Vasario 25-ąją sukanka dvidešimt metų, kai pirmasis atkurtos Lietuvos prezidentas A. Brazauskas pradėjo eiti pareigas. Po jo mirties socialdemokratai svarstė, kaip įamžinti jo atminimą.

Antakalnio kapinėse pastatytas paminklas, kurį kai kurie socialdemokratai norėjo pakeisti nauju. Išleistas pašto ženklas, surengta konferencija Seime. Po savaitės bus pristatyta atsiminimų knyga.

Tačiau nei Kauno hidroelektrinė, nei tiltas ir gatvė Vilniuje, apie kuriuos viešai svarstė socialdemokratai, A. Brazausko vardo kol kas negavo.

„Vilniaus miesto savivaldybės taryba nepriima sprendimo dėl tilto pavadinimo jo vardu. Dar vyko tokia diskusija, buvo pasiūlymas, gal pavadinti jo vardu Kauno HES, kurį jis pats statė. Tai, kiek atsimenu, dvi ar trys priemonės dar nėra įgyvendintos iš visų, kurios numatytos“, - sakė dabartinis socialdemokratų pirmininkas, premjeras Algirdas Butkevičius.

A. Brazausko vardu norėta pavadinti Žirmūnų tiltą, tačiau internetinė apklausa parodė, jog nenori, kad šis tiltas būtų A. Brazausko. Žirmūnų tiltui planuojama duoti mirusio poeto Justino Marcinkevičiaus vardą, o A. Brazausko tiltu ketinama pavadinti Valakampių tiltą.

Vilniaus meras Artūras Zuokas sako, kad dvidešimtosios A. Brazausko inauguracijos metinėms tiltas nebus pervadintas. Taryba sprendimą turėtų priimti kovo mėnesį.

„Buvo rengta apklausa, klausta vilniečių nuomonės ir tikrai neabejoju, kad artimiausiu metu Vilniaus miesto taryboje šis klausimas bus svarstomas ir Vilnius turės ir J. Marcinkevičiaus, ir A. Brazausko vardo tiltus. Valakampių tiltas galėtų būti pavadintas prezidento A. Brazausko vardu“, - sakė A. Zuokas.

Ar A. Brazausko vardu pavadinti gatvę, kalbos jau nėra. Kristina Brazauskienė tiki, kad po kokių dešimties metų A. Brazausko atminimas bus įamžintas plačiau.

„Palikime jį ramybėje. Ateis laikas ir vadins ne tik tiltus ir elektrines, o dar daugiau. Todėl kad visur jo pėdsakas yra paliktas. Ir Katedros šventųjų atstatymas, ir Vyriausybės rūmų pastatymas, Seimo rūmų pastatymas, Santariškių ligoninės įkūrimas ir vietos parinkimas bei statymas. Čia gali vardint ir vardint. Jeigu ne jisai, ir šiandien sėdėtų Seime prezidentai, nes niekas piršto nepajudino. Jis pradėjo tvarkyt ir paskui ant gatavo atėjo visi kiti. Visur tik jo nuopelną matau, be jo dabar visi trypčioja ir mina sau ant kojų“, - sakė K. Brazauskienė.

Vyriausybei vadovaujantis socialdemokratų pirmininkas turi nedaug vilčių, kad Kauno hidroelektrinė iki inauguracijos minėjimo bus pervadinta A. Brazausko vardu.