LVAT posėdyje J. Vilys priminė, kad kovo 9 d. VRK buvo pašalinus D. Štraupaitę iš merų rinkimų, nors ši jau buvo patekusi į antrąjį rinkimų turą Visagine. Vėliau, kaip aiškino advokatas, komisijai, atsižvelgiant į teismo sprendimus, teko politikę grąžinti į rinkimus. Vis dėlto, jo teigimu, D. Štraupaitės teisės jau buvo pažeistos.

„Kovo 9 dieną buvo pažeistos D. Štraupaitės konstitucinės teisės, tai yra teisė būti išrinktai į savivaldos instituciją“, – komentavo J. Vilys.

Anot jo, po kovo 9 d. VRK sprendimo, kuriuo D. Štraupaitė buvo pašalinta iš rinkimų, žiniasklaidoje pasirodė apie tai žinios. Ši informacija, pasak advokato, buvo gerokai ryškesnė, labiau aptariama negu vėliau, tai yra kovo 13 d., VRK priimtas sprendimas grąžinti D. Štraupaitę į rinkimus. Dėl to, J. Vilio įsitikinimu, rinkėjai buvo suklaidinti.

„Rinkėjai labai aiškiai priėmė žinią – kandidato nėra. (...) Rinkimų eigoje kritiniu momentu atsiradęs informacijos srautas po neteisėto VRK sprendimo padarė ryškų poveikį. (...) Nei politologas, nei matematikas, nei teisininkas tiksliai neapskaičiuos, kokią įtaką tai padarė rinkimams, tačiau viena aišku – D. Štraupaitės teisės buvo pažeistos“, – dėstė J. Vilys.

„Esminis klausimas – konstitucinės D. Štraupaitės teisės atimtos keturioms dienoms, atstatytos tik prieš pat rinkimus“, – pažymėjo advokatas.

J. Vilys pabrėžė prašantis teismo panaikinti VRK sprendimą patvirtinti Visagino mero rinkimų antrojo turo rezultatus.

„Šiandien teisme prašome pripažinti VRK sprendimą neteisėtu“, – pažymėjo jis.

Advokatas pažymėjo suprantantis, kad tuo atveju, jei teismas panaikintų VRK sprendimą dėl Visagino mero antrojo turo rezultatų patvirtinimo, teisėjai negalėtų įpareigoti komisijos priimti vienokius ar kitokius sprendimus. Vis dėlto J. Vilys pažymėjo, kad, jei teismas priims jo klientei palankų sprendimą, jie, visų pirma, sieks Visagino mero antrojo turo rinkimų pakartojimo. Kita alternatyva, pasak advokato, galėtų būti iš viso naujų mero rinkimų Visagine skelbimas.

„Pilnai racionalus būtų sprendimas skelbti iš naujo antrą rinkimų turą Visagine, tai yra pakartoti antrąjį turą Visagine. (...) Neprieštarautume, jei teismas nutartų skelbti naujus rinkimus Visagine“, – dėstė advokatas.

D. Štraupaitė: tokio cirko nesu mačiusi

Pati D. Štraupaitė teisme teigė esanti pasipiktinusi VRK veikla šių savivaldos rinkimų metu.

„Tokio cirko, VRK neprofesionalumo nesu mačiusi. VRK atstovus deleguoja partijos. Reikia keisti šią tvarką, VRK turi sudaryti profesionalūs teisininkai“, – dėstė politikė.

D. Štraupaitė aiškino turinti duomenų, kad VRK kovo 7 d. pašalinus ją iš rinkimų, išankstiniame balsavime antrajame ture Visagine, rinkėjai negalėjo už ją balsuoti.

„Man skambino studentai iš Vilniaus, kurie norėjo balsuoti iš anksto, ir sakė, kad mano pavardės sistemoje nebuvo, negalėjo už mane balsuoti“, – tvirtino politikė.

Anot D. Štraupaitės, situacija, kai VRK kaitaliojo savo sprendimus dėl jos galimybių dalyvauti rinkimuose, yra nepateisinama.

„Jei žmogų įtraukia į biuletenį, leidžia jam dalyvauti rinkimuose, tai taip ir turi būti. VRK tai turi būti apspręsta iki galo“, – dėstė „Laisvės ir teisingumo“ atstovė.

VRK mano, kad rinkimų procesas buvo sklandus

VRK atstovas Ramūnas Ramanauskas teisme aiškino, kad komisija nesutinka D. Štraupaitės skunde dėstomomis pastabomis. Anot jo, rinkimų procesas dėl VRK sprendimų nebuvo sutrikdytas.

„Nuo išankstinio balsavimo iki rinkimų dienos procesai buvo sklandūs. Jokių nusiskundimų iš D. Štraupaitės nebuvo“, – komentavo R. Ramanauskas.

Jis sutiko, kad dėl VRK sprendimų D. Štraupaitė keturias dienas negalėjo agituoti, tačiau, kita vertus, R. Ramanausko teigimu, agitacija vyko savaime.

„D. Štraupaitė negalėjo agituoti, bet agitavimas vyko savaime. Dėmesys jai iš žiniasklaidos priemonių buvo padidėjęs. Skaičiavome per 40 įvairių publikacijų apie jos galimybes dalyvauti rinkimuose. Apie jos konkurentą tokių duomenų nebuvo“, – kalbėjo R. Ramanauskas.

Tiesa, jis pripažino, kad išankstinio balsavimo metu galėjo būti kilę techniniai nesklandumai, tačiau tiksliai atsakyti, ar tuo metu nebuvo galima balsuoti už D. Štraupaitę, negalėjo.

„Tai buvo techniniai nesklandumai. (...) Tiesa, ši informacija niekaip negalėjo suklaidinti rinkėjų“, – pažymėjo VRK atstovas.

Kovo 24 dieną tvirtindama savivaldos rinkimų rezultatus, VRK atmetė partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatės D. Štraupaitės skundą ir nesutiko pakartoti antrojo mero rinkimų turo Visagine.

ELTA primena, kad Panevėžio apygardos teismui patikslinus savo sprendimą politikės byloje dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir nurodžius, kad politikei uždrausta būti renkamai mere, kovo 9 d. VRK pašalino partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovę D. Štraupaitę iš Visagino mero rinkimų, kuriuose ji tuomet jau buvo patekusi į antrą turą.

Tiesa, situacija pasikeitė jau kovo 13 d., kai Apeliacinis teismas panaikino Panevėžio apygardos teismo sprendimo dalį dėl draudimo D. Štraupaitei būti renkamai į merus. Tą pačią dieną VRK, remdamasi minėtu teismo sprendimu, sugrąžino D. Štraupaitę į rinkimus.

D. Štraupaitė pralaimėjo rinkimus – mero postą Visagine iškovojo LVŽS kandidatas E. Galaguzas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją