Į premjero darbo kabinetą atvyko VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas, generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis bei generalinis policijos komisaras S. Skvernelis. Pasitarimo tikslas – aptarti užfiksuotus rinkėjų papirkinėjimo atvejus, galimą kalinių balsų pirkimą bei kitus rinkimų pažeidimus.

Įstatymuose balsų pirkimas – smulkmė

Po susitikimo su premjeru, S. Skvernelis nevyniojo žodžių į vatą.

„Matome, kad tie įrankiai, kuriais šiandien disponuoja teisėsauga, yra, švelniai tariant, bedančiai, jeigu norime iš tikrųjų kovoti su šituo reiškiniu, su šituo nusikaltimu. Kaip jūs matote pagal mūsų bendrai su prokuratūra atliekamus ikiteisminius tyrimus, kai kurie tikrai įgauna tam tikrą mastą. Labai nešvarų mastą, kas susiję su kriminaliniu pasauliu, kas liečia mūsų konkrečiai veiklos liniją. Jeigu norime, kad žmonių pasirinkimas iš tikrųjų būtų teisingas, ir valstybę valdytų žmonės, išrinkti sąžiningai, o ne, kaip pavyzdys, kriminalinio pasaulio balsais, turime turėti tam tikrą įrankį“, - kalbėjo S. Skvernelis.

Vardindamas įstatymų trūkumus, jis išskyrė tai, kad balsų pirkimas yra priskiriamas prie nesunkių nusikaltimų, juridinių asmenų bausti negalima, o prieš įtariamus balsų pirkėjus negalima taikyti daugelio operatyvinių priemonių.

„Šiandien šitos nusikalstamos veikos, kas susiję su rinkimais, referendumu, yra laikoma nesunkiu nusikaltimu. Vadinasi, mūsų galimybės naudoti tuos įrankius, ką turi policija kaip operatyvinės veiklos subjektas, apribotos. Dar daugiau – šiandien jūs niekur nerasite atsakomybės organizatoriams šito reiškinio, t.y. tiems, kas nusprendžia organizuoti šitą reiškinį: balsų pirkimą, papirkimą ir kliudymą išreikšti savo valią rinkėjams. Nėra atsakomybės. Nėra atsakomybės juridiniam asmeniui“, - bėrė S. Skvernelis.

Komisaras teigė, jog policija intensyviai ruošiasi antrajam rinkimų turui ir mes visas įmanomas pajėgas balsų pirkimo prevencijai.

„Mes turime tas rizikos apylinkes arba apygardas, kur galėsime skirti dar didesnį dėmesį tiek viešosios policijos pajėgomis, tiek kriminalinės policijos pajėgomis. (...) Paskelbsime karštąją liniją, kad žmonės, kurie turi abejonių ar nepasitikėjimo vietine teisėsauga, galėtų kreiptis tiesiai į Policijos departamentą. (...) Dar didesnėmis pajėgomis sustiprinsime Policijos departamento kontrolę ir fiksavimą visos šalies mastu. Daug atsakomybės taip pat deleguosime apskričių komisariatams, kad nepriklausomos policijos apylinkėse ir apygardose būtų daugiau“, - planuojamas priemones vardijo S. Skvernelis.

Kurios būtent rinkimų apygardos laikomos „rizikos“ zonomis, komisaras atsisakė atskleisti.

Vis dėlto S. Skvernelis užsiminė, jog policija turi tam tikros išankstinės informacijos apie galimai organizuojamus balsų pirkimus. „Dėl to mes ir stipriname iš tikrųjų pajėgas. Ir ta informacija disponuojame“, - sakė pareigūnas.

Kalėjimuose sustiprinti pajėgų negali – nebent ten, kur „sėdi“ buvę pareigūnai

Paklaustas, kaip stiprins pajėgas įkalinimo įstaigose, S. Skvernelis nesusilaikė nepapokštavęs.

„Pajėgų mes įkalinimo įstaigose negalime stiprinti. Nebent Sniego gatvėje – kolonijoje, kur mūsų buvę pareigūnai „sėdi“, - mestelėjo policijos vadovas.

