„Dar dabar kaip tik mokyklos renka parašus, veda susirinkimus. Tie, kurie dalyvaus streike, apie tai prieš tris dienas turi informuoti darbdavius. Aiškesnis skaičius bus trys dienos iki streiko“, – Eltai teigė A. Navickas.

„Aš manau, apytiksliai, galėtų būti dauguma profesinės sąjungos narių, tai apie 6 tūkstančius galėtų įsitraukti ir streike dalyvauti vienu ar kitu momentu. Turbūt, kad bus visko, ne visi nariai išdrįs streikuoti, bet bus streikuojančių ir ne narių“, – kalbėjo LŠDPS pirmininkas.

Kitos mokytojų profsąjungos, vadovaujamos Egidijaus Milešino, galimą prisijungimą prie streiko A. Navickas vertina teigiamai.

„Negali vertinti blogai. Ir kitoje profesinėje sąjungoje yra mokytojų narių, kurie supranta realią situaciją ir nori, kad būtų įgyvendinti jų siekiai. Tai vertiname gerai, kad jie jungtųsi vėliau prie streiko“, – sakė A. Navickas.

Kol kas vis dar tęsiantis deryboms su ministerija dėl iškeltų reikalavimų, streiką planuojantis profsąjungos pirmininkas pastebi pokyčius švietimo, mokslo ir sporto ministro Gintauto Jakšto retorikoje.

„Iš retorikos pasikeitimo, iš ministro yra tokių gerų ženklų, kad jie lyg ir norėtų išgirsti, norėtų susitarti. Tai šiek tiek palengvina (situaciją – ELTA)“, – pažymėjo A. Navickas.

„Turbūt supranta, kad negerai būtų, jei kiltų streikai“, – pridūrė jis.

Vis dėlto, profesinės sąjungos pirmininkas neslepia, kad premjerės Ingridos Šimonytės pasisakymai trukdo rasti sutarimą su ministerija.

„Tam tikri radikalūs premjerės pasakymai nepadeda rasti sutarimo. Tai jeigu premjerė nori streiko, tai turbūt taip ir toliau turi kalbėti“, – teigė A. Navickas.

ELTA primena, kad nesutarus dėl spartesnio mokytojų atlyginimų kėlimo, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) nusprendė rugsėjo 15 d. skelbti įspėjamąjį, o nuo rugsėjo 29 d. – tikrąjį streiką.

Ministrė pirmininkė I. Šimonytė praėjusią savaitę streiką planuojančios profesinės sąjungos keliamus reikalavimus pavadino nerealistiniais. Anot premjerės, streikuoti yra pedagogų valia, tačiau, pažymėjo ji, nėra galimybių įgyvendinti reikalavimo dar šiais metais padidinti atlyginimus. Todėl, pabrėžė Vyriausybės vadovė, kyla klausimas, ar pedagogai išvis nori derėtis.

A. Navicko vadovaujamoji švietimo darbuotojų profsąjunga pareikalavo dar šiais metais pakelti mokytojų atlyginimus 20 procentų. Taip pat prašo, kad nuo 2024 m. sausio 1 d. atlyginimai didėtų dar 30 proc. Tokiu atveju, bendras atlyginimų augimas siektų 56 procentus.

LŠDPS taip pat yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių naujai sudarytose klasėse nuo 2024 rugsėjo 1 d. Profsąjunga siūlo numatyti ir kokybiškesnę darbo su specialiųjų ugdymosi poreikių turinčiais mokiniais ir apmokėjimo tvarką, mokytojo etatu laikyti darbo normą, kai nustatoma iki 18 savaitinių kontaktinių valandų.

Praėjusią savaitę apie prisijungimą prie streiko pranešė ir Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga (LŠMPS). Jos pirmininkas Egidijus Milešinas pranešė, kad jo vadovaujama mokytojų profsąjunga svarstys skelbti streiką, jeigu nepavyks susitarti dėl jos iškeltų reikalavimų.
Jų reikalavimai susiję su atlyginimų kėlimu, klasių mažinimu, mokytojų etato struktūra, švietimo pagalbos finansavimu ir tyrėjų krepšeliu.