„Putinas mane persekioja visame Panevėžio centre. Kur beeičiau – bereikšmiu veidu šis žudikas žiūri į mane iš plakatų. Kam taikiame mieste prisireikė pragaro parankinio, man nesuprantama“, – jaudindamasi kalbėjo Olena.

Įžvelgė provokaciją


Karo pabėgėlei skausmingus išgyvenimus sukėlę socialinės reklamos vaizdai žvelgia į praeivius iš daugybės mieste stovinčių stendų. Trijose jų plokštumose iškabinti trys skirtingi plakatai: su džiūgaujančioje minioje besišypsančiu Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, su jaunu, tikėtina, iš kovų grįžusiu kariu, apsikabinusiu dukrelę, ir su Ukrainos grobiku bei taikių ukrainiečių žudiku Putinu. Pastarasis pavaizduotas sulaikomas Ukrainos specialiųjų tarnybų.

Prie kiekvieno vaizdo – įkvepiantis užrašas apie neabejotiną Ukrainos pergalę kraugeriškame kare. O kad toji diena kuo greičiau priartėtų, kviečiama aukoti nevyriausybinei organizacijai, remiančiai ginkluotą Ukrainos pasipriešinimą.

Tačiau Panevėžyje prieglobstį radusiai ukrainietei socialinės reklamos kūrėjų sumanymas pasirodė per painus ir klaidinantis.

„Dar gerai nemoku lietuvių kalbos, – prisipažįsta Olena. – Tad pamačiusi nuo stendo į mane bereikšmiu žvilgsniu žiūrintį Putiną, šalia jo – karius ir raginimą skambinti ir remti, iš pradžių pamaniau, kad čia kažkokia provokacija. Kad raginama remti Putiną.“

Kasdien mato budelio veidą


Tik pasikalbėjusi su tautiečiais, kuriems reklama taip pat pasirodė įtartina, moteris sako supratusi, kad plakate pavaizduota siekiamybė – Rusijos prezidento areštas už įvykdytus karo nusikaltimus.

„Plosime rankomis ir šauksime iš džiaugsmo tada, kai Putinas iš tiesų bus suimtas ir kai karas baigsis, – karštai kalbėjo Olena. – Bet dabar to nėra, tad kam žmones klaidinti? Kam erzinti, kam provokuoti pakišant budelio vaizdus?“

Ukrainietė tvirtina, kad jos bičiulė, taip pat karo pabėgėlė, į tą pačią reklamą sureagavo ne mažiau jautriai.

„Ji manęs paprašė perduoti lietuviams klausimą. Jis toks: jei jus, lietuvės moterys, išprievartautų, o prievartautojas pabėgtų, ar norėtumėt, kad visur šmėžuotų jo, galbūt net surakinto ar esančio už grotų, nuotrauka, kuri primintų jūsų kančias? Vyrų mano bičiulė buvo linkusi paklausti, kaip šie reaguotų į plakatuose esančią jų mylimųjų prievartautojo, galbūt žudiko, nuotrauką“, – sako Olena.

Aukoti Ukrainai kviečia plakatai, kuriuose – laukiamos ateities vaizdai su nugalėtu Putinu

Pinigų už Putiną neima


Vyriausiasis Panevėžio savivaldybės dizaineris Arvydas Narkevičius, dirbantis Teritorijų planavimo ir architektūros skyriuje, aiškina, jog su vaizdo reklamomis miesto centro stenduose Savivaldybės administracija susijusi tik tiek, kad išnuomoja vietą reklamai.

Dedant socialinę reklamą – o būtent tokia šioje situacijoje ji ir yra – pinigų už plotą Savivaldybė neima.

Pats A. Narkevičius prisipažino, kad plakatas su Putino atvaizdu jam nepasirodė dviprasmiškas – veikiau priešingai.

„Suprantu, kad toji reklama kaip tik ragina padėti Ukrainai nugalėti Putiną“, – teigė vyriausiasis miesto dizaineris.

