Paskaičiavo aplinkai padarytą žalą

Kaip Delfi nurodė Aplinkos apsaugos departamentas, 2889 Eur aplinkai padaryta žala apskaičiuota remiantis aplinkos ministro įsakymu patvirtintais įkainiais.

„Įmonei UAB „Rinktinės NT“ birželio pabaigoje įteiktas žalos paskaičiavimas 2889 Eur, pagal žalos aplinkai paskaičiavimo metodiką (5 skyrius 22 dalis) ir aplinkos ministro įsakymu patvirtintais įkainiais (Dėl želdinių atkuriamosios vertės įkainių patvirtinimo). Žalą apmokėti įmonė turi per 40 kalendorinių dienų“, - nurodė Aplinkos apsaugos departamento atstovai.

Taip pat už šį pažeidimą papildomai turės būti paskirta ir bauda.

„Už padarytą pažeidimą bauda numatyta Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 281 straipsnio 2 d. Neteisėtas medžių, kurie pagal Želdynų įstatymą priskiriami saugotiniems želdiniams, naikinimas užtraukia baudą asmenims nuo vieno šimto aštuoniasdešimt iki šešių šimtų eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo dviejų šimtų keturiasdešimt iki devynių šimtų eurų. Administracinio nusižengimo protokolas bus surašytas po žalos apmokėjimo termino“, - teigė AAD atstovai.

Kaip informavo AAD, iki 2023-07-23 žalos apmokėjimas dar nebuvo gautas.

Žala aplinkai nesiekia nė 1 kvadratinio metro kainos

Kaip jau buvo skelbta, ąžuolas nupjautas, nes trukdė suplanuotoms statyboms. UAB „Rinktinės NT“ šiame sklype planuoja vykdyti statybas.

Delfi peržiūrėjus butų kainas aplinkiniame rajone matyti, kad aplinkosaugininkų paskaičiuota žala aplinkai už nuojautą ąžuolą nesiekia nė 1 kvadratinio metro kainos šiame rajone.


  
Galiausiai Aplinkos apsaugos departamento atstovai pridūrė: „Pastebėtina, kad nuo 2023-05-01 įsigaliojęs naujas LR Želdynų įstatymas suteikia teisę savivaldybėms pačioms spręsti dėl didesnių atkuriamosios vertės įkainių nustatymo (5 straipsnis 1 dalis 4 punktas). 2023-07-07 VMS posėdžio Nr. 4 metu pasitvirtino naują tvarką ir įkainius, kuriais vadovaujasi Vilniaus miesto savivaldybė.“

Savivaldybės paskirtos baudos nesumokėjo

Birželio pabaigoje baigėsi terminas, kai nekilnojamojo turto vystymo įmonė „Rinktinės NT“ turėjo sumokėti Vilniaus miesto savivaldybės jai paskirtą 141 tūkst. eurų baudą už Ceikinių gatvėje nukirstą medį. Tačiau pasibaigus terminui įmonė Delfi teigė to nepadariusi.

Kaip anksčiau Delfi teigė UAB „Rinktinės NT“, ji esą nieko nemokėjusi, nes tam nemato teisinio pagrindo.

„Nematome teisinio pagrindo savivaldybės nurodytai sumai, bet tikimės rasti konstruktyvių kompromisų“, - teigiama Delfi atsiųstame komentare.
Nupjautas ąžuolas Vilniuje

Įmonė esą remiasi Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo suformuota praktika: „Teismas galutine ir neskundžiama nutartimi (bylos Nr. eA-778-662/2023) jau yra pasisakęs dėl savivaldybės praktikos skaičiuojant žalą biologiniam turtui, įvardindamas ją kaip prieštaraujančią eilei teisės aktų.

Tikimės, kad pasitelkę specialistus ir bendradarbiaudami rasime visoms šalims priimtinus geriausius sprendimus, kaip galėtume prisidėti prie žalesnės miesto aplinkos puoselėjimo“, - teigiama įmonės komentare.

Savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas taip pat jau anksčiau patvirtino, kad įmonė jai paskirtos baudos nesumokėjo.

„Baudai sumokėti buvo numatytas 30 dienų terminas, kuris baigėsi birželio 25 d. Iki šiol baudos bendrovė nėra sumokėjusi. Tai, kad bendrovė gera valia neatlygino žalos, dar kartą parodo bendrovės abejingumą, atsainų požiūrį į miesto bendruomenę ir visišką koktų dviveidiškumą. Savivaldybė sieks ir toliau išnaudoti visus būdus, kad miestui padaryta žala būtų atlyginta. Bus imtasi visų teisinių priemonių žalai išieškoti: tai gali būti ir reikalavimų pateikimas ikiteisminiame tyrime, ir teisme užvesta byla“, - teigė G. Grubinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)