Jis taip pat žadėjo, kad per kitus rinkimus į rinkimų komisijas bus deleguojami ir statutiniai pareigūnai. Jie esą dirbs du darbus – policijos pareigūno ir rinkimų prievaizdo. Tikimasi, kad tai sudrausmins balsų pirkėjus ir pardavėjus.

Z.Vaigauskas bijo minėti partijų vardus

VRK pirmininkas Z. Vaigauskas žurnalistams teigė, jog dėl rinkėjų papirkinėjimo VRK nariai teikia įvairius pasiūlymus – netgi „pačius radikaliausius“.

„Yra apsispręsta, kad tie komisijos nariai, kurie nori rengti tokius projektus, turėtų tokią galimybę, surinktų medžiagą. Ir kad komisija svarstytų tokius pasiūlymus“, - užsiminė VRK vadovas.

Paprašytas pakartoti, kokios partijos įtariamos padariusios daugiausiai rinkimų pažeidimų, pašnekovas atsisakė tai padaryti. Jis teigė bijantis būti apkaltintas vėlimusi į rinkimų kampaniją.

„Yra rinkimų agitacijos elementai. Aš nenorėčiau pradėti tas partijas konkrečiai vardinti. Daugiausiai – mažiausiai. Visi tą informaciją žino. O aš nenorėčiau kaltinimų rinkimų agitacija“, - sakė Z. Vaigauskas.

Anksčiau VRK vadovas nesibaimino kaltinimų agitacija: dar pirmadienį jis nurodė, kad daugiausiai skundų gauta dėl Darbo partijos.

D.Raulušaitis: bandome prisikasti prie visų

Generalinio prokuroro pavaduotojas D. Raulušaitis žurnalistams teigė, jog teisėsauga stengiasi maksimaliai išnaudoti savo ribotas galimybes persekioti balsų pirkėjus.

„Ir bandome kastis iki visų asmenų, kurie vienaip ar kitaip susiję su tais nusikaltimais, dėl kurių ikiteisminio tyrimo pareigūnai ir prokurorai atlieka tyrimus“, - sakė prokuroras.

Kaip ir S. Skvernelis, D. Raulušaitis skundėsi švelniu įstatymų požiūriu į balsų pirkimą. Esą tyrimą paprastai galima pradėti nebent tuomet, kai balsų pirkėjas ar pardavėjas sučiumpamas už rankos.

Kadenciją baigiantis A.Kubilius žada perrašinėti įstatymus

Premjeras A. Kubilius pažadėjo, jog įstatymai bus keičiami. Vyriausybė, kuri skaičiuoja paskutines savo darbo savaites, formuoja specialią darbo grupę.

„Reikia taisyti ir kai kuriuos įstatymus. Ar Baudžiamąjį kodeksą, ar Operatyvinės veiklos įstatymą. Tam sudarysime artimiausiu metu specialią darbo grupę, kuri peržiūrėtų galiojančius įstatymus. Tam, kad iš tiesų policijos pareigūnai, tyrėjai, turėtų visas galimybes, tame tarpe – ir operatyvinės veiklos priemones, kad būtų užkirstas kelias organizuotam balsų pirkimui“, - sakė politikas.

Tarp balsų pirkimo priežasčių premjeras įvardijo ir tai, kad ankstesniuose rinkimuose už tokius pažeidimus buvo taikomas „nebaudžiamumas“.

Ketvirtadienį ryte, Žinių radijo laidoje „Pozicija“, premjeras A. Kubilius teigė smerkiantis rinkėjų papirkinėjimo apraiškas.

„Patį faktą ir tai, ką liudija žmonės, ir filmuota medžiaga, ką rodo, iš tikrųjų vertinu labai blogai. Balsų pirkimas, nesąžiningumas rinkimų metu yra tai, ko absoliučiai negalima toleruoti, nes tai gali pakirsti tikėjimą pamatiniais demokratijos dalykais. Aš tikėčiausi, kad teisėsaugos institucijos ir VRK padarys viską, kad tie atvejai, kurie yra skelbiami, nedelsiant būtų ištirti. Kad nebūtų, kaip kartais būdavo, tiriama dar pusę metų, kai jau būna pasibaigę visiškai rinkimai“, - sakė Vyriausybės vadovas.