„Vyrų mano bičiulė buvo linkusi paklausti, kaip šie reaguotų į plakatuose esančią jų mylimųjų prievartautojo, galbūt žudiko, nuotrauką.“
Ukrainietė karo pabėgėlė

Nuo tikrovės nepabėgsime


Kad į socialinę reklamą, kurioje – jau nugalėtas Putinas, vertėtų pažvelgti plačiau, mano ir stenduose užsakovų reklamas dedančios Vilniuje įsikūrusios įmonės „Clear Channel Lietuva“ vadovas Artūras Štaudė.

„Norime to ar nenorime, Putiną matome kasdien. Matome ir jo atvaizdus, ir filmuotą medžiagą visose medijose, socialiniuose tinkluose, ir nuo to tikrai nepabėgsime“, – pabrėžia įmonės vadovas.

A. Štaudės patikinimu, Ukrainą remiančios nevyriausybinės organizacijos „Mėlyna ir geltona“ iniciatyva sukurti plakatai šiuo metu iškabinti ne tik Panevėžyje – visuose didžiuosiuose šalies miestuose.

Nepasitenkinimo dėl jų dar niekas nėra išsakęs.

Psichologė Ilona Grubinskienė teigė, jog po Panevėžį pasklidusi reklama yra klaidinanti, todėl ji ir žeidžianti (asmeninio archyvo nuotr.)

Priešo menkinimas – irgi kovos būdas


Organizacijos „Mėlyna ir geltona“ komunikacijos vadovas Karolis Žukauskas socialinę reklamą su nugalėtu Putinu įvertino kaip tinkamą ir paveikią.

„Ankstesniuose mūsų plakatuose remti kovojančią Ukrainą ragino simbolinės figūrėlės, dabar sumanėme pasitelkti vaizdus“, – teigė K. Žukauskas.

Pasak jo, jau pagaminta plakatų su Putinu ir Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, sėdinčiais už grotų – tokių vaizdų turėtų pasirodyti ir Panevėžyje.

„Užsakę šią socialinę reklamą siekėme, kad būtų sukurtas būsimos Ukrainos pergalės dienos vaizdas. Tad joje ir matome pergalę švenčiantį prezidentą Volodymyrą Zelenskį ir pralaimėjusį Putiną“, – aiškino K. Žukauskas.

Jis sako labai gerai suprantantis, kodėl karo pabėgėliai ukrainiečiai Putino nenorėtų matyti, bet realybė vis dėlto kitokia.

Panevėžyje žinomos reklamos agentūros „Amalkera“ vadovas Alvydas Ivoškus su tuo sutinka: visais laikais tautos pajuokdavo savo priešus, rodydavo jų silpnumą.

„Anksčiau, kai nebuvo paplitusi fotografija, būdavo piešiami ir tiražuojami tokių priešų šaržai, – priminė reklamos specialistas. – Tad neįžvelgiu, kad miesto centro stenduose esantis Putino vaizdas būtų kuo nors netinkamas.“

Psichologinis poveikis kas kita


Tačiau panevėžietė psichologė Ilona Grubinskienė sako puikiai suprantanti karo pabėgėles ukrainietes, kodėl plakatai su Putino atvaizdu jas žeidžia.

Šios moterys, pabrėžia psichologė, tikrai nereaguoja perdėtai.

„Stendą su Putinu mudu su vyru pamatėme visai neseniai, o jį apžiūrėję įvertinome kaip netinkamą, nes jo skleidžiama informacija – klaidinanti“, – savo asmeninę nuomonę išsakiusi I. Grubinskienė įsitikinusi, jog neginčijamas teiginys, kad iš tiesų nėra nei praeities, nei ateities, visi gyvename čia ir dabar.

„Tad ir nugalėto Putino dar nėra, – sako ji. – O tokį jį rodantis plakatas skleidžia iškreiptą tiesą, kuri ir žeidžia Ukrainos moteris, kelia dviprasmiškus jausmus. Tai – prasilenkimas su realybe.“