Penktadienį STT pareigūnai lankėsi prodiuserio Rolando Skaisgirio biure ir dar keliose įmonėse.

Tai DELFI patvirtino STT vadovas Saulius Urbanavičius.

„Ten poėminis procesinis veiksmas, ne krata“, - sakė S. Urbanavičius.

Pasak jo, penktadienį STT pareigūnai aplankė „ir daugiau vietų“, susijusių su šia byla, paliestos ir įstaigos, kurios iki šio, bent jau viešumoje, „tvarkiečių“ skandale nefigūravo.

„Buvo daromi procesiniai veiksmai. Ir tose įmonėse, ir kitose vietose, naujose“, - užsiminė S. Urbanavičius.

Poėmiai Aplinkos ministerijoje ir „Regitroje“

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdybos pareigūnai kartu su Generalinės prokuratūros prokurorais, tęsdami ikiteisminį tyrimą dėl galimai organizuotos grupės vykdytos prekybos poveikiu stambiu mastu, šiandien atliko dokumentų poėmius Aplinkos ministerijoje, valstybinėje įstaigoje „Regitra“ ir kratas 4 bendrovėse.

DELFI žiniomis, STT pareigūnai beldėsi į dviejų su partija „Tvarka ir teisingumas“ siejamų įmonių duris. Šios įmonės – tai „Versina“ ir „Nekilnojamojo turto gama“. Abi jos – dalis „Vėtrūnos“ grupės. Ši grupė nuo seno siejama su „tvarkiečiais“. Be to, „Versinoje“ anksčiau dirbo žinomas „tvarkietis“ Almantas Petkus. Tuo metu bendrovė turėjo kitą vardą – „Vėtrūnėlė“.

Kaip praneša STT, poėmiai atliekami tiriant galimai neskaidrių viešųjų pirkimų, kurių vertė siekia 9 mln. litų (daugiau kaip 2,6 mln. eurų), aplinkybes.

STT pranešime spaudai primenama, kad 2014 metų pabaigoje STT pradėjo tyrimą dėl galimai neskaidriai vykdytų viešųjų viešinimo paslaugų pirkimo. Pirminiame bylos tyrimo etape buvo atlikta keliolika kratų penkių asmenų gyvenamosiose ir darbo vietose bei politinės partijos „Tvarka ir teisingumas“ būstinėje.

Vėliau, tyrimas buvo praplėstas surinkus duomenų dėl galimai neskaidrių Vidaus reikalų ministerijos 2013–2014 m. daugiau kaip 27 mln. litų (daugiau nei 7,8 mln. eurų) vertės viešojo pirkimo konkurso organizavimo aplinkybių.

Šį STT atliekamą ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

DELFI primena, jog „tvarkiečiai“ STT akiratyje atsidūrė dėl įtartinių procesų Vidaus reikalų ministerijoje. Skandalo įkarštyje iš posto pasitraukė vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas, buvę jo komandos nariai tapo įtariamaisiais kartu su R. Skaisgiriu ir dar keliais žinomais verslininkais.

Dar vienas skandalo herojus - Seimo „tvarkietis“ Rimas Antanas Ručys, kuriam prokurorai siekia pateikti įtarimus šioje byloje. Tačiau Seime stringa politiko neliečiamybės naikinimo procedūra. Tik socdemų, konservatorių ir liberalų frakcijkos deklaruoja palaikysiančios parlamentarų imuniteto panaikinimą. Sprendimą dėl R. A. Ručio Seimas turėtų priimti kitą savaitę.