Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) trečiadienį nutarė, kad kontrolierius iš pareigų atleistas neteisėtai ir turi būti grąžintas į darbą bei priteisė Š. Skučui iš Vilniaus miesto savivaldybės vidutinį darbo užmokestį už priverstinės pravaikštos laiką nuo atleidimo dienos iki teismo sprendimo įvykdymo dienos. Šis teismo sprendimas nėra galutinis ir neskundžiamas – savivaldybė, anot A. Zuoko, pasinaudos savo teise ginčyti tokį VAAT verdiktą ir Š. Skučo į darbą negrąžins. Savo pozicijos savivaldybė nekeičia.

Š. Skučas: teismo sprendimas turi būti vykdomas skubiai

Pats buvęs kontrolierius DELFI teigė, jog savivaldybė turi teisę skųsti VAAT sprendimą, tačiau neturi teisės jo negrąžinti į darbą.

„Nuo spalio 1 d. yra įsigaliojusi nuostata, jog jeigu darbuotojas yra neteisėtai atleistas ir grąžinamas į darbą, yra imperatyviai nurodyta, kad teismo nutarimas skubiai vykdomas. Dabar (savivaldybė – DELFI) turėtų skųsti teismo sprendimą, bet tuo pačiu ir priimti sprendimus, kad grąžinti į darbą. Net jeigu skundžia – privalo grąžinti į darbą“, - kalbėjo Š. Skučas.

Pasak jo, tokių precedentų jau esama ir toje pačioje sostinės savivaldybėje. Esą jau yra darbuotojų, kurie, teismo nuomone atleisti neteisėtai, o savivaldybė juos atgal į darbą priima.

Paklaustas, ar apskritai nori grįžti į darbą savivaldybėje, su kurios vadovais nerado bendros kalbos, Liberalų sąjūdžiui priklausantis politikas teigė esąs pasiryžęs grįžti ir imtis auditų.

„Be abejo. Aš negaliu palikti savivaldybės be kontrolės, kaip dabar yra. Per pusę metų, kol aš nedirbu, nė vienas auditas nėra paskelbtas. Ką tai reiškia? Ten yra likę be kontrolės viskas. Negaliu to leisti“, - sakė pašnekovas.

Jis taip pat pažymėjo, jog savo teisę grįžti į ankstesnes pareigas, jeigu to prireiks, gins ir su antstoliais.

„Dabar aš laukiu, kol jie (savivaldybės vadovai – DELFI) priims sprendimus. Nes jie turėtų susisiekti su manimi, pasakyti, kad nuo tos ar kitos dienos laukia – ateisiu ar neateisiu. Jeigu nebus tokio sprendimo priimta, eisiu ar su antstoliais, ar su kuo, kad priverstų tokį sprendimą priimti. Aš laukiu. Jeigu nepriims – tada žiūrėsiu. Bet grįšiu tikrai“, - reziumavo Š. Skučas.

Savivaldybė: kontrolierius turės laukti kito teismo sprendimo

Tuo tarpu savivaldybė su Š. Skučo argumentais nesutinka ir jo į darbą grąžinti nežada. Kaip DELFI informavo savivaldybės Viešųjų ryšių skyrius, VAAT nenurodė, kad sprendimas dėl buvusio kontrolieriaus turi būti vykdomas skubiai.

Anot savivaldybės specialistų, buvęs kontrolierius dabar į darbą grąžintas būtų tik tokiu atveju, jei miesto valdžia nepasinaudotų savo teise skųsti VAAT sprendimą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT). Tačiau sprendimas esą bus skundžiamas, o Š. Skučas į darbą bus grąžintas nebent tuo atveju, jei ir LVAT nuspręs, kad kontrolierius kėdės neteko pažeidžiant įstatymą.

Savivaldybės kontrolierius iš darbo atleistas birželio 28 d., Vilniaus tarybos sprendimu. Labiausiai Š. Skučas pagarsėjo pernai, kuomet slapta padarė pokalbio su tuomečiu meru Viliumi Navicku įrašą, kuris nutekėjo žiniasklaidai.

Garso įrašas, kuriame konservatorius meras „auklėja“ taip pat konservatorių partijai tuomet priklausiusį savivaldybės kontrolierių atsirūgo abiem skandalo herojams. Partija iš pradžių susprendavo V. Navicko narystę, o Š. Skučą iš savo gretų pašalino. Vėliau konservatorių Priežiūros komitetas persigalvojo ir sukeitė bausmes vietomis – Š. Skučas suspenduotas, o V. Navickas pašalino.

Tokia nuobauda kontrolieriui nepatiko: jis išstojo iš konservatorių partijos ir prisijungė prie Liberalų sąjūdžio.

V. Navickui skandalas kainavo ne tik vietą partijoje, bet ir mero kėdę. Praėjusių metų pabaigoje jis atsistatydino iš pareigų, užleisdamas postą Raimundui Aleknai.