"Jeigu dabartiniai kaliniai būtų buvę sovietinių laikų kaliniai, tai jiems tikriausiai nekiltų net pagundos streikuoti. Aš esu buvęs ilgus metus lageryje ir dabar kai skaitau, kokias jie turi sąlygas, tai mes dvidešimtos dalies neturėjome: nei maisto atžvilgiu, nei ten visos buities atžvilgiu. Mūsų žmonės, paprasti žmonės sako - kaliniai už mus geriau gyvena. Ir jei jie nori dar geriau gyventi, tai čia, manu, valstybės reikalas pareguliuoti šiek tiek", - penktadienį apie bado akciją paskelbusius kalinius kalbėjo S.Tamkevičius.

S.Tamkevičius sovietų okupacijos metais redagavo Lietuvos katalikų bažnyčios kroniką, 1978 metais su keturiais kunigais įsteigė Tikinčiųjų teisėms ginti katalikų komitetą. Už šią veiklą jis buvo nuteistas šešeriems metams nelaisvės, kalėjo Permės ir Mordovijos lageriuose.

Kalėjimų departamento penktadienio, 9 val., duomenimis, Lietuvos įkalinimo įstaigose iš viso badavo 3447 asmenys.

Ketvirtadienį Kalėjimų departamentas pranešė, kad protestuojantys kaliniai ne tik badauja, bet ir žalojasi - Alytaus pataisos namuose 32 nuteistieji susižeidė rankų dilbius, vienas – pilvą.

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius teigia, kad kaliniai rimtai nesižaloja, o situacija yra kontroliuojama.

Protestuodami prieš teisingumo ministro įsakymu patvirtintoje naujoje tvarkoje nustatytus apribojimus pirmadienio rytą bado akciją pradėjo Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos trečios valdybos nuteistieji. Vėliau protesto akcija išsiplėtė į kitas įstaigas.

Badaujančių netenkina naujos tvarkos reikalavimai – sumažintas galimų įsigyti ir turėti maisto prekių bei kitų būtiniausių daiktų asortimentas, apribotas įsigyjamų prekių kiekis. Be to, apribotas naudojimosi asmeniniu kompiuteriu laikas.

Teisingumo ministerijos teigimu, naujoji tvarka leis geriau kovoti su nelygybe tarp nuteistųjų bei efektyviau užkirsti kelią draudžiamų daiktų naudojimui. Anot ministerijos, neapribojus prekių sąrašo, didesnes finansines galimybes turintys nuteistieji galėjo įsigyti gana brangių ir prabangos prekėmis laikomų produktų. Juos nuteistieji kartais naudodavo kaip užmokestį už tam tikras paslaugas vargingesniems nuteistiesiems.

Iš viso įkalinimo įstaigose šiuo metu laikoma 10 tūkst. 15 asmenų.