais aptars galimą pagalbą, pinigines išmokas


V. Benkunskas taip pat informavo, kad 16 degusio daugiabučio gyventojų jau rytoj kelsis į savivaldybės parūpintus socialinius būstus.

„Nuo rytojaus 16 gyventojų pradės kraustymosi procesą“, – sakė jis, nurodydamas, kad šiuo klausimu ir toliau bus palaikomas ryšys su visais pastato gyventojais.

Tris mėnesius – iki balandžio – gyventojai socialiniuose būstuose bus apgyvendinti nemokamai. Vėliau, pažymėjo meras, savivaldybė suteiks teisę jiems metus gyventi socialiniuose būstuose, netaikant įprastai numatytų kriterijų.

„Metus laiko, nuo balandžio mėnesio galėsime leisti gyventi nepaisant to, koks yra jų turto ir pajamų statusas“, – akcentavo jis.

Tačiau nuo balandžio gyventojams bus taikomas minimalus nuomos mokestis – nuo euro iki 1,25 euro už kvadratinį metrą. Taip pat reikės savomis lėšomis padengti ir komunalines išlaidas.

Be to, nukentėjusiems priklausys ir kitos išmokos, susijusios patirta žala (iki 7 tūkst. eurų), socialinio būsto įrengimu (1 tūkst. eurų), patirtais sveikatos sutrikdymais.

„Kalbėsime apie tas išmokas, kurias mes skirsime šiems nukentėjusiems žmonėms – bendroji išmoka, galinti siekti iki 7 tūkst. eurų“, – nurodė V. Benkunskas.

„Šiuo atveju bandysime pritaikyti išimtis ir suteti jas visiems, nepriklausomai nuo kriterijų“, – pakartojo jis.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę Viršuliškių gatvėje Vilniuje esančiame daugiabutyje įvykus keliems sprogimams kilo gaisras. Tarnybų duomenimis, gaisras išsiplėtė į keturis butus ketvirtame ir penktame aukštuose. Gaisro metu buvo pažeistos daugiabučio konstrukcijos, įgriuvo tarp degančių butų esanti perdanga.

Po kilusio gaisro, greta esančio darželio „Puriena“ patalpose nustatyta padidėjusi trijų, dėl degančių medžiagų išsiskiriančių medžiagų, koncentracija. Pirmadienį ugdymas šiame darželyje buvo atnaujintas.

Dėl kilusio gaisro iš viso evakuoti 30-ies butų gyventojai, 3 žmonės gaisro metu apsinuodijo smalkėmis. Policijos duomenimis, dvi namo gyventojos dėl apsinuodijimo smalkėmis gydomos ambulatoriškai, o 80-metė moteris dėl apsinuodijimo smalkėmis paguldyta į ligoninę, du namo gyventojai žuvo.

Vilniaus miesto savivaldybė gaisro įvykio vietoje antradienį paskelbė ekstremaliąją situaciją, pastatas saugomas. Trečiadienį buvo suformuota avarijos tyrimo komisija, kuri nustatys avarijos priežastis ir teiks rekomendacijas dėl tolesnio pastato naudojimo. Policija renka informaciją tyrimui dėl gaisro aplinkybių.

Policija dėl įvykio pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją