Ilgalaikį leidimą gyventi Europos Bendrijoje Migracijos departamentas J. Borisovui išdavė praėjusių metų rugpjūčio 13-ąją po Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) sprendimo.

EŽTT pažymėjo, kad pasibaigus procesui dėl J. Borisovo išsiuntimo iš Lietuvos ir išdavus jam leidimą nuolat gyventi Lietuvoje, nebėra pagrindo nagrinėti bylą iš esmės.

EŽTT sprendime pripažino, kad J. Borisovo byla užtruko ilgiau nei 6 metus ir atkreipė dėmesį į Vyriausybės teiginius, jog šioje byloje dėl J. Borisovui gresiančio išsiuntimo iš Lietuvos „nesusidarė tokia teisinio netikrumo situacija, dėl kurios jis nebūtų galėjęs gyventi įprastinio privataus ir šeimos gyvenimo Lietuvoje“.

Pasak Strasbūro teisėjų, milijonieriui buvo reguliariai pratęsiami leidimai laikinai gyventi Lietuvoje, jis nebuvo deportuotas iš šalies, jo teisė gyventi įprastinį privatų ir šeimos gyvenimą Lietuvoje nebuvo kaip nors kitaip suvaržyta.

Be to, teismas pakartojo LVAT sprendime nurodytus teiginius, jog „jeigu J. Borisovas mano, kad šios bylos nagrinėjimas užtruko per ilgai ir dėl to buvo pažeistos jo teisės, jis turi teisę įstatymų nustatyta tvarka reikalauti, kad jam būtų atlyginta padaryta žala“.

Verslininkas EŽTT skundėsi dėl tariamų daugelio Europos Žmogaus Teisių Konvencijos teisių pažeidimų – teisės į teisingą bylos nagrinėjimą, nėra bausmės be įstatymo, teisės į privataus ir šeimos gyvenimo gerbimą, saviraiškos laisvę, teisės į veiksmingą teisinės gynybos priemonę, diskriminacijos dėl naudojimosi Konvencijos pripažintomis teisėmis ir laisvėmis uždraudimo.

Lietuvos Vyriausybei J. Borisovo pareiškimas buvo perduotas 2007 metais – EŽTT klausė, ar nebuvo pažeista jo teisė į privataus ir šeimos gyvenimo gerbimą proceso dėl verslininko išsiuntimo iš Lietuvos kontekste.

Teismas šį J. Borisovo skundą pripažino priimtinu, kiti pareiškėjo skundai, kurie buvo susiję su Lietuvos Respublikos pilietybės netekimu, buvo atmesti kaip nepriimtini.

Administracinė byla dėl J. Borisovo išsiuntimo į Rusijos Federaciją dėl jo veiksmų, keliančių grėsmę Lietuvos Respublikos saugumui, Lietuvos administraciniuose teismuose buvo nagrinėjama nuo 2004-ųjų, kol galop teismas konstatavo, kad įrodymų, patvirtinančių J. Borisovo keliamą grėsmę Lietuvos saugumui šiuo metu nėra: visi galimi pavojai Lietuvos saugumui kildinami iš 2003-2004 m. įvykių.